Δήμος Πρεσπών: Καθαρισμός οικοπέδων - OlaDeka

Δήμος Πρεσπών: Καθαρισμός οικοπέδων

Ο Δήμος Πρεσπών υπενθυμίζει ότι, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.5075/2023 (ΦΕΚ 206/τ.Β΄/13.12.2023) και την 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2549/τ.Β΄/19.04.2023), οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών, κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, υποχρεούνται όπως μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, καθώς και να  όπως συντηρούν τους χώρους τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή ή/ και σε μικρή απόσταση με κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων εντός των ως άνω χώρων.
  • Ασφαλής συλλογή, μεταφορά και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού καθώς απαγορεύεται ρητά η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους (παράγραφος 2, άρθρο 2, 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη).
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria