Την έξοδο βλέπει ο Μαριάνο Ραχόι - OlaDeka

Την έξοδο βλέπει ο Μαριάνο Ραχόι

Τις ψήφους για την πρόταση μομφής εναντίον του Μαριάνο Ραχόι συγκέντρωσε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, ενώ η αυριανή ψηφοφορία αναμένεται να οδηγήσει σχεδόν με βεβαιότητα στην απομάκρυνση του Ισπανού ηγέτη από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) με τις πέντε κρίσιμες ψήφους ενημέρωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής. Το ίδιο θα πράξουν και τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα στη συζήτηση που συνεχίζεται στην ισπανική Βουλή.

Στη συνέχεια το πρωθυπουργικό γραφείο της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι ο νυν πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το ερώτημα αύριο για τον ίδιο θα είναι εάν θα παραμείνει στην ηγεσία του Λαϊκού κόμματος, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στην αντιπολίτευση.

Κι αυτό γιατί ο Σάντσεθ, που χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων από τις 350 στην ισπανική Βουλή για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός, έχει εξασφαλίσει 180 μετά τις δεσμεύσεις των κομμάτων και με δεδομένο ότι δεν υπάρξουν διαρροές.

Πέδρο Σάντσεθ
Ο Πέδρο Σάντσεθ | AP Photo/Francisco Seco

Στην αρχή της τεταμένης κοινοβουλευτικής συζήτησης για την πρόταση μομφής οι Ισπανοί Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να πείσουν τα μικρότερα κόμματα να ταχθούν υπέρ της προσπάθειάς τους για να «πέσει» η συντηρητική κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να υποστηρίξει τον πρόσφατο εθνικό προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει σημαντικά οφέλη για τους βασκικούς εθνικιστές, αλλά και τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ηγέτης ων Σοσιαλιστών είχε ζητήσει από την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του, μετά την πρόσφατη καταδίκη του κεντροδεξιού Λαίκού Κόμματος για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων».

Από την πλευρά του ο Ραχόι ισχυρίστηκε ότι η δικαστική καταδίκη αποτελεί μια δικαιολογία, που κρύβει τις πραγματικές προθέσεις του Σάντσεθ «να πάρει την πρωθυπουργία χωρίς να πάει σε εκλογές γιατί ξέρει ότι δεν θα τον ψηφίσουν οι πολίτες».

Ακόμη, δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να επιδιωχθεί η «ανεύθυνη» ψήφος μη εμπιστοσύνης βασισμένη στην ετυμηγορία του Εθνικού Δικαστηρίου, καθώς αυτή «δεν περιλαμβάνει καμία ποινική τιμωρία» για το κόμμα του.

Η αποχώρηση του νυν πρωθυπουργού θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πολιτική κρίση στη χώρα της Ιβηρικής οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχή τις χρηματαγορές μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria