Το 1987 Τούρκος στρατιώτης είχε μείνει στις ελληνικές φυλακές για 6 μήνες περίπου όσο διάστημα παρέμειναν ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης - OlaDeka

Το 1987 Τούρκος στρατιώτης είχε μείνει στις ελληνικές φυλακές για 6 μήνες περίπου όσο διάστημα παρέμειναν ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης

Η αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, ακόμη και στους δικηγόρους τους, που δήλωσαν πως η αποφυλάκιση αποφασίστηκε χωρίς να έχουν υποβάλλει αίτημα οι ίδιοι. Όλα έγιναν με το αιφνιδιαστικό αίτημα  του Τούρκου εισαγγελέα ο οποίος ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η έρευνα στα κινητά και δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.

«Η αποφυλάκιση αποφασίστηκε όχι με δικό μας αίτημα. Αλλά μετά από το αίτημα του εισαγγελέα και αποφασίστηκε  πως δεν υπάρχουν στοιχεία για κατασκοπεία» δήλωσε ο δικηγόρος τους Selin Ozel.

Πολλοί στην Άγκυρα αναφέρουν πως στην απόφαση αυτή ενδέχεται να συνέβαλε και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δηλαδή ο Recep Tayip Erdogan χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο στοιχείο.

Ίσως είναι τυχαία όμως ίσως και όχι πως τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Taner Kilic, του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Ο Kilic παρέμενε φυλακισμένος για ένα χρόνο με τις κατηγορίες ότι υποστήριζε το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ´Αγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ο Taner Kilic μέχρι το βράδυ δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί από τις φυλακές, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ώρες.

Οι δυο αυτές αποφάσεις προκαλούν ενδιαφέρον καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν την Άγκυρα για την απελευθέρωση ου πάστορα Andrew Brunson με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρή κρίση ανάμεσα στις δυο πλευρές που έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Το δικαστήριο της Σμύρνης το απόγευμα της Τετάρτης μπορεί να απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων για την άρση του κατ᾽ οίκον περιορισμού του πάστορα Branson όμως παρέπεμψε την υπόθεση σε ανώτερο επίπεδο που θα την εξετάσεις εντός ολίγων ημερών. Η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet ανέφερε πως ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Ο Brunson επίσημα κατηγορείται για σχέσεις με τον Gulen FETO,  αλλά και με το PKK. Κρατούνταν στις φυλακές από τον Οκτώβριο του 2016 ενώ αποφυλακίστηκε και είναι σε κατ’ oίκον περιορισμό τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

Το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινώθηκε και η τηλεφωνική συνομιλία της Angela Merkel με τον Erdogan όπου η γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την υποστήριξη της στην Τουρκική οικονομία.

Στον τουρκικό Τύπο είχε αναφερθεί η συνάντηση των αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικών της Τουρκία με τους αμερικανούς ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδας οι αμερικανοί είχαν δώσει μια λίστα με 10 ή 15 άτομα και είχαν ζητήσει την αποφυλάκιση τους. Επίσημα η συνάντηση ήταν άκαρπη και δεν είχε βγει κανένα αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες του τουρκικού Τύπου δεν είχαν επιβεβαιωθεί ούτε είχαν διαψευσθεί . Όμως η αιφνιδιαστική αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και του Kilic μέσα σε 24 ώρες προκάλεσε εντύπωση.

Πάντως τα σενάρια που αναφέρθηκαν στην Ελλάδα, σχετικά με παζάρια με το θέμα της συνταξιοδότησης των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, δεν έχουν ιδιαίτερη βάση. Πρώτον επειδή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την Άγκυρα καθώς περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας, αν γίνουν και δεύτερον αν υπήρχε κάποια συναλλαγή θα μπορούσε να γίνει σε θρησκευτικό θέμα και όχι σε τόσο διαφορετικό ζήτημα. Άλλωστε ο Erdogan επίσημα είχε θέσει την ανταλλαγή των 8 τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς ενώ δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε κάποιο άλλο ζήτημα.

Από ιστορικής πλευράς ίσως έχει σημασία να αναφερθούν δυο επεισόδια με τούρκους στρατιώτες που είχαν συλληφθεί από ελληνικής πλευράς. Το 2001 όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν φτάσει σε καλό επίπεδο, είχε συλληφθεί τούρκος στρατιώτης στον Έβρο να έχει περάσει στα ελληνικά εδάφη και είχε αφεθεί ελεύθερος σε 6 ώρες. Το 1987 μετά το επεισόδιο το Sismik με τις σχέσεις στο ναδίρ,  σε παρόμοια περίπτωση ο Τούρκος στρατιώτης είχε μείνει στις ελληνικές φυλακές για 6 μήνες περίπου όσο διάστημα παρέμειναν ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης χωρίς ίσως να συνδέονται αυτά τα θέματα άμεσα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria