ΕΦΚΑ–Εφορία: H κοινή ενημερότητα - OlaDeka

ΕΦΚΑ–Εφορία: H κοινή ενημερότητα

Κυνηγητό για όσους δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τους δανειστές για την ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών. Δηλαδή ΕΦΚΑ και εφορία, έσονται εις σάρκαν μίαν… Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι χρωστούν σε εφορία και ΕΦΚΑ θα είναι το ίδιο και το αυτό… Η κίνηση αυτή αποσκοπεί κατά τους ειδικούς στην αύξηση των εσόδων και την πλήρη ενεργοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου, οι οποίοι τώρα είναι διασκορπισμένοι.

Αυτή την ώρα ενδέχεται ένας Έλληνας πολίτης να οφείλει ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να το ξέρει η εφορία… Αλλά και να χρωστά στην εφορία και να μην το γνωρίζει ο ΕΦΚΑ! Επίσης, έχει συμβεί, κάποιοι να παίρνουν επιστροφές φόρου, ενώ χρωστούν στον ΕΦΚΑ, ή και το αντίστροφο! Πλέον η διοίκηση αναλαμβάνει δραστικά μέτρα. Σχεδιάζεται κεντρική διαχείριση φόρων-εισφορών. Ξεκινούν συμψηφισμοί, αρχίζει ορθολογική σχέση πληρωμών εισφορών και φόρων.

Δημιουργείται κεντρικός σχεδιασμός για ενοποίηση των υπηρεσιών βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και εισφορών. Πλέον Δικαστικά Τμήματα και ΚΕΑΟ θα προχωρούν από κοινού. Και αυτό γιατί σήμερα αυτές τις ενέργειες τις κάνουν ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει τον δικό του μηχανισμό είσπραξης υπό την ΑΑΔΕ, με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών να πραγματοποιούν όλες τις ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είναι οι κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών υπολοίπων.

Παράλληλα, όμως, το υπουργείο Εργασίας έχει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που κάνει ακριβώς τις ίδιες ενέργειες με τη φορολογική διοίκηση.

Έτσι λοιπόν, μετά από αυτά, πάμε σε:

  • Ενιαία θέση φόρων και εισφορών.
  • Οδηγούμαστε σε ενιαίους συμψηφισμούς.
  • Προχωρούν κοινοί κανόνες επιστροφών φόρων και εισφορών.
  • Οι επιστροφές φόρων θα εξοφλούν ασφαλιστικές εισφορές.
  • Θα δημιουργηθεί ειδική ενημερότητα, καθώς μπαίνει τέλος στη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
  • Έρχονται ενιαίες αποφάσεις κατασχέσεων για το σύνολο των οφειλών.
  • Όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα είναι ίδια.
  • Έρχεται ενιαία εξόφληση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και τελωνεία.
  • Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα βεβαιώνει και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα ονόματα

Με τους δανειστές υπογράψαμε συμφωνία δημοσιοποίησης των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, που χρωστούν στο δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, μετά από επεξεργασία των λιστών των οφειλετών, άνω των 150.000 ευρώ. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών σε εφορία και Ταμεία είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση.

Στη λίστα θα βρίσκονται:

  1. Φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, που έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.
  2. Σε φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιούνται ο ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ποσό οφειλής σε εφορία ή Τελωνείο.
  3. Σε νομικά πρόσωπα θα δοθεί ο ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, ποσό οφειλής σε εφορία, Τελωνεία κ.λπ.
  4. Σε ανήλικους θα αναφέρονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου και οι λοιπές οφειλές.

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, έρχεται, σύμφωνα με ειδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής, «μεγαλύτερη εντατικοποίηση των διαδικασιών επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης».

Κυνηγητό για όσους δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι κατασχέσεις.

Θα επιδιωχθεί η πίεση, ώστε να επιτευχθούν ρυθμίσεις οφειλών με 100 δόσεις. Θα συνεχιστεί η πίεση για αύξηση των εσόδων μέσω αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και τηλεφωνικών οχλήσεων από το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ. Ακόμη πίεση για επιτόπιους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων.

Οι οφειλές

Αυτή την ώρα 1.187.895 ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εργοδότες, οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία 30,5 δισ. ευρώ, ποσό που ανήκει σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ταμεία του ΕΦΚΑ.

  • 456.742 εργοδότες οφείλουν 16,4 δισ. ευρώ στο τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  • 503.383 ελεύθεροι επαγγελματίες 12,8 δισ. ευρώ στον τ. ΟΑΕΕ
  • 224.525 γεωργοί 988 εκατ. ευρώ στον τ. ΟΓΑ
  • 3.159 μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι 225 εκατ. ευρώ στον τ. ΕΤΑΑ
  • 86 εργοδότες των ΜΜΕ οφείλουν 3,8 εκατ. ευρώ στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Οι συνολικές οφειλές στο ΚΕΑΟ διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 στα 30.528.994.647 ευρώ, ενώ κάθε μέρα εντάσσονται νέοι οφειλέτες. Το τρίτο εξάμηνο 2017 το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ αυξήθηκε κατά 7.209.007.895 ευρώ σε σχέση με το τέλος Ιουνίου 2017.

  1. Από αυτά, τα 6.946.806.727 ευρώ είναι αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 262.201.168 ευρώ αύξηση στα πρόσθετα τέλη.
  2. Στο τρίτο εξάμηνο του 2017 εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ 413.114 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές ύψους 7.134.388.040 ευρώ.

Για τις οφειλές ύψους 30.528.994.647 ευρώ, το 21,21% (ποσό 6.476.218.687 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 78,79% (ποσό 24.052.775.960 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα, καταλήγει το «Παρασκήνιο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria