Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας.
Αυτό το φρούτο είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο και είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε κάλιο. Ποιο είναι αυτό; Η απάντηση σε αυτόν τον γρίφο είναι η μπανάνα και η Natalia Hernández Rivas, πρόεδρος της Ένωσης Εγγεγραμμένων Διαιτολόγων των Καναρίων Νήσων (Addecan), η οποία είναι φαρμακοποιός και διατροφολόγος, μας μιλάει για τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη της για την υγεία.
«Η μπανάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε υδατάνθρακες. Ένα από τα κύρια και πιο γνωστά συστατικά της είναι το κάλιο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την περιεκτικότητά της σε βιταμίνες. Η βιταμίνη C συμμετέχει στην ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών και διευκολύνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου, κάτι που είναι σημαντικό για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος το καθιστούν ιδανικό για τις γυναίκες που προετοιμάζονται για μελλοντική εγκυμοσύνη», εξηγεί η Hernández.
Η βιταμίνη Β6 από τις μπανάνες μας βοηθά στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι σημαντική για τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς μας, και διευκολύνει την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των ασθενειών.
Η περιεκτικότητά του σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η ινουλίνη, προάγει την κίνηση του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.
Η μπανάνα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατροφή των παιδιών, καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα μεταξύ των νεότερων μελών της οικογένειας.
Η μπανάνα λέγεται ότι είναι καλή για τις κράμπες…
Το κάλιο είναι μια βιταμίνη που σχετίζεται με τη συστολή των μυών. Αυτό το μέταλλο εξαντλείται σε μεγάλο βαθμό από τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης, εξ ου και η ανάγκη αναπλήρωσής του μετά τη σωματική δραστηριότητα, αποτρέποντας έτσι τις μυϊκές κράμπες.
“Αν και η μπανάνα φημίζεται ότι είναι το φρούτο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, το ακτινίδιο είναι κοντά του και τόσο η μαύρη σταφίδα όσο και οι χουρμάδες το ξεπερνούν, με τους χουρμάδες να προσφέρουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, συγκρίνοντας 100 γραμμάρια των δύο φρούτων”, λέει ο πρόεδρος της Addecan.
Δυσκοιλιότητα, δίαιτες και διαβήτης
Οι μπανάνες δεν είναι δύσπεπτες αν είναι ώριμες. Αν, αντίθετα, είναι άγουρες ή άγουρες, μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που καταναλώνονται.
Όταν καταναλώνουμε μπανάνες, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, οπότε αν υποφέρετε από αυτό το πεπτικό πρόβλημα, θα πρέπει να μετριάσουμε την κατανάλωσή τους.
Ορισμένες δίαιτες αδυνατίσματος συνιστούν να μην τρώμε μπανάνες. «Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα φρούτο με υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη από άλλα, 112 χιλιοθερμίδες ανά 100 γραμμάρια σε σύγκριση με τις 52 χιλιοθερμίδες ανά 100 γραμμάρια που περιέχει ένα μήλο. Ωστόσο, αυτή η πρόσληψη θερμίδων δεν δικαιολογεί την αφαίρεσή τους από τη διατροφή μας όταν στόχος μας είναι να χάσουμε βάρος, οπότε μπορούμε να τις τρώμε χωρίς να ανησυχούμε», σχολιάζει ο Hernández.
Είναι οι μπανάνες κατάλληλες για τους ασθενείς με διαβήτη και είναι προτιμότερο να μην είναι ώριμες; Ο διατροφολόγος πιστεύει ότι για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης (GI): «Είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι μια σημαντική έννοια αν είμαστε διαβητικοί, καθώς είτε ο οργανισμός μας δεν παράγει ινσουλίνη, η οποία “απομακρύνει” το σάκχαρο από το αίμα, και πρέπει να τη χορηγούμε εξωτερικά, είτε δεν την παράγει σε επαρκή ποσότητα και επομένως πρέπει να χορηγούμε φάρμακα που “βοηθούν στη σύνθεσή της”».
Οι μπανάνες έχουν ΓΔ που κυμαίνεται από 55 έως 65 ανάλογα με το αν τις τρώμε λιγότερο ή περισσότερο ώριμες, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τα αχλάδια, τα οποία έχουν ΓΔ περίπου 37. Για το λόγο αυτό, λέει ο Hernández, «οι διαβητικοί πρέπει να τις τρώνε σε πιο μέτρια ποσότητα και να αποφεύγουν τις υπερώριμες μπανάνες ή να τις τρώνε μαζί με άλλα τρόφιμα, ώστε να μην δημιουργείται αιχμή του σακχάρου στο αίμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν πάσχουμε από διαβήτη πρέπει να τις εξαλείψουμε από τη ζωή μας».
Συμβουλές για να αποφύγετε την πολύ γρήγορη αλλοίωση των μπανανών
Αν αυτό που επιδιώκουμε είναι οι μπανάνες να μην ωριμάζουν γρήγορα – θυμηθείτε ότι πρόκειται για κλιμακτήριο φρούτο (συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή του) – θα πρέπει να τις βάζουμε στο ψυγείο χωριστά από άλλα κλιμακτήρια φρούτα (ντομάτα, ακτινίδιο, μήλο…). Όταν είναι μεταξύ 4 και 5ºC μαυρίζουν- για να το αποφύγουμε αυτό μπορούμε να τα βάλουμε σε μια σακούλα συντήρησης ή να τα τυλίξουμε σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανί.
Ο πρόεδρος της Addecan επιβεβαιώνει ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε ούτε αν ωριμάζουν πολύ, γιατί μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να τα αλείψουμε σε τοστ, να φτιάξουμε παντεσπάνι, μιλκσέικ ή παγωτό. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες με αυτό το φρούτο!»