Στο «τραπέζι» βάζει ο Μακρόν τα πυρηνικά όπλα ως απάντηση στις απειλές Πούτιν - OlaDeka

Στο «τραπέζι» βάζει ο Μακρόν τα πυρηνικά όπλα ως απάντηση στις απειλές Πούτιν

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία ο Εμανουέλ Μακρόν και «ρίχνει την ιδέα» χρήσης των πυρηνικών κεφαλών της Γαλλίας για την υπεράσπιση της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των απειλών από τη Ρωσία.

«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυρηνικά όπλα για όσους έχουν ή αντίστοιχα για όσους έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη σε περιφερειακά Μέσα, που δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο.

«Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος υιοθέτησε τις τελευταίες εβδομάδες μια ολοένα και πιο σκληρή στάση κατά της Ρωσίας σχετικά με την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία και δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ.

Ο ίδιος είχε άφησε τους πρώτους υπαινιγμούς του το 2020, όταν κάλεσε για «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο του πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης», σε μια προσπάθειά του να ανοίξει συζητήσεις για το θέμα με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Στη συνέχεια, η Γαλλία επανέλαβε την προσφορά το 2022.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο το Βερολίνο δεν έχει δεχτεί την προσφορά του Εμανουέλ Μακρόν. Όμως, τον Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και μέλος του βαυαρικού CSU, που είναι επί του παρόντος μέλος της γερμανικής αντιπολίτευσης, είπε στο Politico ότι η Ευρώπη θα πρέπει να «δεχτεί την προσφορά του Μακρόν» ενόψει οικοδόμηση «της ευρωπαϊκής διάστασης της πυρηνικής άμυνας ως μακροπρόθεσμος στόχος».

Με πληροφορίες του Politico

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria