Καστοριά: Μειώνεται σταθερά ο πληθυσμός στο νομό μας (έρευνα) - OlaDeka

Καστοριά: Μειώνεται σταθερά ο πληθυσμός στο νομό μας (έρευνα)

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που δόθηκαν τον τελευταίο καιρό στη δημοσιότητα και δείχνουν μία Ελλάδα που όχι απλώς γερνάει, αλλά μία Ελλάδα που έχασε μέσα σε μόλις δέκα χρόνια περισσότερο από 1.000.000 Έλληνες στην χειρότερη δεκαετία από τη δεκαετία του 1940!

Με τον υπάρχοντα ρυθμό μείωσης του πληθυσμού που έχει ενταθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία, υπολογίζεται ότι στα τέλη της δεκαετίας θα έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 1970 με την Ελλάδα των 8 εκατομμυρίων ψυχών! Στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα, ενώ το 2009, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίσθηκε ότι ξεπέρασε τα 11.282.571 άτομα.

Μετακινούνται λόγω ανεργίας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της απογράφης του πληθυσμού και στο νομό Καστοριάς, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η περιοχή μας τα 10 τελευταία χρόνια έχει σημαντική μείωση. Πιο συγκεκριμένα, με την απογραφή που έγινε το 2001, ως νομός είχαμε 53.483 πολίτες εγγεγραμμένους, ωστόσο με την απογραφή του 2011, έχουμε 51.481 , δηλαδή ακριβώς 2.000 λιγότερα άτομα.
«Όπως καταλαβαίνετε το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, διότι έχουμε δημογραφικό πρόβλημα, καθώς διαπιστώνουμε ότι μέσα σε μια δεκαετία μειώθηκε ο πληθυσμός της περιοχής μας κατά 2.000 άτομα και μιλάμε για σημαντική μείωση», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο αντιπερειφεριάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος. Όσον αφορά τώρα στις περιοχές που υπέστησαν σοβαρές πληθυσμιακές μειώσεις, όπως ενημέρωσε ο κ. Σαββόπουλος, ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο δήμος Ορεστίδος, ο οποίος το 2001 είχε περίπου 10.000 κόσμο και τώρα είναι εγγεγραμμένοι 8.500 κάτοικοι.

Επίσης, η κοινότητα Γράμμου που ήταν 165 άτομα και τώρα είναι μόνο 28, η κοινότητα Αρρένων που ήταν 821 και τώρα είναι 623, αλλά και ο δήμος Νεστορίου, δηλαδή η δημοτική ενότητα Νεστορίου μαζί με τα χωριά που ο πληθυσμός της ανερχόταν το 2001 γύρω στα 2.620 άτομα και συνειδητοποιούμε ότι μειώθηκε κατά σχεδόν 800 άτομα, κατέβητε στα 1.882. «Από τα παραπάνω γεγονότα προκύπτει το συμπέρασμα ότι στα χωριά ουσιαστικά μειώνεται κατά πολύ ο πληθυσμός και αυτό είναι ανησυχητικό. Έχει όμως και την αιτιολογία του, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές, ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια και έτσι πολλοί νέοι μεταφέρονται στα αστικά κέντρα, προσδοκώντας να βρουν κάποια εργασία, ώστε να απασχοληθούν», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης.
Πάντως, πολλοί συμπολίτες μας με την ανεργία που βάλλει την περιοχή μας και με το σκεπτικό να βρουν μια καλύτερη τύχη, μετακινήθηκαν και σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπως Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική, Καναδά ακόμη και στις Σκανδιναβικές χώρες και όχι μόνο οι απλοί ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά και οι πτυχιούχοι. «Δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια η κρίση που περνάει η Ελλάδα επηρεάζει και εμάς. Δεν είναι κάτι που αφορά την περιοχή της Καστοριάς, μιας και το φαινόμενο είναι γενικό, αν εξαιρέσεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε όλες τις άλλες περιοχές ο πληθυσμός έχει μειωθεί», κατέληξε ο κ Σαββόπουλος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η καταγραφή του νόμιμου πληθυσμού έγινε με βάση τις απαντήσεις των απογραφόμενων Ελλήνων υπηκόων στο ερώτημα σχετικά με τη δημοτική ενότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Στον νόμιμο πληθυσμό περιλαμβάνονται και οι Έλληνες υπήκοοι των στρατιωτικών και διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Η εξόντωση της οικογένειας οδηγεί σε συρρίκνωση την Ελλάδα

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία της απογραφής, όπως διαφαίνεται η πατρίδα μας μέσα σε 10 χρόνια έχει μείωση περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες, ενώ ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού έχει ενταθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια, μιας και υπολογίζεται ότι στα τέλη της δεκαετίας θα έχουμε συρρικνωθεί σε έναν πληθυσμό της τάξεως των 8 εκατ. ανθρώπων!
Ένα ακόμη ανησυχητικό γεγονός της απογράφης είναι και η μείωση της Ελληνικής Οικογένειας και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα του διωγμού της Ελληνικής Οικογένειας.

Να θυμηθούμε τα πρόσφατα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα εναντίων των οικογενειών και μάλιστα των πολυτέκνων. Να θυμηθούμε τα ανάλγητα μέτρα του 2010, όπου η τότε γνωστή υπουργός Παιδείας κατάργησε τις μετεγγραφές των φοιτητών και έστειλε στον καιάδα όσες οικογένειες αδυνατούσαν να στηρίξουν 2 ή 3 σπίτια ταυτόχρονα.
Ιδιαίτερα οι πολύτεκνες οικογένειες παλεύουν σήμερα με πενιχρά μέσα να σταθούν κυριολεκτικά στα πόδια τους. Την ίδια ώρα οι εθνοκτόνες πολιτικές που εφαρμόζονται διευκολύνουν τις παράκτιες εταιρείες να πολλαπλασιάζονται.

Με τις πολιτικές αυτές, η ζωή των νέων ανθρώπων αγνοείται και στέλνονται στην ανεργία. Έτσι νέες οικογένειες δεν σχηματίζονται, ενώ οι υπάρχουσες οδηγούνται σε απόγνωση και αφανισμό. Ο μαρασμός ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας είναι πια γεγονός.

Το δημογραφικό δεν είναι ένα απλό πρόβλημα και δεν μπορεί να λυθεί με εισαγωγή μεταναστών, όπως μερικοί εύκολα και απερίσκεπτα ισχυρίζονται. Και αυτό, διότι, αυτή η λύση δημιουργεί νέα προβλήματα που αρχικά δεν υπήρχαν. Και μπορεί κανείς να δει προς στιγμήν ενδεχομένως μερικούς οικονομικούς δείκτες να βελτιώνονται, σε λίγο όμως το κόστος της εξυπηρέτησης των ιδιαίτερων αναγκών των μεταναστών θα είναι αθροιστικά πολύ μεγαλύτερο. Στην όλη κατάσταση δεν υπολογίζουμε και τα μη μετρήσιμα μεγέθη, όπως είναι πχ η συνοχή της κοινωνίας ή η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε ημέρες παρακμής.

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στο νομό Καστοριάς για κάθε δημοτική ενότητα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 34.652
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 16.586
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 5.010
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 2.434
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΙΤΣΙΟΥ 1.435
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ 735
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ 532
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΩΝ 1.001
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΕΔΝΩΝ 2.922
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ 3.997
ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ 4.829
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ 2.620
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΙΤΩΝ 1.223
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΡΕΝΩΝ 821
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΑΜΟΥ 165
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ 12.000
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ 8.6566 160302
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 3.344

ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria