Ουκρανία και Μόσχα “παγώνουν” τα ελληνικά εσπεριδοειδή & μήλα; - OlaDeka

Ουκρανία και Μόσχα “παγώνουν” τα ελληνικά εσπεριδοειδή & μήλα;

Με το βλέμμα παγωμένο κοιτούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τη Μόσχα οι Ελληνες παραγωγοί εσπεριδοειδών, οι οποίοι τονίζουν ότι χάνουν το τρένο των εξαγωγών υποστηρίζοντας ότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται πολύ δύσκολη για τα επώνυμα προϊόντα.

Οι παρατεταμένες αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία αλλά και το τετράμηνο κλείσιμο της Κεντρικής Λαχαναγοράς της Μόσχας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνικά πορτοκάλια, μανταρίνια και μήλα που τα τελευταία χρόνια εξάγονταν σωρηδόν στις συγκεκριμένες αγορές. Κατάσταση που επιδεινώνεται περισσότερο από τις αθρόες παράνομες εισαγωγές επσεριδοειδών που ελληνοποιούνται αλλά και από την πολύχρονη καθυστέρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υπογράψει διμερείς συμφωνίες με κράτη της Ασίας που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να εισαγάγουν ελληνικά φρούτα. Προοπτική που θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική έξοδο για τα επώνυμα ελληνικά προϊόντα.


Πορτοκάλια

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ζήτηση η τιμή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση» υποστηρίζει ο Σπύρος Παπαδάκος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΕ Αμυκλών Λακωνία και επιβεβαιώνει ότι σήμερα η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 10 λεπτά, όταν πέρυσι είχε αγγίξει και τα 25 λεπτά το κιλό. Σημειώνεται ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 700-900.000 τόνους.

Αναμφίβολα, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι φέτος υπήρξε υπερπαραγωγή στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, όπως λέει ενώ το προϊόν έχει τις δυνατότητες να διοχετευτεί και σε άλλα κανάλια διάθεσης όπως το εξωτερικό ή στην χυμοποίηση αυτό δεν γίνεται με ευθύνη του κράτους που δείχνει ότι δεν έχει τη βούληση να στηρίξει το προϊόν.

Και όπως εξηγεί, στο εξωτερικό το ελληνικό πορτοκάλι δεν έχει αποκτήσει μέσω μιας συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής την δύναμη που πρέπει να έχει για να ανταγωνιστεί επί παραδείγματι το αντίστοιχο ισπανικό προϊόν. Είναι δηλαδή, κατά τον ίδιο ένα ακόμη προϊόν μέσα στα πολλά. Παράλληλα μεγάλο είναι το μερίδιο ευθύνης του κράτους και ως προς το κομμάτι της χυμοποίησης. Αναγνωρίζει ότι το ελληνικό προϊόν είναι πιο ακριβό, όμως είναι και πιο ποιοτικό από τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων κρατών. Από τη στιγμή όμως, όπως αναφέρει που το κράτος μιλά για προστασία του καταναλωτή θα έπρεπε να διενεργούνται και οι αντίστοιχοι έλεγχοι στους διάφορους χυμούς που διακινούνται στο εμπόριο.

Έλεγχοι που όπως λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Πέτρος Μπλέτας είναι ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν καραβιές με πορτοκάλια από την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Ν. Αφρική, τα οποία ελληνοποιούνται και στη συνέχεια μπαίνουν σε ελληνικούς χυμούς.
Μανταρίνια

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περυσινά κυμαίνονται οι φετινές τιμές στα μανταρίνια όπως δηλώνει στο “R” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Πέτρος Μπλέτας. Σύμφωνα με τον ίδιο για τις κλημεντίνες οι τιμές βρίσκονται μεταξύ 20-22 λεπτά το κιλό από 25-30 λεπτά το κιλό πέρυσι, ενώ για την ποικιλία Νόβα οι τιμές κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά το κιλό, σημαντικά μειωμένες από τις αντίστοιχες περυσινές που ξεκίνησαν από τα 35 λεπτά το κιλό και έφθασαν ακόμη και τα 60 λεπτά το κιλό. Σημειώνεται ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 100-150.000 τόνους, εκ των οποίων το 50% εξάγεται στα Βαλκάνια και σε Τρίτες χώρες.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο ίδιος, η φετινή παραγωγή επιβαρύνθηκε από δύο γεγονότα: τις έντονες βροχοπτώσεις που αύξησε τη φθορά στο τελικό προϊόν και τις δυσμενείς εξελίξεις που σημειώθηκαν σε αγορές του εξωτερικού, όπως στη Μόσχα που έκλεισε η κεντρική λαχαναγορά με αποτέλεσμα να μείνει αδιάθετο προϊόν. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει η χασούρα που προκλήθηκε από τα παραπάνω θα μπορούσε να είχε καλυφθεί εάν υπήρχε η στήριξη της Πολιτείας. Αντί αυτού, συνεχίζει η Πολιτεία έχει αφήσει την πορεία των εσπεριδοειδών σε αυτόματο πιλότο, χωρίς οργανωμένο εμπορικό δίκτυο και με ανύπαρκτες υποδομές .

Αναφέρει δε, την πρόσφατη εμπειρία του από το Ντουμπάι, όπου βρέθηκε πρόσφατα προκειμένου να προωθήσει την παραγωγή του Συνεταιρισμού. Όπως λέει «ενώ εγώ ήμουν μόνος απέναντί μου είχα Τούρκικες επιχειρήσεις, οι οποίες με την συνοδεία της πρεσβείας τους πραγματοποιούσαν αλλεπάλληλες επαφές για το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών με εταιρείες του Ντουμπάι».
Μήλα

Η συνολική εγχώρια παραγωγή σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν την τελική τιμή του προϊόντος μας λέει ο παραγωγός Σταύρος Ράππος από τη Κοζάνη.

Όπως αναφέρει, μέχρι τον Αύγουστο θα ξέρουμε τις τιμές παραγωγού, πως δηλαδή αυτές θα κυμανθούν ανάλογα βεβαίως με την ποιότητα του προϊόντος. Πέρυσι, πάντως οι τιμές για την πρώτη κατηγορία ήταν από 50 έως 65 λεπτά το κιλό ενώ για την δεύτερη κατηγορία κυμάνθηκε από 25 έως 35 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο ενώ οι περυσινές τιμές κρατήθηκαν σε καλά επίπεδα δεν συνέβη το ίδιο και με την παραγωγή που χτυπήθηκε πολλαπλά, αφού αρχικά οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με την ακαρπία των δέντρων και έπειτα με την ανεμοθύελλα που τους στέρησε αρκετούς τόνους μήλων.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

www.reporter.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria