Η Μελόνι πάει στον Τραμπ, έχει «συζητήσει» σχέδιο δράσης με την φον ντερ Λάιεν για τους δασμούς.
Μέσα στην αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βλέπει ένα «παράπλευρο κέρδος», καθώς όπως είπε μιλά με ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο, που θέλουν «περισσότερο εμπόριο» με την Ευρώπη.
«Ένα παράπλευρο κέρδος είναι ότι κάνω αμέτρητες συζητήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας στη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό ισχύει από την Ισλανδία έως τη Νέα Ζηλανδία, από τον Καναδά έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και για την Ινδία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Θα μπορούσα να κάνω αυτές τις συζητήσεις 24 ώρες την ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit.
«Όλοι ζητούν περισσότερο εμπόριο με την Ευρώπη και αυτό δεν αφορά μόνο οικονομικούς δεσμούς. Αφορά επίσης τη δημιουργία κοινών κανόνων και αφορά την προβλεψιμότητα. Η Ευρώπη είναι γνωστή για την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία της, που αρχίζει να θεωρείται ξανά κάτι πολύ πολύτιμο. Από τη μία, αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό. Από την άλλη, σαφώς είναι μια τεράστια ευθύνη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», συμπλήρωσε.
«Η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πλέον», τόνισε στην ίδια συνέντευξη. «Αυτό που αντιλαμβανόμασταν ως παγκόσμια τάξη των πραγμάτων εξελίσσεται σε παγκόσμια αναταραχή», η οποία πυροδοτείται από την κόντρα ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν, επεσήμανε.
«Για αυτό χρειαζόμαστε μία άλλη, νέα Ευρωπαϊκή Ένωση που θα παίξει πολύ ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας τάξης πραγμάτων που έρχεται», υπογράμμισε.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα η φιλία μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων. «Αλλά η νέα πραγματικότητα επίσης περιλαμβάνει το γεγονός ότι πολλές άλλες χώρες επιδιώκουν να βρεθούν πιο κοντά μας», πρόσθεσε.
«Το 13% του παγκοσμίου εμπορίου είναι με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ. Το 87% του παγκοσμίου εμπορίου είναι με άλλες χώρες. Και όλες θέλουν προβλεψιμότητα και αξιόπιστους κανόνες. Η Ευρώπη μπορεί να το παρέχει αυτό. Τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το momentum προκειμένου να ανοίξουμε νέες αγορές για τις εταιρείες μας και για να δημιουργήσουμε μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με πολλές χώρες που έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς», τόνισε.
Τα βλέμματα στη συνάντηση Τραμπ- Μελόνι
Στο μεταξύ, τα βλέμματα των Ευρωπαίων ηγετών στρέφονται στην Ουάσινγκτον, ενόψει της συνάντησης της Τζόρτζια Μελόνι με τον Ντόναλντ Τραμπ, τη Μεγάλη Πέμπτη.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είναι η πρώτη Ευρωπαία ηγέτης που θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά το «πάγωμα» κάποιων εκ των δασμών που έχει ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι δυο τους έχουν ξανασυναντηθεί και ο ηγέτης των ΗΠΑ έχει πλέξει το εγκώμιό της.
Τώρα όμως ακόμα περισσότεροι θα παρακολουθούν στενά τη νέα συνάντησή τους. Από τη μία είναι μια ιδανική ευκαιρία για τη Μελόνι προκειμένου να επιδείξει την καλή της σχέση με τον Τραμπ- με τον οποίο ταυτίζεται πολιτικά- ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη θέση της ως «μεσολαβήτρια» για έναν σημαντικό διάλογο. Από την άλλη, η συνάντηση θα είναι μια λεπτή άσκηση ισορροπίας για την Ιταλίδα πρωθυπουργό, η οποία θα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να διατηρήσει την αφοσίωσή της στους Ευρωπαίους εταίρους της, επισημαίνει ο Guardian.
Παρασκηνιακά, εκτιμάται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Τζόρτζια Μελόνι έχουν συζητήσει ένα σχέδιο δράσης. Παρόλα αυτά, το ταξίδι της Ιταλίδας προκάλεσε νευρικότητα στους Ευρωπαίους και υπήρξαν σχόλια ότι αυτή η συνάντηση απειλεί να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς.
«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Έχω επίγνωση του τι εκπροσωπώ και του τι υπερασπίζομαι», δήλωσε η Μελόνι για την επικείμενη συνάντησή της με τον Τραμπ.
«Είναι μια δύσκολη στιγμή, θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε και αστειευόμενη σχολίασε: «Όπως καταλαβαίνετε, για τις επόμενες δύο ημέρες δεν νιώθω καμία απολύτως πίεση…».