Τρόφιμα: Οι διεθνείς τιμές μειώνονται για 12 μήνες -20,5% τον Μάρτιο – Οι εγχώριες καλπάζουν

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Μάρτιο, για 12ο συνεχόμενο μήνα, και διαμορφώνονται 20,5% χαμηλότερα από το επίπεδο – ρεκόρ πριν από ένα χρόνο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

δείκτης τιμών του FAO, ο οποίος περιλαμβάνει τα τρόφιμα που εμπορεύονται περισσότερο διεθνώς, υποχώρησε στις 126,9 μονάδες από 129,7 τον Φεβρουάριο , στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.  

Υψηλή προσφορά και υποτονική ζήτηση

Ο συνδυασμός υψηλής προσφοράς, υποτονικής ζήτησης για εισαγωγές και η ανανέωση της συμφωνία για τις ασφαλείς εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρώνμέσω της Μαύρης Θάλασσας, ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση, σύμφωνα με τον FAO.

Ειδικότερα, μειωμένες ήταν οι τιμές για τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι οποίες αντιστάθμισαν τις αυξήσεις στις τιμές της ζάχαρης και του κρέατος.

FAO

Παραμένουν υψηλές οι τιμές

«Αν και οι τιμές μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και συνεχίζουν να αυξάνονται στις εγχώριες αγορές, θέτοντας πρόσθετα προβλήματα για τη διατροφική ασφάλεια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάξιμο Τορέρο.  

Σημειώνεται ότι οι τιμές των τροφίμων (μαζί με του αλκοόλ και του καπνού) αυξήθηκαν 11,8% τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα και 15,4% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. 

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις χώρες που είναι καθαρές εισαγωγείς τροφίμων, με την κατάσταση να έχει οξυνθεί από την υποτίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου ή του ευρώ και της διόγκωσης του χρέους τους», πρόσθεσε ο Τορέρο.

Βουτιά 7,1% στην τιμή του σιταριού

Ο δείκτης τιμών για τα δημητριακά μειώθηκε 5,6% σε μηνιαία βάση, με το σιτάρι να υποχωρεί 7,1%, το καλαμπόκι 4,6% και το ρύζι 3,2%.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν 3% και έχουν κάνει βουτιά 47,7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών υποχώρησαν 0,8%.

Αντίθετα, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε 1,5% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, λόγω ανησυχιών από τις χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Ο δείκτης τιμών του κρέατος μειώθηκε 0,8%.

FAO, 2

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria