Τελευταίες συγκεντρώσεις στην Τουρκία με υποσχέσεις και απειλές για «οθωμανικά χαστούκια» - OlaDeka

Τελευταίες συγκεντρώσεις στην Τουρκία με υποσχέσεις και απειλές για «οθωμανικά χαστούκια»

Έπεσε η «αυλαία» της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία με μεγάλες συγκεντρώσεις του Ερντογάν και του βασικού αντιπάλου του, Μουχαρέμ Ιντζέ, στην Κωνσταντινούπολη. Υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας οι Τούρκοι πολίτες προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες.

Τις τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις πριν τις εκλογές της Κυριακής πραγματοποίησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι δύο βασικοί υποψήφιοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ. Οι αυριανές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θεωρούνται οι πλέον κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα έχει εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες όπως προβλέπεται από τις συνταγματικές αλλαγές που προώθησε πέρυσι ο Ερντογάν και επικύρωσε με το δημοψήφισμα το οποίο κέρδισε με οριακή πλειοψηφία.

«Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα απογειωθεί με αυτό το σύστημα… Με αυτό το σύστημα θα επιτύχουμε όσα οι άλλοι ούτε να διανοηθούν μπορούν», δήλωσε ο Ερντογάν μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές στην πρώτη εκ των πέντε συγκεντρώσεων που είχε προγραμματίσει για σήμερα, Σάββατο. Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμα να προχωρήσει στην κατασκευή περισσότερων υποδομών.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην ομιλία του βασικού αντιπάλου του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, στο Μάλτεπε, στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, με τον ίδιο να κάνει λόγο για πέντε εκατομμύρια ανθρώπους!

Ο πρώην δάσκαλος και υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, παρουσίασε μια δεινή εικόνα για την Τουρκία εάν ο Ερντογάν κερδίσει στις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική λίρα θα παραμείνει χαμηλά, οι τιμές αυξημένες και το ζήτημα των 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων ανεπίλυτο.

«Εάν όμως ο Ιντζέ κερδίσει, δεν θα είναι μόνο νίκη του Ιντζέ… 80 εκατ. άνθρωποι θα κερδίσουν! Η Τουρκία θα κερδίσει», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος και κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν «για 46 ώρες» για την ψηφοφορία και την καταμέτρηση ώστε να διασφαλίσουν την εγκυρότητα της διαδικασίας.

«Αύριο θα έχουμε μια τελείως διαφορετική Τουρκία, αύριο οι διακρίσεις τελειώνουν», τόνισε ο Ιντζέ, δεσμευόμενος να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων που ξεκινούν από την επιτάχυνση των συνομιλίων με την Ε.Ε. μέχρι την κατάργηση του αντιδημοφιλούς συστήματος ταυτοτήτων των ποδοσφαιρικών φιλάθλων, όπως μεταδίδει το AFP. <blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”tr” dir=”ltr”>Sevince başarırsın… Başaracağız. <a href=”https://t.co/Tve46CJ8jj”>pic.twitter.com/Tve46CJ8jj</a></p>&mdash; Muharrem İNCE (@vekilince) <a href=”https://twitter.com/vekilince/status/1010532893515534342?ref_src=twsrc%5Etfw”>June 23, 2018</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script> Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν καλούσε τους υποστηρικτές του να δώσουν «οθωμανικό χαστούκι» στους αντιπάλους του, σημειώνοντας με νόημα πως «άλλο είναι να είσαι καθηγητής φυσικής κι άλλο πράγμα είναι να διοικείς μια χώρα». «Για την προεδρεία απαιτείται εμπειρία», υπογράμμισε

«Θα δώσουμε οθωμανικό χαστούκι αύριο;» ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος τους υποστηρικτές του και πρόσθεσε πως «με τη θέληση του Θεού, θα τους διδάξουμε ένα μάθημα».

Ο Ερντογάν ολοκλήρωσε την ομιλία του, μόλις τέσσερα λεπτά πριν τις 18.00 το απόγευμα ώρα Τουρκίας οπότε και ξεκινούν οι απαγορεύσεις προπαγάνδας που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις έχουν ήδη απαγορευτεί τις τελευταίες 10 ημέρες πριν τις εκλογές.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8.00 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 17.00 το απόγευμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μέχρι την ημέρα απαγόρευσης δημοσίευσης ερευνών, κατέγραφαν πρωτιά για τον Ερντογάν, χωρίς όμως να μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος.

Τα ποσοστά του Ερντογάν κυμαίνονταν στα όρια του στατιστικού λάθους αν και κοντά στο 50%.

Στη δεύτερη θέση, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ο Ιντζέ, ενώ σε πτώση βρισκόταν το «Καλό κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ. Μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη Ντεμιρτάς να ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στη Βουλή, καθώς εάν δεν το κατορθώσει, το κόμμα του Ερντογάν θα έχει πλειοψηφία.

Αυξημένα αναμένονται να είναι την Κυριακή τα μέτρα ασφαλείας στην Τουρκία, με 38.480 αστυνομικούς να περιπολούν μόνο στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στην Άγκυρα 14 υπόπτους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος που κατηγορούνται για σχεδιασμό επίθεσης της ημέρα των εκλογών, ενώ το Σάββατο 11 μέλη του κουρδικού PKK συνελήφθησαν επίσης στην Άγκυρα. Ταυτόχρονα, υπό κράτηση έχουν τεθεί 47 άτομα που κατηγορούνται ότι είναι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria