Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 - OlaDeka

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Η Αντιδημαρχία  Περιβάλλοντος, Πρασίνου &  Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καστοριάς, ενημερώνει ότι την 1η Μαΐου 2024 ξεκινάει η θερινή αντιπυρική περίοδος.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί  ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους και εκτός σχεδίου με κτίσμα, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των χώρων αυτών, να προβούν άμεσα στον καθαρισμό-αποψίλωσή τους από ξερά χόρτα, κλαδιά και απορρίμματα, καθώς και στην απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών και όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η μη συμμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 5 της υπ΄ αρ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης και το άρθρο 266 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α/28-03-2023) επισύρει:

α) Επιβολή προστίμου πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ και

β) Τον αυτεπάγγελτο καθαρισμό του οικοπέδου από το Δήμο και τη βεβαίωση εις βάρος των υπόχρεων της ισόποσης σχετικής δαπάνης του Δήμου προς καθαρισμό του χώρου και απομάκρυνση των υλικών.

Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από ξερά χόρτα, απορρίμματα και τυχόν εύφλεκτα υλικά, ακόμη και όταν προέρχονται από τρίτους, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Προς τούτο οφείλουν  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα και αποψίλωση.

Ο Δήμος  Καστοριάς  ευελπιστεί στην κατανόηση και στη συνεργασία όλων και ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ανταπόκριση και βοήθεια στο έργο του. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των τοπικών κοινωνιών μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς και η καθαριότητα των ακάλυπτων χώρων, προς αποφυγή των παραπάνω κυρώσεων.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria