Ο Δημήτρης Σαββόπουλος για τη συγκέντρωση και τη «λεύκη» των ψαριών στην παραλία της Καστοριάς - OlaDeka

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος για τη συγκέντρωση και τη «λεύκη» των ψαριών στην παραλία της Καστοριάς

Ζωντανά στην εκπομπή «ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ» της ΕΡΤ3 με την Κατερίνα Ρενιέρη μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος για το φαινόμενο της συγκέντρωσης πολλών ψαριών στην νότια παραλία της Καστοριάς καθώς και για τα στίγματα (την επονομαζόμενη «λεύκη») που φέρουν πολλά από τα ψάρια:

Πολλά απρόσμενα και περίεργα φαινόμενα παρατηρούνται στην φύση, όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση και οι αρμόδιοι, προσπαθούν να τα εξηγήσουν.

Στο γραφείο της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας έφτασε ένα θέμα, που ανησύχησε τους αρμόδιους, σχετικά με τα ψάρια της λίμνης στην Καστοριά, που συγκεντρώνονται στις όχθες της σε τεράστιες ποσότητες.

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος, αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, διευκρινίζει ότι το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο και είναι πολύ πρώιμο μέσα της άνοιξης.

Στην νότια παραλία παρατηρείται υπερσυγκέντρωση ψαριών, τα λεγόμενα τσουκάνια δηλαδή τα γριβάδια ενός ή δυο ετών, φτάνουν στην όχθη όπου η περιεκτικότητα του οξυγόνου είναι μικρή και το ίδιο ο χρόνος ζωής τους.

Τα ψάρια πλημμυρίζουν την παραλίμνια ζώνη της Καστοριάς

Από τις μετρήσεις των επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι η μέση θερμοκρασία από 11,3 βαθμούς έφτασε στο 13,7 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι μια τεράστια αύξηση που θα έχει ανάλογες συνέπειες στην υδρόβια ζωή.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Σαββόπουλος, στις πλάτες των ψαριών παρατηρείται μια λεύκη που θα πρέπει να ελεγχθεί εργαστηριακά για να βρεθεί σε τι οφείλεται από τους ειδικούς στο ΑΠΘ. Πολύ πιθανό συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και τον συνωστισμό τόσων ψαριών, και δεν σημαίνει αναγκαστικά πως έχουν προσβληθεί από κάποια νόσο.

Τα ψάρια πλημμυρίζουν την παραλίμνια ζώνη της Καστοριάς

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εργάζονται πυρετωδώς για να δώσουν απαντήσεις, αλλά όπως υποστηρίζουν κάποιοι ο πλανήτης, χάρη στην ανθρώπινη αδιαφορία, έχει μπεί σε πορεία χωρίς επιστροφή.  

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria