ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΡΕΚΟΡ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΡΕΚΟΡ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ

Η υπ’ αριθμόν 1 απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι η φτώχεια, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για τους κινδύνους και τις προκλήσεις της διεθνούς οικονομίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι το μέγιστο στοίχημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς οι κίνδυνοι για πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις όποιες δημοσιονομικές προσπάθειες.

Στην έκθεση υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ασία, η οποία μέχρι σήμερα αποτελούσε έναν βασικό πυλώνα στήριξης των δυτικών και ανεπτυγμένων οικονομιών.

Προτρέπει τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν τις κρίσεις και τις μελλοντικές αλλαγές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική προετοιμασία για την αντιμετώπιση κινδύνων όπως προβλημάτων υγείας, θεομηνιών και οικονομικών κρίσεων.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 25 χρόνια, με πολλές χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου να έχουν καταφέρει να ανατρέψουν τη στασιμότητα δεκαετιών, να ανοίγονται στον κόσμο και στο διεθνές εμπόριο και σταδιακά να βγαίνουν από την απόλυτη φτώχεια, εξακολουθεί να απειλείται. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προσπαθεί να επιζήσει με ελάχιστους πόρους. Συνεπώς, αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πλέον ευάλωτοι σε απειλές όπως θεομηνίες, προσωπικά προβλήματα υγείας, οικονομικές κρίσεις κ.ά. Η αποτελεσματική διαχείριση των απειλών μπορεί να καταστεί πολύ ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ανάπτυξης, να εδραιώσει την ασφάλεια και να προσφέρει στους ανθρώπους τις ευκαιρίες που ζητούν για να ζήσουν καλύτερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Ιδιώτες και θεσμικά όργανα θα πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους, και από το να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση θα πρέπει, με συστηματικό τρόπο, να σχεδιάζουν πώς θα περιορίσουν τις επιπτώσεις των απειλών», λέει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Γιμ Γιονγκ Κιμ. «Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα, θα προστατευθούν αναπτυξιακά κέρδη που αποκτήθηκαν με κόπο και θα πλησιάσουμε πιο πολύ στον στόχο να εξαλείψουμε την ακραία φτώχεια και να ενισχύσουμε την ευημερία», προσθέτει. Σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο «Κίνδυνοι και ευκαιρίες: Διαχειριζόμενοι τους κινδύνους για την ανάπτυξη», τα οφέλη που αποκομίζει μια χώρα ή μια κοινωνία όταν έχει προετοιμαστεί συστηματικά για να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος των μέτρων.

Ανησυχητική αύξηση

Το 31% των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν το 2011 και το σχετικό ποσοστό αναμένεται να έχει έκτοτε αυξηθεί, καθώς έχουν μεσολαβήσει άλλα δύο χρόνια ύφεσης (2012 και 2013). Aπό τις πέντε περιοχές της Ευρώπης, με τη μεγαλύτερη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τη δεκαετία 2000-2010, οι τέσσερις βρίσκονται στην Ελλάδα (Καστοριά, Ημαθία, Κορινθία, Βοιωτία). Ανάμεσα στις επιπτώσεις της κρίσης περιλαμβάνεται και η μείωση του πληθυσμού σε πολλές περιφέρειες της χώρας μας, αναφέρει η μελέτη της Eurostat, με τα Ιωάννινα να παρουσιάζουν την τρίτη μεγαλύτερη αιμορραγία πληθυσμού στην Ευρώπη (μείωση κατά 19 τοις χιλίοις από το 2010 στο 2011). Επίσης, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στους νέους στην Ευρώπη καταγράφεται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου η αύξηση ξεπέρασε το 30,6% του πληθυσμού των νέων μεταξύ 2008 και 2011, φτάνοντας το τελευταίο έτος αναφοράς στο 52,4%.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria