Δ. Σαββόπουλος: Συμφωνώ ότι προτεραιότητα έχουν ο Ε65 και η σύνδεση Φλώρινας - Εγνατίας, αλλά... - OlaDeka

Δ. Σαββόπουλος: Συμφωνώ ότι προτεραιότητα έχουν ο Ε65 και η σύνδεση Φλώρινας – Εγνατίας, αλλά…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μιλώντας στο oladeka.com ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος δήλωσε σύμφωνος με την θέση Καρυπίδη υπέρ της προτεραιότητας της σύνδεσης Φλώρινας – Εγνατίας Οδού και της ολοκλήρωσης του Ε65 ως κορυφαίο οδικό έργο που θα συνδέσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε σχέση με τη σήραγγα της Κλεισούρας.

«Θα ήταν παράλογο να απαιτούμε την πραγματοποίηση του έργου της σήραγγας της Κλεισούρας εμείς οι Καστοριανοί, πριν την σύνδεση της Φλώρινας με το διευρωπαϊκό δίκτυο (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ) ενώ η Καστοριά έχει ήδη τον κάθετο άξονα στη διάθεση της» τονίζει ο κ. Σαββόπουλος και συνεχίζει:

«Επίσης, θέλω να πω ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή τοποθέτηση που να αμφισβητεί την σπουδαιότητα του Ε65 και άρα κανείς δεν αντιλέγει στην τοποθέτηση αυτού του έργου ψηλά στη λίστα των αναγκαίων προς άμεση υλοποίηση έργων.

Το πρόβλημα εδώ είναι το γενικό πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων. Η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει πολλές φορές τη χώρα μας για έργα υποδομών. Δεν γίνεται πλέον να ζητάμε μεγάλα κονδύλια για νέες οδικές υποδομές αν αυτές δεν κρίνονται απολύτως αναγκαίες και κάποια στιγμή αυτό το θέμα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων θα κλείσει. Τόσα χρόνια σας χρηματοδοτήσαμε με τεράστια ποσά για τις υποδομές σας, δεν τελειώσατε ακόμα; Μπορεί να είναι ένα εύλογο ερώτημα των ευρωπαίων αρμοδίων και εδώ που τα λέμε θα έχουν και ένα δίκιο.  Αυτό που μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί από εδώ και στο εξής είναι η επιχειρηματικότητα και όχι οι υποδομές. Αυτό χρειάζεται τώρα η χώρα μας.

Θέλω όμως να πω και το εξής. Όπως είπα, συμφωνώ να θέσουμε σε προτεραιότητα τον κάθετο Φλώρινας – Εγνατίας και τον Ε65. Να δούμε όμως λίγο τις επόμενες προτάσεις της Περιφέρειας; Οι υπόλοιπες προτάσεις λοιπόν είναι: Βίγλα – Πισοδέρι,  Κοζάνη – Ρύμνιο και ο δρόμος Βασιλίτσα – Γρεβενά. Και ας τα πιάσουμε ένα – ένα.

Βίγλα – Πισοδέρι: Αν θέλουμε όλοι να είμαστε δίκαιοι, όπως δεχόμαστε ότι η σήραγγα της Κλεισούρας ακολουθεί σε προτεραιότητα τα δύο σημαντικά έργα (Φλώρινα-Εγνατία και Ε65) έτσι και το Βίγλα – Πισοδέρι δεν συγκρίνεται σε αξία και σπουδαιότητα με τη σύνδεση Καστοριάς – Εορδαίας – Φλώρινας με το τούνελ της Κλεισούρας. Άρα, επαναλαμβάνω αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί ρεαλιστές και ακριβοδίκαιοι, η σήραγγα Κλεισούρας πρέπει να τεθεί πριν το προτεινόμενο έργο Βίγλας – Πισοδερίου. Το ίδιο ισχύει και με το έργο Βασιλίτσα – Γρεβενά. Δεν υπάρχει νοήμων πολίτης που να μην διακρίνει τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα διασύνδεσης Εορδαίας, Φλώρινας και Καστοριάς από εκείνη του δρόμου Γρεβενών – Βασιλίτσας. Αφήνω τελευταίο το δρόμο Κοζάνη-Ρύμνιο. Εδώ υπάρχει μια εγωιστική Κοζανίτικη υπερβολή που συντηρούν όλες οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις στην Κοζάνη.

Υπάρχει μια πίεση για «Κοζανίτικη» σύνδεση με τον Ε65 και τη Θεσσαλία. Δεν θέλουν μόνο τον Ε65 μέσω Γρεβενών (χάραξη Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Κηπουρειό Γρεβενών) αλλά και έναν ολόδικό τους δρόμο που να τους συνδέει με τη Θεσσαλία. Αυτό λοιπόν είναι το πιο παράλογο από όλες τις προτάσεις. Αν μιλάμε για ισότητα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι παράλογο το ότι ο Ε65 για τον οποίον έχουν επενδυθεί και θα συνεχίσουν να επενδύονται τρομερά ποσά, δεν τους φτάνει. Θέλουν και άλλον δρόμο για να κινούνται νότια. Αυτό το παραμύθι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν να το διαιωνίζουν οι αιρετοί της Κοζάνης απ΄ όπου και αν προέρχονται. Αν υπήρχαν λεφτά, ας το προγραμματίζαμε ως τελευταίο έργο της λίστας αφού ολοκληρώνονταν όλα τα υπόλοιπα.

Για να προσγειωθούμε λίγο όμως, θα πρέπει να πω ότι όχι μόνο για όλα αυτά στο σύνολο δεν φτάνουν τα λεφτά, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ούτε για τα δύο πρώτα σημαντικά έργα που προανέφερα δεν είναι αρκετά. Για αυτό καλό είναι να μην παραμυθιάζουμε τον κόσμο. Ας ρωτήσουν το συνολικό ποσό του ΕΣΠΑ που μπορεί να υπάρξει για ανάλογα έργα υποδομών σε όλη την Ελλάδα. Και αφού ακούσουν τη…λυπητερή ας έρθουν να μας πουν. Δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους που είναι σε άλλη ομάδα μόνο. Μιλάω και για τους ανθρώπους του Καρυπίδη και για τους δικούς μας στην ομάδα Δακή και για αριστερούς και για κεντρώους και δεξιούς. Για όλους. Πείτε την αλήθεια στον κόσμο και μην μιλάτε με γνώμονα το πολιτικό κόστος – όφελος. 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria