Μπορέλ: Ο ευρύτερος πόλεμος στην Ευρώπη «δεν είναι πλέον στη φαντασία» - OlaDeka

Μπορέλ: Ο ευρύτερος πόλεμος στην Ευρώπη «δεν είναι πλέον στη φαντασία»

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πιθανό πόλεμο, προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «πλέον δεν είναι φαντασία» μια σύγκρουση σε πλήρη κλίμακα, πέρα από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη», τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και με τις υβριδικές επιθέσεις σε χώρες- μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε ομιλία στις Βρυξέλλες.

«Ο πόλεμος σίγουρα ελλοχεύει γύρω μας. Ένας μεγάλης έντασης, συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι πλέον στη φαντασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ζοζέπ Μπορέλ περιγράφει τόσο ρητά τη ρωσική απειλή, μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων και ηγετών ότι υπάρχει κίνδυνος για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, πέρα από την Ουκρανία, σημειώνουν οι Financial Times.

Πριν από λίγες ημέρες ανάλογη προειδοποίηση είχε εκφράσει και ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι ο πόλεμος είναι πραγματική απειλή και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη.

«Ίσως να μην μπορούμε να βασιστούμε στις ΗΠΑ»

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές χώρες ανησυχούν ότι σε περίπτωση που επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποχωρήσουν από τον ρόλο τους ως η τελική εγγύηση ασφαλείας της ηπείρου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και για να εξοπλίσουν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις.

Όμως, χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης είναι σε υπαρξιακή κρίση, επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Χρειαζόμαστε ένα νέο διακυβερνητικό χρηματοδοτικό όχημα, παρόμοιο με εκείνο που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα υπερασπιστεί τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αν δεν δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα. «Η αμερικανική ομπρέλα, στην οποία βασιζόμαστε από τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά, μπορεί να μην είναι συνέχεια ανοιχτή. Ίσως, ανάλογα με το ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον, να μην μπορούμε να βασιστούμε στις ΗΠΑ για να μας προστατεύσουν. Μέσα σε μια συμμαχία, οι προτεραιότητες των μελών μπορεί να αλλάξουν», εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria