Ψάχνετε το «μυστικό» της μακροζωίας; Θα το βρείτε μέσα στο ψυγείο σας - OlaDeka

Ψάχνετε το «μυστικό» της μακροζωίας; Θα το βρείτε μέσα στο ψυγείο σας

Η μακροζωία, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, είναι αποτέλεσμα σωστής διατροφής και άσκησης.

Μία νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong στην Κίνα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 2,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους διαπίστωσε ότι ένα κοινό τρόφιμο που έχουμε όλοι στο ψυγείο μας συμβάλλει στη μακροζωία. Ποιο είναι αυτό; Το τυρί.

Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τυρί αλλά και τα φρούτα μπορούν να επιβραδύνουν την γήρανση. Φυσικά, όπως ήδη γνωρίζουμε η άσκηση παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στη μακροζωία.

Η μελέτη, επίσης διαπίστωσε ότι η καλή ψυχική υγεία είναι καθοριστική για την υγιή γήρανση. Οι πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή άνθρωποι έχουν μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, οι δυστυχισμένοι άνθρωποι ξοδεύουν τον χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση, καπνίζοντας και ακολουθώντας ανθυγιεινή διατροφή, χωρίς αρκετά φρέσκα φρούτα και τυρί, είπαν οι ερευνητές. Όλα αυτά οδηγούν σε επιτάχυνση της γήρανσης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι εντόπισαν 33 παράγοντες που συνδέουν την ψυχική υγεία με τη σωματική γήρανση. Αυτοί περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τη διατροφή, τη χρήση φαρμάκων, τη φυσική κατάσταση, τα επίπεδα χοληστερίνης και την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία ήταν χειρότερα σε δυστυχισμένους ανθρώπους και τους γέρασαν πιο γρήγορα.

Η συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Tiange Wang είπε: «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ψυχικής ευεξίας στην υγιή γήρανση».

Τι να κάνετε για να έχετε καλή υγεία καθώς γερνάτε

– Να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Μαγειρέψτε, συναντήστε φίλους, διαβάστε ένα βιβλίο.

– Παραμείνετε σωστά ενυδατωμένοι. Να πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

– Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

– Διαχειριστείτε μακροχρόνιες καταστάσεις υγείας για να αποτρέψετε την εξέλιξή τους.

– Κόψτε το κάπνισμα και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

– Κάντε την ψυχική υγεία προτεραιότητα και λάβετε θεραπεία για αυτήν, καθώς μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική υγεία.

– Βεβαιωθείτε ότι έχετε ποιοτικό ύπνο.

– Κοινωνικοποιηθείτε.

– Να είστε σωματικά δραστήριοι για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, Πάρκινσον και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria