Βουλή: 153 «ναι» στην πιο δύσκολη δοκιμασία - OlaDeka

Βουλή: 153 «ναι» στην πιο δύσκολη δοκιμασία

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

Μέσα σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή (153 «Ναι», 143 «Οχι», ενώ απουσίαζαν 4 βουλευτές) το πακέτο με τις ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις.

«Αυτοί που μας κατηγορούν για φορολαίλαπες ψήφισαν από το 2010 αθροιστικά μέτρα 63 δισ. ευρώ. Εσείς κάνατε 11 οριζόντιες περικοπές στο Ασφαλιστικό, εμείς φέραμε νομοσχέδιο που δεν μειώνει τις κύριες συντάξεις», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας

 «Δεν μιλήσατε ποτέ τη γλώσσα της αλήθειας, κ. Τσίπρα. Δεν την ξέρετε. Εκλογές τώρα για να τελειώνουμε με την πιο ανίκανη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα από τη Μεταπολίτευση», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης

  «Αυτοί που μας κατηγορούν για φορολαίλαπες ψήφισαν από το 2010 αθροιστικά μέτρα 63 δισ. ευρώ. Εσείς κάνατε 11 οριζόντιες περικοπές στο Ασφαλιστικό, εμείς φέραμε νομοσχέδιο που δεν μειώνει τι

Στη συνεδρίαση κυριάρχησε η κόντρα του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σε υψηλούς τόνους ήταν οι ομιλίες και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Για «νεοφιλελεύθερη εμμονή» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας βέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του ζήτησε «εκλογές τώρα».

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα του χρέους, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει τη συζήτηση. Οπως είπε, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα τεθεί αυτό που «τόσα χρόνια ήταν μια υπόσχεση» και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθεί, δηλώνοντας ανοιχτός να συζητήσουν το θέμα. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση αγοράζει την υπόσχεση μείωσης του χρέους που υπήρχε από το 2012 με ακριβά μέτρα και πρόσθεσε πως «κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες». Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Σας κάλεσα, κύριε Μητσοτάκη, να στηρίξετε την εθνική προσπάθεια, αλλά εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση».

Τρεις άξονες

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε τρεις άξονες: εξαπέλυσε πυρά σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για την πολιτική των προηγούμενων ετών, παρουσίασε στοιχεία για να απαντήσει στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, και αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ανάπτυξη. «Τώρα που περνάμε τον πιο δύσκολο κάβο, πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο της μεταμνημονιακής Ελλάδας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας σε αρκετά σημεία της ομιλίας του αναφορά σε μια «αριστερή πολιτική», σε αντιδιαστολή με τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές».«Αυτοί που μας κατηγορούν για φορολαίλαπες ψήφισαν από το 2010 αθροιστικά μέτρα 63 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Εσείς κάνατε έντεκα οριζόντιες περικοπές στο Ασφαλιστικό. Εμείς φέραμε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που δεν μειώνει τις κύριες συντάξεις». Συνέχισε λέγοντας πως για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών με καθαρό φορολογητέο εισόδημα έως 13.000 ευρώ τον χρόνο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές έως και 150 ευρώ τον μήνα.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε: «Κινδυνεύετε να κάνετε τη Νέα Δημοκρατία κόμμα διαμαρτυρίας» και προσέθεσε: «Δεν άκουσα καμία πρόταση». Κατέληξε λέγοντας: «Ζητάτε εκλογές για να σωθούν κάποιοι φίλοι σας» και επεσήμανε: «Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής και να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της».

«Δεν μιλήσατε ποτέ τη γλώσσα της αλήθειας, κύριε Τσίπρα. Δεν την ξέρετε», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Κανείς δεν σας πιστεύει ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό». Μάλιστα παραφράζοντας τον Μαρκ Τουέιν είπε ότι «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας» και χαρακτήρισε το επιπλέον πακέτο που ζητούν οι δανειστές ως «ρήτρα αναξιοπιστίας».

Το αίτημα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Εκλογές τώρα, για να τελειώνουμε με την πιο ανίκανη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα από τη Μεταπολίτευση». Και συνέχισε τα πυρά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Σας είχα προειδοποιήσει πως θα είστε ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός, ταυτόχρονα θα είστε και ο πιο απαξιωμένος». Μάλιστα, κλείνοντας την ομιλία του, είπε: «Εσείς δεν είστε αριστερός, οπορτουνιστής είστε, που θα κάνετε τα πάντα για να μείνετε στην καρέκλα».

«Γονατίστε όσο θέλετε εσείς, αλλά δεν θα γονατίσετε την Ελλάδα», είπε, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό. «Υποσχεθήκατε ελπίδα και τη μετατρέψατε σε απόγνωση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Στήσατε, κύριε Τσίπρα, ένα colpo grosso με μοναδικό στόχο να καταλάβετε την εξουσία. Παραλάβατε μια χώρα που είχε σταθεί στα πόδια της και την κάνατε μαντάρα». «Μη νομίσετε ότι τελειώνει εδώ όλο αυτό. Στην αρχή βρισκόμαστε ακόμη. Ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει αυτό το πακέτο μέτρων. Θα δείξει την πραγματική αντίδρασή του και τότε δεν θα ξέρετε πού θα κρυφτείτε και εσείς και όσοι ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο πέρυσι το καλοκαίρι», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε: «Αγκαλιάζετε όλα αυτά που χρεοκόπησαν τη χώρα. Γι’ αυτό χρεοκοπείτε και εσείς τόσο γρήγορα».

Βέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που ακολουθεί εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στο Ποτάμι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, είπε ότι έχει αρχίσει κόπωση στις Βρυξέλλες σχετικά με τη στάση της Ελλάδας και προσέθεσε πως «η χώρα με κατάκοπους υπουργούς βαδίζει στο Grexit».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria