ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ, Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ 8ΕΚ - OlaDeka

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ – Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ, Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ 8ΕΚ

Εξηγήσεις από τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς

Βγήκε στον αέρα η πρόσκληση για το πολυμηχάνημα μετά από αρκετό καιρό, μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να το προμηθευτούμε, πλην όμως πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ορισμένα πράγματα γιατί το να λέμε στον αέρα ότι θα βγει στον «αέρα» το πολυμηχάνημα με τους ίδιους όρους και με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές είναι λίγο χωρίς ουσία.

Μέχρι και μηχανικός έγινα και κοίταξα εγώ ο ίδιος τις τεχνικές προδιαγραφές των δύο προηγούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών που προηγήθηκαν οι οποίες τεχνικές προδιαγραφές είχαν βγει από την ΑΝΚΟ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας.

Υπήρχαν αστοχίες. Ομολογώ ότι σε ορισμένες λεπτομέρειες των τεχνικών προδιαγραφών, δικαιολογώ τους μηχανολόγους, όλους αυτούς που εργάζονται σε εταιρίες που θα μπορούσανε να μας προμηθεύσουν τα μηχανήματα. Όντως μερικές λεπτομέρειες ήταν δύσκολο να κατασκευαστούν. Και για αυτό θεωρώ ότι δεν βρέθηκε ανάδοχος στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Αν θέλετε και μερικές λεπτομέρειες, μέσα στις τεχνικές προδιαγραφές υπήρχε όρος να μπει κλιματισμός στην καμπίνα του οδηγού – χειριστή. Αυτό εγώ το θεώρησα ανούσιο γιατί και ιπποδύναμη θα έπαιρνε από τον κινητήρα και οι κατασκευαστές δεν θα μπορούσαν να το εγκαταστήσουν στην καμπίνα, επομένως το βγάλαμε από τις τεχνικές προδιαγραφές.

Όπως βγάλαμε επίσης τον όρο να κινείται το μηχάνημα με 50db θόρυβο (ουσιαστικά αθόρυβα) 50db δεν έχουν ούτε τα air condition.

Ένα τέτοιο μηχάνημα λοιπόν που θα κάνει τέτοια εργασία, με έναν κινητήρα που δεν θυμάμαι ακριβώς τις προδιαγραφές του και ταχύτητα 6χλμ/ώρα και πάνω -γιατί το είχανε σταντάρει και αυτό στα 8χλμ/ώρα- και αυτό το αλλάξαμε, να κινείται με τέτοια ταχύτητα και να κόβει καλάμια δεν υπήρχε δυνατότητα να είναι και αθόρυβο.

Επομένως καταλαβαίνει κανείς ότι υπήρχε δυσκολία στον οποιοδήποτε κατασκευαστή να κατασκευάσει αυτό το πολυμηχάνημα με αυτές τις προδιαγραφές επειδή έτσι βόλευε σε μας.

Άρα ανοίξαμε τις προδιαγραφές και αναρωτηθήκαμε τι θέλουμε από το πολυμηχάνημα; Θέλουμε να κόβει τα καλάμια, να τα φορτώνει πάνω του και στο τέλος να μπορεί να τα ξεφορτώσει στην παραλία με κάποιον τρόπο.

Έτσι θέλουμε το πολυμηχάνημα και έτσι βγάλαμε τις νέες τεχνικές προδιαγραφές.

Για να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τους υποψήφιους κατασκευαστές αλλά και κάποιον που έχει γνώσεις -κυρίως μηχανολόγοι του ΤΕΕ ή άλλων επιμελητηρίων, βγάλαμε και σε δημόσια διαβούλευση όλους αυτούς τους όρους να ακούσουμε και την γνώμη και κάποιων άλλων που είναι πιο ειδικοί από εμάς. Εγώ παρ ότι γιατρός έκατσα και μελέτησα μέχρι και μηχανολόγος έγινα. Εν πάση περιπτώσει να ακούσουμε τους ειδικούς. Και θα τους λάβουμε υπόψιν αφού οι απόψεις τους είναι σύμφωνα με αυτά που ζητάμε.

Μόλις τελειώσει η δημόσια διαβούλευση των δέκα ημερών θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Ελπίζω σε ένα χρόνο να είναι έτοιμο το πολυμηχάνημα.

Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να πω αν ο προηγούμενος διαγωνισμός ήταν ή όχι φωτογραφικός, όμως με αυτά που ανέφερα φαίνεται ότι δεν μπορείς…θα βάλεις ένας κινητήρα που θα τρέχει με 8χλμ/ώρα, θα έχει 50 db…σε ορισμένα σημεία φαινόταν ότι ήταν φωτογραφικός και δεν θέλουμε να είμαστε εμείς εκείνοι που βγάλαμε στον αέρα κάτι που μπορεί να φέρει και κάποια τέτοια υποψία. Η ουσία είναι ότι παρ ότι ανοίξαμε λίγο τον διαγωνισμό απ την προηγούμενη φορά, πάλι δεν ήρθε κάποιος κατασκευαστής. Νομίζω ότι τώρα, έτσι όπως έγιναν και οι καινούριες προδιαγραφές και με τη δημόσια διαβούλευση ίσως έχουμε και μια δυνατότητα να πάρουμε και μερικές απόψεις παραπάνω και να τον κάνουμε καλύτερο. Μπορούμε να αλλάξουμε τις τεχνικές προδιαγραφές παρ ότι στείλαμε στην διαχειριστική αρχή για έγκριση αυτές τις τελευταίες.

Μπορώ να σας πω ότι υπήρξαν και απόψεις για ερπυστριοφόρο μηχάνημα αμφίβιο. Δεν το προκρίναμε γιατί υπάρχει πρόβλημα με τη λίμνη μας στον βυθό αυτό το «λούνι» (λάσπη) που υπάρχει είναι όλο φωσφορικά τα οποία με την ανάδευση ανεβαίνουν στην επιφάνεια και έχουμε μετά την έκρηξη των κυανιούχων. Δεν θέλαμε ένα τέτοιο μηχάνημα να μπαίνει στη λίμνη και ανακατεύοντας αυτά τα πράγματα από τον βυθό και να έχουμε τέτοια προβλήματα. Έπειτα ένα αμφίβιο μηχάνημα δεν μπορεί να μπει από όλες τις πλευρές της λίμνης. Δηλαδή σε 5χλμ δεξιά και αριστερά του λιμναίου οικισμού δεν μπορεί να παρέμβει. Επομένως η μόνη λύση είναι να μπαίνει και να βγαίνει από την πλευρά του Τοιχιού. Άρα ποια είναι η ουσία; Είναι λίγο δύσκολο παρ ότι συζητήθηκε εκτενώς, και για αυτό και αργήσαμε κι όλας.

Ήδη ανεβάσαμε το ποσό στις 380.000 με τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής από 250.000 και μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης θα βγει και ο διαγωνισμός.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Η στάθμη της λίμνης για μας είναι ένα μεγάλο θέμα γιατί εκτός του ότι πρέπει να διαχειριστούμε το ύψος και το πως θα ανοίγουμε, θα κλείνουμε τα φράγματα και θα διαχειριστούμε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής, που διαρκώς έβλεπαν πλημμυρικά φαινόμενα στα χωράφια τους, στα σπίτια τους και στα υπόγεια τους, έπρεπε να κάνουμε μια τέτοια μελέτη σύμφωνα με την οποία οι ειδικοί θα μας έλεγαν π.χ. ότι την τάδε εποχή θα μπορεί η λίμνη να έχει από τόσο μέχρι τόσο βάθος.

Να διαχειριστούμε και τις εισροές και εκροές της λίμνης όταν μια άλλη εποχή βρέχει γι αυτό προχωρήσαμε στη συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο όμως αποσύρθηκε η χθεσινή σχετική εισήγηση αφού το Πολυτεχνείο δήλωσε αδυναμία στο να διαχειριστεί από την συγκεκριμένη μελέτη το οικοσυστημικό. Δηλαδή για να καταλάβει ο κόσμος πρέπει να έχουμε υπόψιν μας στη στάθμη της λίμνης και τους οργανισμούς που ζουν μέσα και τα φυτά και τα ψάρια πότε αυτά γεννάνε, τι ύψος πρέπει να έχει η λίμνη εκείνη την περίοδο…

Αυτό δεν μπορούσε να το διαχειριστεί το Πολυτεχνείο. Και έτσι, ουσιαστικά με την προγραμματική που πήγαμε να υπογράψουμε, θα υπήρχαν προβλήματα και στην πληρωμή της μελέτης και ως προς το να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη. Ίσως μπορέσουμε αναθέτοντας το οικοσυστημικό κάπου αλλού και με το Πολυτεχνείο να συνεργαστούμε για τα υδραυλικά – γιατί όπως και να το κάνουμε το Πολυτεχνείο είναι ένα εγνωσμένης αξίας εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα μπορούσε πάρα πολύ να μας βοηθήσει σ αυτόν τον τομέα- ίσως μπορέσουμε με κάποιον τρόπο να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα στα οποία κολλούσε η προγραμματική και για αυτό και την αποσύραμε.

Η συγκεκριμένη προγραμματική δεν θα ισχύσει, υπάρχουν τα χρήματα κατατεθειμένα, είναι 58.000 περίπου ευρώ και νομίζω ότι κάποια στιγμή θα τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε αυτό το έργο.

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ – Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ – ΤΑ 8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Θέλαμε να βάλουμε στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκπονήσει και το οποίο είναι στο υπουργείο, -όπως ξέρετε και τα 8εκ. που είχαμε συζητήσει και με τον περιφερειάρχη στην ημερίδα που είχε γίνει στο ΚΠΕ – θέλαμε να βάλουμε και μία αξιοποίηση του γύρου της λίμνης όσον αφορά σε πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, είχε εκπονήσει και ο δήμος μια παρόμοια μελέτη στο παρελθόν. Μιλάμε για τις αναπλάσεις Νότιας και Βόρειας παραλίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο, για να το βάλουμε στο πρόγραμμα χρειαζότανε μελέτη από κάποιον αρχιτέκτονα. Επειδή ο δικός μας αρχιτέκτονας είχε πρόβλημα με την υγεία του και δεν ξέρουμε πότε θα επανέλθει στην υπηρεσία του, είπαμε θα κάνουμε μία σύμβαση με έναν αρχιτέκτονα εξωτερικό συνεργάτη για να μας ολοκληρώσει αυτή την μελέτη.

Οι μελέτες πουπροϋπάρχουν από τον δήμο δεν είναι ολοκληρωμένες. Αλλιώς δεν θα παίρναμε αρχιτέκτονα για να μας κάνει νέα μελέτη. Έχουμε μιλήσει με τον δήμο για το θέμα. Μην ξεχνάμε ότι στην παρόχθια ζώνη παρεμβαίνει και το ιδιοκτησιακό και κυρίως η κτηματική υπηρεσία.

Πρέπει να παρέμβουμε σε σημεία που δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά η κτηματική. Θα κοιτάξουμε πρώτα να παρέμβουμε σ αυτά τα σημεία, δεν μπορούμε να πάρουμε ολοκληρωμένη μελέτη. Θα πρέπει να γίνει «σπάσιμο» αυτής της μελέτης που θέλουμε να κάνουμε, πρώτα να κάνουμε συγκεκριμένα κομμάτια και στην συνέχεια όταν εγκριθεί όλο το πλαίσιο, αλλάξει το ιδιοκτησιακό να ολοκληρωθεί όλο αυτό.

Η συγκεκριμένη προγραμματική δεν θα ισχύσει, υπάρχουν τα χρήματα κατατεθειμένα

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria