Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων Νομού Καστοριάς πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εργασίας των Προέδρων με εκπροσώπους του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Καστοριάς «Διέξοδος».
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η υποστήριξη των κατοίκων και η εύρεση ουσιαστικών τρόπων συνεργασίας.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή, όπου η καθημερινή επιβίωση των νοικοκυριών δοκιμάζεται έντονα από το πολυεπίπεδο κύμα της ακρίβειας, οι μικρές κοινωνίες και τα χωριά μας έχουν ανάγκη από ουσιαστικά στηρίγματα. Η οικονομική αυτή πίεση επιβαρύνει αναπόφευκτα την ψυχολογία και την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, αναζητήθηκαν κοινοί δρόμοι ώστε η επιστημονική γνώση και οι υποστηρικτικές δομές της «Διεξόδου» να φτάσουν αποτελεσματικά σε κάθε χωριό, προσφέροντας διέξοδο και θωράκιση στους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ανάγκη υποστήριξης και περαιτέρω ενδυνάμωσης του έργου των Προέδρων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας. Εξετάστηκαν τρόποι παροχής σύγχρονων «εργαλείων» ψυχοκοινωνικής προσέγγισης, ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους στην αναγνώριση και διαχείριση των αυξημένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία για την οργάνωση στοχευμένων ενημερωτικών και υποστηρικτικών δράσεων (όπως ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια), που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι της υπαίθρου.
Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συστηματικής προσπάθειας της Ένωσης για τη θωράκιση της ψυχικής υγείας, της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής αλληλεγγύης στον τόπο μας.
Η Πρόεδρος
της Ένωσης Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων
Νομού Καστοριάς
Κατερίνα Πηγατσιώτη












