Πρόωρες εκλογές μετά τη σαρωτική νίκη της Λεπέν ανακοίνωσε ο Μακρόν - OlaDeka

Πρόωρες εκλογές μετά τη σαρωτική νίκη της Λεπέν ανακοίνωσε ο Μακρόν

Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης «Αναγέννηση» του προέδρου Μακρόν ήρθε δεύτερο και… καταϊδρωμένο στις ευρωεκλογές 2024

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν, για τις 30 Ιουνίου, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός», που σύμφωνα με το exit poll τερματίζει πρώτο με ποσοστό 31,5%. Είναι η πρώτη φορά από το 1984 που γαλλικό κόμμα ξεπερνά το 30% σε ευρωεκλογές.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα γίνει στο τέλος Ιουνίου και ο δεύτερος αρχές Ιουλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Σύμφωνα με το exit poll, το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης «Αναγέννηση» του προέδρου Μακρόν συγκέντρωσε 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%.

Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία.

Η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την απόφαση του Μακρόν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της χώρας, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή ψήφο των Γάλλων «δίχως προηγούμενο».

«Θα είμαστε η νέα εναλλακτική για τη Γαλλία», τόνισε δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη μαζική μετανάστευση, να ασκήσουμε εξουσία υπέρ των Γάλλων, να μιλήσουμε για την εκβιομηχάνιση της χώρας».

Οπως είπε, μάλιστα, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία είναι και μήνυμα προς τις Βρυξέλλες για «κλείσιμο της διεθνιστικής παρένθεσης που έχει κάνει τον κόσμο να υποφέρει». «Βλέπω ένα δείγμα ανεξαρτησίας και θάρρους (…)», πρόσθεσε. 

28833930 2fad1

Αίτημα για πρόωρες εκλογές

Είχε προηγηθεί ο υποψήφιος της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «να οργανώσει νέες βουλευτικές εκλογές».

Χαιρετίζοντας την «ιστορική επίδοση» του κόμματός του και την κατάφωρη απόρριψη της πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, ο Μπαρντελά κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να λάβει υπ’ όψιν του αυτό το νέο πολιτικό δεδομένο» και να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο για να προκηρύξει «νέες βουλευτικές εκλογές».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανταποκρίθηκε στο αίτημα και ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και κήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

28834703 74590

«Εθνική τραγωδία»

Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού αποτελεί «εθνική τραγωδία για τη Γαλλία», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του Renew Christophe Grudler στο POLITICO λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Θα πρέπει να δουλέψουμε τρεις φορές πιο σκληρά» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Grudler, καλώντας να «αναζητήσουμε νέες συμμαχίες» με τους Πράσινους, αλλά όχι με τη δεξιά ομάδα ECR, η οποία, όπως είπε, είναι «εκτός συζήτησης».

Ωστόσο, με την αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, «θα είναι πραγματικά δύσκολο», παραδέχθηκε ο Grudler.

Γάλλος υπουργός Εσωτερικών: Ηττα για την κυβέρνηση Μακρόν 

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

«Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria