“Τίγκα” σε φυτοφάρμακα οι φράουλες – Στην κορυφή της λίστας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων

Tα φυτοφάρμακα εκτός από τον άνθρωπο, “σκοτώνουν” και τις ίδιες τις φράουλες – Χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά και γεύση.

   Της Δέσποινας Χάρου

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ, για όγδοη συνεχόμενη χρόνια, οι φράουλες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προϊόντων με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων. Η ετήσια έκθεση του Environmental Working Group αναφέρει ακόμη, πως οι φράουλες μαζί με το σπανάκι, μπορούν και συγκρατούν φυτοφάρμακα ακόμη και μετά το πλύσιμο.

   Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες τροφίμων ως παρασιτοκτόνα και μπορεί να είναι τοξικά για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μεταξύ των επιπτώσεων που έχουν στην υγεία, μπορεί να παρεμποδίσουν την αναπαραγωγή, τη λειτουργία του ανοσοποιητικό ή του νευρικού συστήματος, αλλά ακόμη και να προκαλέσουν καρκίνο, αναλύει το CNN. Παρ’ όλα αυτά, επιτρέπεται η χρήση τους σε συγκεκριμένη ποσότητα που εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα ανά κιλό. Στα εγχώρια δεδομένα, η περιεκτικότητα φρούτων και λαχανικών σε φυτοφάρμακα είναι αρκετά πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με την EFSA.

   Ωστόσο σύμφωνα με το Guardian, τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης φυτοφαρμάκων στα αυστραλιανά φρούτα που υλοποιήθηκε το 2013, έδειξαν πως οι φράουλες περιείχαν 90 φορές περισσότερο φυτοφάρμακο από το επιτρεπόμενο όριο. Τα αποτελέσματα του προγράμματος που πραγματοποίησε το υπουργείο γεωργίας, δημοσιεύθηκαν πριν ένα μήνα. Τα έγγραφα αποκάλυψαν πως το φυτοφάρμακο που παρουσιάστηκε αυξημένο στις φράουλες ήταν το διμεθοϊκό, το οποίο εκείνη τη στιγμή είχε οριστεί σε 0,02 mg/kg. Ένα άλλο δείγμα φράουλας περιείχε 37 φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο της ίδιας χημικής ουσίας.

   Το 2011 η Αυστραλιανή Αρχή Φυτοφαρμάκων και Κτηνιατρικών Φαρμάκων είχε αναστείλει τη χρήση του διμεθοϊκού σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, όμως όπως αποδείχθηκε αυτό συνέχισε να χρησιμοποιείται. Το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο πλέον χρησιμοποιείται σε ορισμένες καλλιέργειες συμπεριλαμβανομένης και της φράουλας.

   Εκτός από τις επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία που μπορεί να έχει η υπερσυγκέντρωση φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση αλλά και τη διατροφική τους αξία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το eurekalert, μια ομάδα ερευνητών της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), διαπίστωσε πως παρασιτοκτόνα όπως το boscalid (BOS) και η διφαινοκοναζόλη (DIF), μπορούν να επηρεάσουν τη γλυκύτητα και την ένταση των φρούτων αυτών.

   Τα παρασιτοκτόνα είναι σχεδιασμένα για να παρεμποδίζουν τις κυτταρικές διεργασίες των επιβλαβών παρασίτων. Ωστόσο συχνά παρεμβαίνουν και στις ίδιες τις καλλιέργειες παρεμποδίζωντας τη λειτουργία συστατικών του ίδιου του φρούτου που δίνουν το αποτέλεσμα της γεύσης και της μυρωδιάς, όπως τα επίπεδα γλυκόζης και φρουκτόζης.

   Οι ερευνητές υπό τον Jinling Diao, δημιούργησαν τρεις διαφορετικές καλλιέργειες φράουλας υπό τις ίδιες συνθήκες, εφαρμόζοντας τα δυο εντομοκτόνα στις δυο εξ αυτών, όταν τα φρούτα ήταν ακόμη άγουρα. Μόλις αναπτύχθηκαν πλήρως και οι τρεις καλλιέργειες, είχαν σχεδόν πανομοιότυπο μέγεθος και χρώμα, ωστόσο εσωτερικά οι ερευνητές παρατήρησαν μια σειρά από χημικές αλλαγές.

Οι αλλαγές που προκάλεσαν τα παρασιτοκτόνα στα φρούτα, είχαν να κάνουν με τη μείωση των επιπέδων σακχαρόζης και βιταμίνης C, τη μετατροπή των σακχάρων σε οξέα, και με τη διατάραξη των πτητικών ενώσεων. Παράγοντες που έχουν επίπτωση στη γεύση καθώς και τη διατροφική αξία της φράουλας. Ακόμη, σε ένα τεστ τυφλής γευσιγνωσίας, οι άνθρωποι διάλεγαν σταθερά τις μη επεξεργασμένες φράουλες, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει εν γενεί τους αγρότες όσον αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria