Τα hoaxes ζουν ανάμεσά μας! - OlaDeka

Τα hoaxes ζουν ανάμεσά μας!

Στην κοινωνία της πληροφορίας που ζούμε, βιώνουμε κι έναν άνευ προηγουμένου βομβαρδισμό από ειδήσεις. Πολλές, οι περισσότερες εξ αυτών, είναι αληθείς. Τι συμβαίνει όμως με τα hoaxes; Αρκεί κάποιος να προστρέξει στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές και θα… καταλάβει (;)

Τι κοινό έχουν μια δολοφονία, καλά σκηνοθετημένη ώστε να μοιάζει με αυτοκτονία, ενός πράκτορα του FBI ο οποίος είχε άμεση σχέση με την υπόθεση των καυτών emailsτης Hillary στο Denver, με ένα νέο νόμο που πέρασε πρόσφατα από το γερμανικό Κοινοβούλιο και ο οποίος επιτρέπει τους γάμους από την παιδική ηλικία;

Ποια σχέση μπορεί να έχει το γεγονός ό,τι ο Πάπας υποστήριξε ευθέως τον Donald Trump στις πρόσφατες αμερικάνικες εκλογές, με τις προκλητικές έως παντελώς απαράδεκτες δηλώσεις του μεγιστάνα George Soros, ο οποίος προσβλέπει στο να δημιουργήσει απίστευτες αναταραχές στις Η.Π., βάζοντας τους Αφροαμερικανούς  να έρθουν σε αντιπαλότητα με τους λευκούς Αμερικανούς πολίτες, για ίδιον όφελος;

Είναι όλα hoaxes, ελληνιστί ψεύτικα, κατασκευασμένα νέα και ειδήσεις που κάνουν το γύρο του διαδικτύου ανεξέλεγκτα, προκαλώντας φρενίτιδα στους πολίτες. Βασικός τρόπος διάδοσης των «ειδήσεων» αυτών είναι βεβαίως τα κοινωνικά δίκτυα, με το Facebook να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος.  Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg , έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας οτι μόλις το 1% των ειδήσεων αφορά ψευδείς ειδήσεις ενώ το υπόλοιπο  99% των ειδήσεων που εμφανίζονται στο Facebook αφορά πραγματικά γεγονότα.

Και ενώ ο Zuckerbergδιερύγνυε τα ιμάτιά του περί της ορθότητας των ισχυρισμών του, μια ομάδα υπαλλήλων του Facebookπήραν το θέμα των ψευδών ειδήσεων πιο σοβαρά, και διοχέτευσαν, εννοείται ανώνυμα, στο BuzzFeed News, την είδηση πως έχουν ξεκινήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας «ανταρτών» που στόχο έχει να «καταπολεμά» τα hoaxes.

Για να τα λέμε όλα, το εν λόγω πρόβλημα δεν αφορά όμως μόνο το Facebook και τα hoaxes δεν γράφονται μόνο υπέρ του Trump, αφού τόσο το Twitter όσο και το Google έχουν επιτρέψει τη διάδοση hoaxesποικίλου περιεχομένου. Δεδομένου όμως του μεγέθους του Facebook, αντιστοίχως πηγαίνει και η ευθύνη του εν λόγω δικτύου, αφού ούτε λίγο-ούτε πολύ το 44% των ενηλίκων στην Αμερική ενημερώνονται από αυτό. Για το λόγο αυτό άλλωστε είναι κοινός τόπος ότι η εταιρία έχει την υποχρέωση να εξαλείψει όλη αυτή την παραπληροφόρηση οι διαστάσεις της οποίας ολοένα και γιγαντώνονται.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria