Από την νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι – Προσοχή, οι κίνδυνοι

Πώς θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από το σοκ της μετάβασης από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι.

Το πασχαλινό τραπέζι είναι παραδοσιακά πλουσιοπάροχο, όμως μια απότομη κατανάλωση τεράστιων γευμάτων, με μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να προκαλέσει από δυσπεψία, μέχρι και παγκρεατίτιδα ή κρίση χολής. Το σοκ που βιώνει ο οργανισμός είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους τήρησαν τη νηστεία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σε γενικές γραμμές, οι απότομες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στον οργανισμό και ιδίως όσον αφορά την επανένταξη του κρέατος και των ζωικών λιπαρών στο διαιτολόγιό σας.

Οι κίνδυνοι που κρύβει το πασχαλινό τραπέζι

Γενικά, τα ζωικά λιπαρά επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα όπως είναι το φούσκωμα, η καούρα και η δυσπεψία.

Μάλιστα, μια περίοδος αποχής από το κρέας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ειδικών ενζύμων που χρειάζονται για την πέψη του κρέατος, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα βαρύ και αναστατωμένο στομάχι. Σε συνδυασμό με την ξαφνική προσθήκη γαλακτοκομικών και γλυκών, το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονο, με ορισμένους να εμφανίζουν συμπτώματα που θυμίζουν την δυσανεξία στη λακτόζη.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ξεκινάμε με μικρότερες μερίδες, να τρώμε αργά και να «ακούμε» τα σήματα που μας δίνει το σώμα μας όταν τρώμε ένα γεύμα μετά από πολύ καιρό αποχής. Ειδικότερα όσον αφορά την ταχύτητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν προσλαμβάνουμε μεγάλο αριθμό θερμίδων σε μικρά χρονικά διαστήματα, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επίσης επιβαρύνουν την κατάσταση, ιδίως για εκείνους που έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα όπως η χολοκυστοπάθεια («πέτρες» ή «λάσπη» στη χολή), η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα, τα εκκολπώματα και οι κολίτιδες στο παχύ έντερο.

Ξεκινήστε με την σαλάτα και επιστρέψτε για δεύτερο «γύρο»

Η προοπτική του κρέατος σίγουρα είναι πολύ θελκτική για όσους το έχουν στερηθεί, ωστόσο καλό είναι να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε με ένα ισορροπημένο πιάτο.

Γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα ή ψητά λαχανικά και συμπληρώστε με ¼ κρέατος, ¼ υδατάνθρακες (ιδανικά ολικής άλεσης) και μία μέτρια μερίδα τυριού ή κάποιου άλλου «λιπαρού» τροφίμου. Η σαλάτα αφενός προωθεί τον κορεσμό με αποτέλεσμα την αποφυγή των υπερβολών, αφετέρου βοηθά στην αποβολή μέρους της χοληστερόλης.

Μην ξεχνάτε ότι εάν θέλετε συμπλήρωμα, μπορείτε πάντοτε να επιστρέψετε για έναν δεύτερο «γύρο», όταν θα είστε πιο χορτάτοι και δεν θα νιώθετε την ανεξέλεγκτη πείνα που πολλές φορές μας κάνει να τρώμε υπέρμετρα σε σημείο που νιώθουμε δυσφορία.

Πoιο κρέας να προτιμήσετε

Σε γενικές γραμμές, το λευκό κρέας θεωρείται πιο υγιεινό από το κόκκινο, καθώς διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προσφέρουν περισσότερες θερμίδες και δεν προωθούν την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το Πάσχα, όμως, το κοτόπουλο σπανίζει και την τιμητική τους έχουν τα αμνοερίφια και το κοκορέτσι. Εάν έχετε την επιλογή, προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί και το ψητό κοκορέτσι από τα τηγανητά συκωτάκια.

Απολαύστε το γεύμα σας

Πολλές φορές, γιορτές όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα συνοδεύονται με μια ανησυχία που περιστρέφεται γύρω από το γεύμα της ημέρας και τα κιλά μας. Αν και είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο υπέρμετρος περιορισμός δεν είναι βιώσιμος και πολλές φορές έχει τα αντίθετα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Απολαύστε το γεύμα σας χωρίς τύψεις, ακόμα και εάν ξεφύγετε λίγο από το πρόγραμμά σας. Εξάλλου, αυτό που καθορίζει την γενική σας υγεία δεν είναι το τι τρώτε τις 5 – 10 ημέρες τον χρόνο που γίνονται τα γιορτινά τραπέζια, αλλά το διατροφικό σας πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria