Η εικόνα στις καλλιέργειες είναι απλώς μια υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν χρόνια…
Σε απόγνωση βρίσκονται οι μεγαλύτεροi παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει καλλιέργειες και συγκομιδές, από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον νότο να είναι αντιμέτωπος με άλλη μία σοβαρή ξηρασία.
Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά ένα δέκατο, οι ελλείψεις σε φράουλες ωθούν την τιμή τους σε υψηλά επίπεδα, ενώ η Ιταλία αγωνίζεται να «μαζέψει» όσο το δυνατόν περισσότερες ελιές για την παραγωγή ελαιόλαδου.
Η εικόνα στις καλλιέργειες είναι απλώς μια υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν χρόνια…
Πολωνικά μήλα
Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της Ευρώπης ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση Fruit Union της Πολωνίας. Μπορεί να ήταν ήπιος ο χειμώνας, αλλά οι ισχυροί παγετοί τον Απρίλιο έκαναν τη ζημιά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση 62 εκατομμυρίων ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του μπλοκ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία αλλά και την Αυστρία, οι οποίες επίσης αντιμετώπιζουν προβλήματα στις παραγωγές. Μάλιστα, η Κομισιόν επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την «οικονομική βιωσιμότητα» των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν.
Γερμανικές φράουλες
Παρόμοιες ψυχρές και υγρές περίοδοι έπληξαν τη Γερμανία, συρρικνώνοντας τις γεωργικές εκτάσεις.Η συγκομιδή φράουλας το 2024 αναμένεται να μειωμένη κατά ένα τέταρτο σε σχέση με την περσινή περίοδο, με τις τιμές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες. Τα διάσημα λευκά σπαράγγια τής Γερμανίας επίσης δέχθηκαν πλήγμα.
Ορισμένοι αμπελουργοί και οπωροκαλλιεργητές έχασαν ολόκληρη τη συγκομιδή τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποθέματα να πουλήσουν στους λιανοπωλητές.
Αν και αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στο πακέτο ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.
Γαλλικό κρασί
Η Γαλλία θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές λόγω του παγετού την άνοιξη, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία προβλέψεων του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων.
Ιταλικό ελαιόλαδο και σιτάρι
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο παγετός που προκάλεσε προβλήματα.
Η Απουλία στη νότια Ιταλία παλεύει με την ξηρασία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη είναι τόσο έντονη που φρούτα και λαχανικά έχουν καεί!
Η παραγωγή ελαιολάδου – εμβληματικό προϊόν της περιοχής – αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50%!
Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί, περισσότερο από το μισό, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο σημαντικές γεωργικές περιοχές της Ιταλίας.
Ισπανικά μάνγκο
Η Ισπανία, επίσης, έχει υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τοπικές αναφορές να σηματοδοτούν ότι η παραγωγή μάνγκο θα πέσει κατακόρυφα φέτος.
Βρετανικές ντομάτες και αγγούρια
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έλλειψη ήλιου που έχει προβληματίσει τους αγρότες που διατηρούν καλλιέργειες με ντομάτες, αγγούρια και φράουλες. Παρά το γεγονός ότι ο Μάιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, το καλοκαίρι ξεκίνησε με βροχοπτώσεις υπερδιπλάσιες του μέσου όρου στο κρίσιμο γεωργικά νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι στις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια. Τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα», δήλωσε η Kelly Shields, Τεχνική Διευθύντρια της Κοινοπραξίας Φρέσκων Προϊόντων (Fresh Produce Consortium), ένας φορέας παρακολούθησης και υποστήριξης του κλάδου.
Τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας είχαν ως αποτέλεσμα η συγκομιδή ορισμένων βασικών καλοκαιρινών προϊόντων να γίνει αργότερα από το συνηθισμένο. Στην περίπτωση των φραουλών, το θετικό ήταν ότι βγήκαν μεγαλύτερες και πιο γευστικές λόγω της βραδύτερης περιόδου ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Joe de Ruse, διευθυντή γενετικής της Summer Berry Company.
Με πληροφορίες από Bloomberg