Αυτές είναι οι προμήθειες των τραπεζών, τα χαράτσια που πληρώνουν όλοι - OlaDeka

Αυτές είναι οι προμήθειες των τραπεζών, τα χαράτσια που πληρώνουν όλοι

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι πολίτες που αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλές προμήθειες στις τράπεζες για ηλεκτρονικές συναλλαγές, τόσο για τις καθημερινές τους πληρωμές, όσο και για συναλλαγές σε καταστήματα, σε μια περίοδο που τα POS έγιναν υποχρεωτικά.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση (όπως έκανε τα τελευταία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα) μιλάει για νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των υψηλών τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS. Τη ρύθμιση προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αν οι τράπεζες δεν τις μειώσουν το επόμενο διάστημα.

Στη συνέντευξή του στο Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός ανέφερε βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των υπερβολικών χρεώσεων τραπεζικών εργασιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην αγορά για τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν συστήματα άμεσων συναλλαγών όπως το IRIS με μηδενικές προμήθειες και πολύ χαμηλές χρεώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες επιβάλλουν χρεώσεις οι οποίες φτάνουν έως τα 5,50 ευρώ ανά συναλλαγή.

Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους εργασιών των τραπεζών, η μεταφορά 100 ευρώ μεταξύ διαφορετικών τραπεζών με την επιλογή της άμεσης μεταφοράς πίστωσης (εντός λίγων δευτερολέπτων) κοστίζει ως εξής: Alpha Bank 5,50 ευρώ, Εθνική 4,50 ευρώ, Πειραιώς 3,90 ευρώ και Eurobank 2 ευρώ + προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος άλλης τράπεζας.

Οι προμήθειες αυτές αφορούν σε μεταφορές χρημάτων για τις οποίες το κόστος επιβαρύνεται αποκλειστικά ο εντολέας (OUR).

Η ευρωπαϊκή οδηγία για χαμηλές προμήθειες

Σημειώνεται ότι έως τώρα οι τράπεζες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή οδηγία η οποία επιβάλλει σε όλους τους παρόχους πληρωμών της ΕΕ τις χαμηλότερες δυνατές χρεώσεις με προθεσμία συμμόρφωσης την 9η Ιανουαρίου 2025.

Η ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου, υποχρεώνει τις τράπεζες και τα ιδρύματα πληρωμών να προσαρμόσουν προς τα κάτω τις χρεώσεις τους ώστε να εκτελούν τα άμεσα εμβάσματα στην τιμή των απλών εμβασμάτων, δηλαδή μεταξύ 0,50 και 1,20 ευρώ σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές προμήθειες:

  • Η ετήσια συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας έως και 20 ευρώ.
  • Για παροχή αντιγράφου κινήσεων σε συγκεκριμένη διεύθυνση, η μηνιαία χρέωση ανέρχεται έως και 1,5 ευρώ ανά αποστολή.
  • Για την υπηρεσία ειδοποιήσεων (Alerts), μέσω των e-mail είναι δωρεάν, ενώ για τα sms η χρέωση είναι από 0,2 ευρώ ανά sms έως 20 ευρώ ανά έτος.
  • Για άμεσες χρεώσεις με χρέωση λογαριασμού αναλόγως του Οργανισμού (μεμονωμένες ή επαναλαμβανόμενες – πάγιες) η χρέωση κυμαίνεται από 0 έως 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή.
  • Μάλιστα για να πληρωθούν ΕΦΚΑ, ρεύμα και νερό οι τράπεζες χρεώνουν κάθε φορά από 0,30 ευρώ έως 0,60 ευρώ. Ανάλογες προμήθειες και για την πληρωμή λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας.
  • Μεταφορά χρήματων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης (από 1 ευρώ έως και 5 ευρώ για ποσά έως 12.500 ευρώ)
  • Πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή κινητής τηλεφωνίας (από 0,30 ευρώ μέχρι και 0, 40 ευρώ )
  • Ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει (από 5 ευρώ μέχρι και 6 ευρώ)
  • Επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής (από 5 ευρώ μέχρι και 6 ευρώ )
  • Δάνεια: Αιτήματα για τροποποίηση στεγαστικού δανείου (αλλαγή προγράμματος ή της διάρκειας αποπληρωμής) από 50 ευρώ έως 250 ευρώ
  • Ενοίκια: Για τη μεταφορά του ποσού από τον λογαριασμό του ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη (από 3 ευρώ μέχρι και 4,50 ευρώ τον μήνα )

Η μέση προμήθεια που επιβαρύνει τον έμπορο για τη χρήση POS κυμαίνεται μεταξύ 0,45% και 2% ανάλογα με την τράπεζα και το προφίλ του πελάτη.

Συγκεκριμένα, το ύψος τη τελικής προμήθειας περιλαμβάνει:

α) Τη διατραπεζική προμήθεια 0,2% ανά συναλλαγή με χρεωστικές κάρτες και 0,3% ανά συναλλαγή με πιστωτικές κάρτες, το ανώτατο ύψος της οποίας καθορίζεται με τα άρθρα 3 και 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

β) Τις προμήθειες των σχημάτων καρτών (π.χ. Visa, Mastercard),

γ) Τις προμήθειες των τεχνικών παροχών που συμμετέχουν στην εκκαθάριση των συναλλαγών.

δ) Τη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που εκτελεί την αποδοχή της πράξης πληρωμής.

Παράλληλα τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση προμήθειας για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου 2024 και σταθερά για 3 έτη:

– Τράπεζα Πειραιώς: από 3 ευρώ σε 2 ευρώ

– Εθνική Τράπεζα: από 2,60 ευρώ σε 1,90 ευρώ

– Alpha Bank: από 2,50 ευρώ σε 1,80 ευρώ

– Eurobank: από 2,50 ευρώ σε 1,80 ευρώ

– Attica Bank: από 2 ευρώ σε 1,50 ευρώ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria