Μανιτάρια: 97% η θνησιμότητα από τα δηλητηριώδη – Το μοιραίο είδος για τον 16χρονο

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται τεράστια προσοχή στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας και ότι απαγορεύεται η κατανάλωση άγριων μανιταριών χωρίς την παρουσία ειδικού ή καλού γνώστη του αντικειμένου

Τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωήεγκυμονεί η συλλογή και η κατανάλωση άγριων μανιταριών από τα δάση της χώρας, όταν γίνεται από μη γνώστες του αντικειμένου ή από αρχάριους, χωρίς να έχουν μαζί τους κάποιον έμπειρο μανιταρολόγο, ο οποίος να γνωρίζει όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας.

O «χάρτης» με τα είδη των μανιταριών είναι απέραντος και… «πολύχρωμος», με αποτέλεσμα να απαιτείται τεράστια γνώση αλλά και προσοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί με απόλυτη βεβαιότητα, αν το «χ» μανιτάρι είναι κατάλληλο για κατανάλωση ή μπορεί αυτή να προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο έμπειρος μανιταρολόγος Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 4.000 ταυτοποιημένα είδη μανιταριών αλλά και πολλά άλλα που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Επίσης, ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί το γεγονός ότι πολλά μανιτάρια κατά καιρούς αλλάζουν μορφές και χρώματα, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα περισσότερο δύσκολος κι επικίνδυνος ο διαχωρισμός τους ως κατάλληλα και μη.

«Ο κόσμος, οι κάτοικοι των χωριών, κάνουν πολύ καλά που βγαίνουν στη φύση και συλλέγουν και αξιοποιούν μανιτάρια, ωστόσο, δια ροπάλου αυτό απαγορεύεται να γίνεται χωρίς την παρουσία κάποιου ειδικού ή τουλάχιστον πολύ καλού γνώστη του αντικειμένου. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι στο διαχωρισμό των επικίνδυνων και μη άγριων μανιταριών. Υπάρχουν κανόνες και δικλείδες ασφαλείας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Οι κανόνες είναι πολλοί και αυτούς τους γνωρίζουν μόνο οι ειδικοί. Ο κόσμος πρέπει να παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων, ώστε να μάθει να ξεχωρίζει τα άγρια μανιτάρια. Σε κάθε περίπτωση που τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας, δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό πρόβλημα», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Φιλιππόπουλος.

Μεγάλος κίνδυνος από τα μανιτάρια σε εμβρυακή μορφή

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ο κ. Φιλιππόπουλος τα μανιτάρια που βρίσκονται σε εμβρυακή μορφήη κατανάλωση των οποίων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και άρα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Ο κ. Φιλιππόπουλος, επικαλούμενος πληροφορίες του, σημειώνει ότι κάποιο από αυτά τα μανιτάρια κατανάλωσε ο 16χρονος από το Βαρικό Φλώρινας, ο οποίος κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει κάποιος, είναι να μπορεί να ξεχωρίσει τα μανιτάρια που βρίσκονται σε εμβρυακή μορφή. Αυτά είναι κλειστά. Έχουν τη μορφή αυγού και δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Πρέπει να διαπιστώσουμε από τα ελάσματα, δηλαδή από τα φυλλαράκια που βρίσκονται μέσα στα μανιτάρια, αν έχουν χρώμα κίτρινο ή λευκό. Αν το χρώμα τους είναι λευκό, αυτά είναι θανατηφόρα. Υπάρχουν 700 θανατηφόρα είδη μανιταριών σε εμβρυακή μορφή και το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει στο 97%. Ο νεαρός στη Φλώρινα κατανάλωσε ένα από αυτά, χωρίς να τηρήσει τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας κι έγινε αυτό που έγινε», λέει ο κ. Φιλιππόπουλος.

Κίνδυνος και στα μεγαλύτερα μανιτάρια

Ωστόσο, πολλοί και μεγάλοι κίνδυνοι υπάρχουν και στα μεγαλύτερα, τα ανοιχτά άγρια μανιτάρια, αφού ανάμεσά τους βρίσκονται είδη θανατηφόρα. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οικογένεια των Βολιτών. Όταν έχουν έντονο χρώμα απορρίπτεται αμέσως η κατανάλωσή τους. Επίσης, επικίνδυνη είναι και η οικογένεια των Λακτάριων. Πρέπει να τα ξύσουμε και να δούμε, ποιο χρώμα γάλακτος θα τρέξει. Αν είναι λευκό ή καφέ, απορρίπτεται η κατανάλωσή τους. Αν το χρώμα είναι πορτοκαλί, μπορεί να καταναλωθεί. Υπάρχουν ταυτοποιημένα 4.000 είδη μανιταριών στην Ελλάδα και πολλά άλλα που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, γι’ αυτό και είναι πολλοί οι κανόνες ασφαλείας. Επίσης, πολλά μανιτάρια αλλάζουν μορφή. Γι΄ αυτό λέω ότι σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσουμε στη συλλογή των άγριων μανιταριών, θα πρέπει να έχουμε παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια ή να το κάνουμε μαζί με κάποιον έμπειρο από τους πολλούς που υπάρχουν πλέον ανά τη χώρα», σημειώνει ο κ. Φιλιππόπουλος.

Μανιταροφοβία στην Ελλάδα

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι για πολλά χρόνια στην Ελλάδα είχαμε… μανιταροφοβία, κάτι που άρχισε να αλλάζει τα τελευταία 20-30 χρόνια μετά από πρωτοβουλίες και ενέργειες φίλων των μανιταριών. «Αυτό δεν συνέβαινε σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ιταλία και την Ισπανία υπήρχαν από πολλά χρόνια πριν καταστήματα με άγρια μανιτάρια. Σιγά – σιγά κάποιοι μανιταρόφιλοι ξεκινήσαμε να δημιουργούμε ομάδες και να ιδρύονται σύλλογοι. Αρκεί να σας πω ότι μόνο η δική μου η ομάδα διοργάνωσε τουλάχιστον 200 σεμινάρια για την κατανάλωση άγριων μανιταριών», λέει ο κ. Φιλιππόπουλος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria