«Σύννεφα» πολέμου στη Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση Ιράν στο Ισραήλ - «Μην το κάνετε», προειδοποιεί ο Μπάιντεν - OlaDeka

«Σύννεφα» πολέμου στη Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση Ιράν στο Ισραήλ – «Μην το κάνετε», προειδοποιεί ο Μπάιντεν

Αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίδραση για το μοιραίο πλήγμα στο προξενειό του στη Δαμασκό πριν από μία εβδομάδα.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χεζμπολά του Λιβάνου αντέδρασε με εκτοξεύσεις ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ.

Αυτό συμβαίνει σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει αυξημένη ανησυχία για πιθανή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Η Χεζμπολά, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν, ανακοίνωσε την εκτόξευση πολλαπλών ρουκετών προς ισραηλινούς στόχους, ως απάντηση σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε στην εντοπισμό περίπου 40 εκτοξεύσεων από την πλευρά της Χεζμπολά, μερικές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναχαίτιση δύο drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολά, φορτωμένα με εκρηκτικά, προς το ισραηλινό έδαφος.

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και υπογράμμισε την δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη υποσχέθηκε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, μετά από τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για ένα κατάπαυση του πυρός δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με την επίθεση της Χαμάς κατά ισραηλινών στόχων, και έχουν σημειωθεί χιλιάδες νεκροί και αιχμάλωτοι από τις δύο πλευρές.

Βοήθεια

Χωρίς να λογαριάζονται οι πελώριες καταστροφές και ο κίνδυνος λιμού στον μικροσκοπικό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν πως ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που παίρνουν άδεια και εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφει πλέον αλλεπάλληλα ρεκόρ.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες πως άνοιξε νέο σημείο διέλευσης στον βορρά, που σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης είναι κοντά στην ισραηλινή κοινότητα Ζικίμ, όχι μακριά από το Έρετς, άλλη σημείο διέλευσης, που συνεχίζει να είναι κλειστό.

Εδώ και μήνες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ, πίεζαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανοίξει διαδρομές για να αυξηθεί η ποσότητα των τροφίμων που φθάνει ειδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι πιο οξυμένη.

«Η αύξηση της βοήθειας δεν είναι ακόμη αισθητή», τόνισε από την πλευρά του μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Η βοήθεια χρειάζεται να φθάσει με ασφάλεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», επέμεινε, καλώντας το Ισραήλ να προχωρήσει στην «άρση» των περιορισμών στο προσωπικό της υπηρεσίας του ώστε να μπορέσει να εργαστεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα πρόθυρα λιμού σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε χθες πως «υποφέρει» εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς σε μήνυμά του επ’ ευκαιρία του τέλους του ραμαζανιού. «Υποφέρω πολύ εξαιτίας του πολέμου», ανέφερε ο 87χρονος προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό.

Στη Δυτική Όχθη, εξαφάνιση έφηβου ισραηλινού βοσκού πυροδότησε βίαια επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, έποικοι και Παλαιστίνιοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας από αυτούς τους τελευταίους και να τραυματιστούν άλλοι 18, περίπου οι μισοί από σφαίρες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria