Το χρονικό της δολοφονίας που συγκλόνισε την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη - OlaDeka

Το χρονικό της δολοφονίας που συγκλόνισε την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη

Ήταν 22 Νοεμβρίου 1963 και ώρα 12.30 το μεσημέρι τοπική ώρα, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας, όταν ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή μέσα στην καμπριολέ κάντιλακ κι ενώ δίπλα του βρίσκεται η σύζυγός του, Τζάκι σε κατάσταση σοκ. Ένα δευτερόλεπτο πριν, ο κυβερνήτης Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι, είχε χτυπηθεί κι εκείνος από τις σφαίρες του δράστη. Λίγα αυτοκίνητα πιο πίσω ακολουθεί ο τότε αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον. Το συγκεντρωμένο πλήθος σοκαρισμένο ξεσπάει σε φωνές και κλάματα.

p1b25cj0qf1it21m0d8pbujtb1p4_900

Η λιμουζίνα χάνεται κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Ο Κένεντι εισάγεται στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών και χειρουργείται, παρουσία μόνο ιατρών και νοσηλευτών. Ήταν μία το μεσημέρι όταν οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου ανακοίνωσαν το θάνατό του. Ο νεώτερος αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ είχε καταλήξει. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Δρ Τομ Σάϊρς, επικεφαλής χειρουργού στο νοσοκομείο και καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας: «Ιατρικώς, ήταν εμφανές ότι ο πρόεδρος δεν ήταν ζωντανός όταν τον έφεραν. Δεν υπήρχε αυτόματη αναπνοή. Οι κόρες των ματιών του  ήταν διεσταλμένες και ακίνητες. Ήταν φανερό το τραύμα που είχε δεχθεί στο κεφάλι ήταν θανατηφόρο».

p1b25cj0qflv61banbrl2asb6a5_900

Μία ώρα αργότερα, το άψυχο σώμα του Κένεντι μεταφέρεται έξω από το νοσοκομείο μέσα σε ένα μπρούτζινο φέρετρο, συνοδεία της Τζάκι. Το παραλαμβάνει νεκροφόρα και το μεταφέρει στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, όπου επιβαίνουν μέλη του προσωπικού της Προεδρίας των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου αλλά και δύο ιερείς οι οποίοι φέρουν εις πέρας τις  πνευματικές ιεροτελεστίες για τον θάνατο του Ρωμαιοκαθολικού, τέως πλέον, αμερικανού προέδρου.
Λίγα λεπτά μετά, ο Λίντον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο αεροσκάφος, παρουσία του δικαστή Χαγκς: «Ορκίζομαι να ασκήσω να καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, να υπερασπιστώ, να προστατεύσω και να διατηρήσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ».

Ο δολοφόνος και οι θεωρίες συνομωσίας

Για τη δολοφονία του Κένεντι υπεύθυνος θεωρήθηκε σύμφωνα με το FBIο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εναντίον του δεν ήταν πολύ ισχυρά, ο Όσβαλντ συνελήφθη από τις αρχές την ίδια ημέρα. Δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του, βρέθηκε δολοφονημένος. Δράστης ήταν ο μαφιόζος Τζακ Ρούμπι.

Πάντως, η κοινή γνώμη εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι διχασμένη σχετικά με την ευθύνη του Όσβαλντ, με 7 στους 10 Αμερικανούς να δηλώνουν, το 2003 σε δημοσκόπηση του ABC News, ότι πιστεύουν πως η δολοφονία του Κένεντι ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας και όχι η πράξη ενός ανθρώπου. Δεν είναι μάλιστα εκείνοι που διατείνονται ότι η ενέργεια του Όσβαλντ αποτελούσε μέρος μεγαλύτερης συνωμοσίας, την οποία συγκάλυψαν κρατικοί φορείς.

Μία λιγότερο πιθανή θεωρία είναι ότι πίσω από τη δολοφονία του Κένεντι ήταν ο αντιπρόεδρος Τζόνσον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζόνσον δεν ήθελε οι έρευνες να δείξουν ενοχή είτε του Κάστρο είτε της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς φοβόταν ότι αυτό θα προκαλούσε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria