Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα - Άλλη μία εκδήλωση πνευματικού ενδιαφέροντος - OlaDeka

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα – Άλλη μία εκδήλωση πνευματικού ενδιαφέροντος

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πνευματικού χαρακτήρα με θέμα« ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ -ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ», είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το απόγευμα στην αίθουσα του Mουσείου Mακεδονικού Aγώνα.
Την εκδήλωση που συγκαταλέγεται στα πλαίσια των δράσεων του σπουδαστηρίου, δράσεις που σχετίζονται με την παρουσίαση και την προβολή της τοπικής μας ιστορίας, πραγματοποίησε, ο ομώνυμος σύλλογος, φίλoι μουσείου, μακεδονικού αγώνα, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η συμπολίτισσα μας καθηγήτρια φιλόλογος κ. Βιβή Δούκη- Πολυγιάννη, η οποία ομολογουμένως, μάγεψε με τον γλαφυρό της λόγο το κοινό, που κατέκλεισε την αίθουσα, ταξιδεύοντας τo σε ιστορικά μονοπάτια ενός αιματηρού και πολύπλευρου αγώνα του Μακεδονικού ελληνισμού.
Να διαφυλάξουμε την Μακεδονία που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές μας, σαν κιβωτό εθνικής παρακαταθήκης

Η κ. Δούκη, ούσα εγγονή του μακεδονομάχου, Αποστόλη Δούκη εστίασε, μέσα από την ομιλία της, στον αγώνα των καστοριανών δασκάλων στον μακεδονικό αγώνα, τα έτη 1870 έως το 1907, οι οποίοι αγωνιστήκαν για τα ιδανικά, την πατρίδα και την ελευθερία, ενώ όπως είπε ξεδιπλώνοντας όλες τις πτυχές της αιματηρής εκείνης εποχής ενός από τους πιο κατά τα άλλα δύσκολου αγώνα ζωής, πόνου και θανάτου, οι δάσκαλοι την εποχή εκείνη εργάστηκαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, ενώ πολλοί από αυτούς τους ήρωες , μαχόμενοι, έχασαν ακόμη και τη ζωή τους, για να κρατήσουν ψηλά τον πήχη των αξιών της πατρίδας μας και ζωντανή την φλόγα του έθνους .
«Επωμίστηκαν στους ωμούς τους ένα πολύ δύσκολο και βαρύ έργο, μάτωσε η ψυχή τους σε μια από τις πιο σκληρές εποχές που βίωσε ο ελληνικός λαός. Παρ’ όλα αυτά, δεν λύγισαν ούτε μια στιγμή και το έθνος μας δεν υποδουλώθηκε σε κανένα εχθρό διότι κράτησε ζωντανή τη δύναμη της παιδείας και του πνεύματος » τόνισε χαρακτηριστικά, η κ. Δούκη- Πολυγιάννη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ,
«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση διότι το πνεύμα υποδουλώνεται κυρίως σε περιόδους ειρήνης και παράλληλα να παραδειγματιστούμε από τον αγώνα και τις θυσίες των Ελλήνων της πιο σκληρής εκείνης εποχής που βίωσε ο ελληνικός λαός και να διαφυλάξουμε την Μακεδονία που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές μας, σαν κιβωτό εθνικής παρακαταθήκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την παιδεία, όπως πετύχαμε τότε μέσα από την παιδεία έτσι , θα πετύχουμε και τώρα», ήταν τα λόγια της.
«Η σημερινή ομιλία της κ. Δούκη, κάλυψε ένα κομμάτι από τις λαμπρότερες σελίδες του έθνους του μακεδονικού ελληνισμού που προσπάθησε να διασφαλίσει την εθνική του ταυτότητα και να αποκτήσει την ανεξαρτησία του σε έναν αγώνα που έγινε μέσα σε κλίμα μοναδικής εθνικής εξάρσεως, ενώ υπήρξε καρπός του πιο εντόνου και άδολου πατριωτισμού», δήλωσε από την μεριά του, ο πρόεδρος του συλλόγου, φίλoι μουσείου μακεδονικού αγώνα, κ Χρυσόστομος Παπασταύρος, συγχαίροντας παράλληλα την κ. Δούκη για την αξιόλογη διάλεξη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, αποτελεί μια ζωντανή κυψέλη δημιουργίας, με σταθερή αναφορά στα ιστορικά, πολιτισμικά και πολιτιστικά ιδεώδη. Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του έχει παρουσιάσει μια σειρά δραστηριοτήτων, ενώ φιλοδοξία του Μουσείου είναι να συμβάλει στη γνώση και την προώθηση της Ελληνικής Ιστορίας. Τέλος, το επόμενο χρονικό διάστημα ο σύλλογος θα παρουσίασει και άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την τοπική μας ιστορία.

Εφημ. “Νέα Καστοριά”
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria