Γ. Παπανδρέου: Ενδεχόμενο μερικής αδυναμίας πληρωμών και ιδιωτικές εταιρίες στο κυνήγι για την είσπραξη φόρων - OlaDeka

Γ. Παπανδρέου: Ενδεχόμενο μερικής αδυναμίας πληρωμών και ιδιωτικές εταιρίες στο κυνήγι για την είσπραξη φόρων

“Να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών”, επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Financial Times Deutschland. «Θεωρητικά-η μερική αδυναμία πληρωμών- μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή
μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση» τονίζει ο Γ. Παπανδρέου. Προειδοποιεί δε ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του», λέει ο πρωθυπουργός.

Γ. Παπανδρέου: Θα ανατεθεί σε ιδιώτες η είσπραξη φόρων
   Ότι θα κινητοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να ελέγξει τη μη καταβολή φόρων και τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, προαναγγέλει ο Γ. Παπανδρέου. 
    “Υπάρχουν στην Ελλάδα 14.000 άνθρωποι, που όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους”, δήλωσε και πρόσθεσε:

    “Σ’ αυτή την ομάδα πρόκειται να επικεντρωθεί τώρα ο υπουργός Οικονομικών. Πιθανόν να αναθέσουμε αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι η διοικητική μηχανή δεν μπορεί να το κάνει και δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σ’ αυτό το έργο”, λέει ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι “ο μηχανισμός του Δημοσίου είναι πολύ γραφειοκρατικός και αδιαφανής” και σημειώνει ότι “χρειάζονται βαθιές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες πρέπει να αλλάξει κανείς ριζικά νοοτροπίες”.

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει, ότι ο κ. Παπανδρέου από την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρεται σε γιατρούς και ιδιοκτήτες επαύλεων με πισίνες στην Αθήνα, που δεν πληρώνουν φόρους. Το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘FTD’ επισημαίνει ότι η χώρα πληρώνει το τίμημα της μη ύπαρξης μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης και επιπλέον της άνθησης της διαφθοράς.

    Σ’ αυτά προστίθεται το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι σε θέση να τιμωρήσει τις φορολογικές παραβάσεις. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, γράφει η εφημερίδα και παραπέμπει σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι συνολικά 900.000 Έλληνες περίπου χρωστούν φόρους μικρού αριθμού, δισεκατομμυρίων.

    Κατά την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η εθνική φορολογική διοίκηση απλούστατα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την είσπραξη αυτών των ποσών. “Οι 900.000 φορολογικοί οφειλέτες θα ήταν ένα τεράστιο έργο, που πιθανόν να διαρκούσε 30 χρόνια”, λέει ο κ. Παπανδρέου.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι “έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το δικαστικό μας σύστημα”. Ο πρωθυπουργός αναφέρει επ΄αυτού ότι “το σύστημα δικαιοσύνης λειτουργεί ως εξής: όποιος χρωστά φόρους και δικάζεται γι αυτό, συχνά παίρνει αναστολή τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας δεν πληρώνει τίποτα. Στη συνέχεια, συχνά του επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο ή του δίνεται ακόμα περισσότερος χρόνος”.

    Εκτός από τη μη καταβολή και είσπραξη φόρων, η χώρα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. “Υπάρχει φοροδιαφυγή προς την Ελβετία”, δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι “γι΄ αυτό και συνομιλούμε με την Ελβετία, όπως άλλωστε και η Γερμανία”.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria