Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει βραχυπρόθεσμα τη γνωστική λειτουργία.
Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά για την υγεία. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μέσα από μία νέα μελέτη ότι η φυσική δραστηριότητα δεν είναι απλώς μια καλή ιδέα για τη βελτίωση της μνήμης μέσα στη μέρα αλλά θα μπορούσε να την ενισχύσει περαιτέρω με ορατά αποτελέσματα και την επόμενη ημέρα.
Μια μελέτη από το University College του Λονδίνου έδειξε ότι 30 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας συνδυαστικά με έναν ποιοτικό ύπνο για τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης την επόμενη μέρα.
«Η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τον εγκέφαλό σας και ο καλός ύπνος βοηθάει σε αυτό», δήλωσε η Dr Mikaela Bloomberg, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σωματική δραστηριότητα είχε συνδεθεί στο παρελθόν τόσο με βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία όσο και με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
Ωστόσο, η Bloomberg σημείωσε ότι πολλές μελέτες που εξετάζουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις είχαν βασιστεί σε συμπεράσματα μέσα στο εργαστήριο και κυρίως παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα σε χρονική κλίμακα από λεπτά έως ώρες. Αυτές οι μελέτες πρότειναν ότι τα οφέλη θα μπορούσαν να οφείλονται στην αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και στη διέγερση των νευροδιαβιβαστών.
Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι εξέτασαν τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας στην πραγματική ζωή, όχι μόνο βρίσκοντας οφέλη για τον εγκέφαλο αλλά αποκαλύπτοντας ότι αυτά φαίνεται να διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Γράφοντας στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, η Bloomberg και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς ζητήθηκε από 76 ενήλικες ηλικίας 50-83 ετών χωρίς γνωστική εξασθένηση ή άνοια να φορέσουν επιταχυνσιόμετρο για οκτώ ημέρες για την παρακολούθηση του ύπνου και της σωματικής τους δραστηριότητας στην καθημερινότητά τους.
Κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης απλά διαδικτυακά γνωστικά τεστ για να διερευνήσουν την προσοχή, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας τους.
Η ομάδα είπε ότι τα αποτελέσματά της αποκαλύπτουν ότι κάθε 30λεπτη αύξηση της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την προηγούμενη ημέρα αντιστοιχούσε σε μια αύξηση 2-5% στις βαθμολογίες επεισοδιακής και εργασιακής μνήμης την επόμενη.
Αν και η Bloomberg σημείωσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς εάν αυτό αντιστοιχεί σε μια απτή – κλινική – διαφορά για τους συμμετέχοντες, είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί παρόμοια εργασία σε άτομα με γνωστικές αναπηρίες.
«Η ιδέα είναι για άτομα που έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση, μια πολύ μικρή ώθηση στη γνωστική απόδοση σε καθημερινή βάση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά», κατέληξε.