Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς για τον θάνατο του Δημητρίου Βαλαλά - OlaDeka

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς για τον θάνατο του Δημητρίου Βαλαλά

Βιογραφία

dhmos-kastorias-r

Τη σφραγίδα του Δημητρίου Βαλαλά φέρουν τεράστια δημόσια έργα όπως π.χ.η Υποβρύχια Αρτηρία στο Λιμάνι της Μασσαλίας, η Κρεμαστή Γέφυρα του Μπορντώ, και 300 άλλες γέφυρες, η Υπόγεια Σήραγγα στο Κέντρο τωνΒρυξελλών και η Σήραγγα του Λευκού ΄Ορους στις ΄Αλπεις, το Εργοστάσιο Φωταερίου στο Παρίσι, τρία λιμάνια κ.λ.π.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του στις 13    Νοεμβρίου 2015, αφού άκουσε το Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή ο οποίος  διερμηνεύοντας την θλίψη του για τον θάνατο του συμπατριώτη μας Δημητρίου Θ. Βαλαλά, Ομότιμου Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης και διατελέσαντα Βουλευτή Επικρατείας, εξέθεσε ότι:

«Ο μεταστάς γεννήθηκε το 1920 στην Καστοριά όπου έζησε τα παιδικά και σχολικά χρόνια του. Ο πατέρας του Θωμάς εξέδιδε την εμβληματική εφημερίδα «Καστορία».

Ο Θείος του Ιωάννης Βαλαλάς, επανειλημμένα Βουλευτής Καστοριάς, διετέλεσε τρεις φορές Υπουργός στις Κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου.

–              Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Καστοριάς το 1938, μετέβη στο Παρίσι όπου αρίστευσε στους διαγωνισμούς και σπούδασε στην Τάξη Ανωτέρων Μαθηματικών και στη Μεγάλη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Θετικών Επιστημών της Σορβόννης.

–              Από το 1943 έως το 1965 εργάσθηκε ως Μηχανικός Διεθνών Κατασκευαστικών Εταιρειών σε Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Κογκό, Αιθιοπία, Αλγερία, Μαρόκο κ.α.

Την σφραγίδα του φέρουν τεράστια δημόσια έργα όπως π.χ.η Υποβρύχια Αρτηρία στο Λιμάνι της Μασσαλίας, η Κρεμαστή Γέφυρα του Μπορντώ, και 300 άλλες γέφυρες, η Υπόγεια Σήραγγα στο Κέντρο των Βρυξελλών και η Σήραγγα του Λευκού ΄Ορους στις ΄Αλπεις, το Εργοστάσιο Φωταερίου στο Παρίσι, τρία λιμάνια κ.λ.π.

–              Για την προσφορά του ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας του απένειμε το παράσημο της Εθνικής Αξίας στην Τάξη των Αξιωματικών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

–              Ο Δημήτριος Βαλαλάς εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 όταν εξελέγη παμψηφεί  καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής όπου δίδαξε ως το 1987.

Το 1975-78 διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και το 1977 Βουλευτής Επικρατείας με επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

                Επί μισό αιώνα υπηρέτησε πιστά την Μακεδονία.

–              Σύζυγός του η κ. Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, Ομότιμη Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Ειδική στον Αριστοτέλη, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών επί πολλά έτη. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά: τον Θωμά και την Αγνή.

Ο Δημήτριος Θ. Βαλαλάς επιστρέφει τώρα στην Πατρώα Γη και εμείς οι Μακεδόνες τον αποχαιρετούμε με τιμή και ευγνωμοσύνη»

 

                    

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς Αποφάσισε ομόφωνα

την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος,

 

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, με την αναγγελία του θανάτου του εκλεκτού συμπατριώτη μας, Ομότιμου Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης και διατελέσαντα Βουλευτή Επικρατείας Δημητρίου Θ. Βαλαλά, που απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών, αποφάσισε την  έκδοση ψηφίσματος, για να εκφράσει προς τους οικείους του την θλίψη τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και όλων των συμπολιτών μας για την απώλεια του αείμνηστου Δημήτριου Θ. Βαλαλά, του οποίου η επιστημονική κατάρτιση, η πολιτική δράση, η αξιοπρέπεια,  το ήθος του και η στάση ζωής του, τίμησε όχι μόνο την οικογένειά και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα αλλά κυρίως την ιδιαίτερη Πατρίδα του Καστοριά.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο να παραβρεθεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία στην Μητρόπολη Καστοριάς, το  Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12:00.

Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του.

Το ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.

  

                                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

                                                                                                             Γεώργιος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria