Νέα Αριστερά: "Η πολιτική επιστρέφει" - OlaDeka

Νέα Αριστερά: “Η πολιτική επιστρέφει”

Με σύνθημα “η πολιτική επιστρέφει” και την ομιλία του Αλέξη Χαρίτση ξεκινάει το απόγευμα της Παρασκευής λίγο μετά τις 18.00 η πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστερας στο ΣΕΦ.

Έπειτα από 120 και πλέον ανοιχτές συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, η Νέα Αριστερά κλείνει τον πρώτο κύκλο συγκρότησης της, αποκτά κεντρική οργανωτική δομή και οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο την Κυριακή θα συγκροτηθεί το κεντρικό όργανο Της Νέας Αριστεράς ενώ θα εγκριθεί και η πολιτική διακήρυξη.

Η ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα σημάνουν την έναρξη της προεκλογικής μάχης αλλά και της διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου. Η Νέα Αριστερά φτάνει στην Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη με νέα πρόσωπα και εκπροσώπηση από πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.

Στην ανάγκη για μια ισχυρή αντιπολίτευση και εναλλακτική που δεν μπορούν να προσφέρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μια αξιόπιστη και μαχητική δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους αριστερούς, δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες η Νέα Αριστερά δηλώνει παρών.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα ξεκινήσουν με τη συγκρότηση του τιμητικού προεδρείου και με χαιρετισμούς του Παλαιστίνιου Πρέσβη, του Δημήτρη Χριστόπουλου για το κράτος δικαίου, φοιτήτριας για το φοιτητικό κίνημα και εκπροσώπου των αγροτών. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση

Το τριήμερο της συνδιάσκεψης θα μεταδίδεται σε livestreaming από το νέο site της Νέας Αριστεράς:

www.neaaristera.gr

Στην πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο επικεφαλής της Κίνησης Κόσμος Πέτρος Κόκκαλης, ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιουσέφ Ντόρκχομ, ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, εκπρόσωποι της Παλαιστιναικής κοινότητας Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ ΓΙώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθήνας Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Στο τιμητικό προεδρείο συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Παύλος Κλαυδιάνος αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, το μέλος του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Έλενα Όλγα Χρηστίδη, η Χριστίνα Μανουσίδου μέλος ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, ο Γιώργος Πετρόπουλος αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, η Γιώτα Λαζαροπούλου συνδικαλίστρια, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας. Στην Συνδιάσκεψη χαιρετισμούς απεύθυναν οι : Γιούσεφ Ντόκχομ, Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής, Τζαμπαζλης Αλέκος Γενικός Γραμματέας Πανελληνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Αποστόλης Χρυσάφης, Νέος Αγρότης, μέλος του εποπτικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συναιτερισμού Συνεταρισμού Ζαγοράς, Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μεταδόθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Walter Baier, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστερά, Martin Schridewan Die Linke συμπρόεδρος The left, Idoia Villanueva, Podemos ευρωβουλέυτρια και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Nikolaj Villumsen ευρωβουλευτής κοκκινοπράσινη συμμαχία Δανίας, Nicola Fratojanni γραμματέας Sinistra Italiana , Cesare Ottolini Παγκόσμιος συντονιστής της Διεθνούς Συμμαχίας των Κατοίκων

Βασικά σημεία ομιλίας του Αλέξη Χαρίτση στο άνοιγμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς

– Σήμερα, εδώ, φτιάχνουμε το νέο κόμμα της Αριστεράς. Το ανοιχτό σπίτι του κόσμου της Αριστεράς, της δημοκρατίας, της δημιουργίας. Των αγώνων και των οραμάτων. 

Σήμερα, εδώ, προσκαλούμε κάθε πολίτη που νιώθει ότι «δεν πάει άλλο», να φτιάξουμε μια νέα πολιτική κοινότητα με νεανικότητα, ενθουσιασμό και συντροφικότητα. 

Σήμερα, εδώ, βάζουμε τα θεμέλια για την ισχυρή αντιπολίτευση στην πολιτική της Δεξιάς και του κυρίου Μητσοτάκη.

Σήμερα, εδώ, ανανεώνουμε την υπόσχεση που δώσαμε από την πρώτη στιγμή: ότι θα τα δώσουμε όλα, την ενέργεια και το πάθος μας, στη μεγάλη υπόθεση που έχει ανάγκη η εποχή μας. Στη σύγχρονη Αριστερά. Στην Αριστερά που ενώνει, συνθέτει, δημιουργεί. Στην Αριστερά που παλεύει για την κοινωνική ισότητα, την κλιματική δικαιοσύνη, την νέα εποχή της δημοκρατίας μας. 

Σήμερα, εδώ, η πολιτική επιστρέφει. 

Σήμερα, εδώ, κερδίζουμε τη ζωή που μας αξίζει.

– Ακούστε το καλά εκεί στην κυβέρνηση. Ακούστε το καλά όσοι φαντασιωθήκατε την «αριστερή παρένθεση». Ακούστε το καλά όσοι απεργάζεστε τον εκφυλισμό της αριστεράς. 

Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα. Είναι οι μνήμες των καλύτερων στιγμών του λαού μας

-Αυτή είναι και η αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε. Αν δεν τη φτιάξουμε εμείς, η χώρα μας κινδυνεύει. 

Κινδυνεύει να ακολουθήσει τη γενική ευρωπαϊκή τάση όπου το αντίπαλο δέος στις αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς έρχεται στην τρομακτική εκδοχή της ενίσχυσης του ανορθολογισμού, του μίσους, της ξενοφοβίας. 

Δεν μας αξίζει αυτό το ενδεχόμενο. Δεν μας αξίζει η επιλογή να είναι ανάμεσα στη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Μόνο μια ισχυρή Αριστερά, Αριστερά μέσα στην κοινωνία και στα προβλήματά της, μπορεί να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη με την άκρα Δεξιά. Μόνο μια ισχυρή Αριστερά μπορεί να δώσει απάντηση στην ανασφάλεια και στο φόβο. Μόνο μια ισχυρή, φιλόδοξη και οραματική Αριστερά μπορεί να μετατρέψει την απάθεια και τον κυνισμό σε ελπίδα και αυτοπεποίθηση.

-Στη Νέα Αριστερά δεν ψάχνουμε για αντίπαλο στις γραμμές μας για να μονομαχήσουμε και να επιβεβαιώσουμε το εγώ μας. Δεν θα ακούσετε τίποτα τέτοιο στη συνδιάσκεψή μας. Ο δικός μας πολιτικός αντίπαλος είναι ένας: ο κύριος Μητσοτάκης. 

Και για αυτό συγκρουόμαστε με την πολιτική του.

Η Νέα Αριστερά, ξεκάθαρα, δίχως αστερίσκους, είπε όχι στην αγορά των F-35, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στην καταπάτηση του κράτους δικαίου, όχι στην εγκατάλειψη της Θεσσαλίας, όχι στις διακρίσεις, όχι στην ταξική πολιτική της κυβέρνησης, όχι στα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα της κερδοσκοπίας, όχι στον συμβιβασμό, όχι στη μετατροπή της Αριστεράς σε καρικατούρα.

– Έτσι απαντάμε στην ισορροπία τρόμου που διαπερνά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δύο κόμματα που είναι καθηλωμένα σε μια άνευρη και αναποτελεσματική πολιτική η οποία δεν εμπνέει και δεν πείθει. Σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται καθημερινά στην αναξιοπιστία και στην τοξικότητα και σε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως συνέχεια ενός παλιού, κακού πολιτικού συστήματος με βαθιές υποκλίσεις στον συμβιβασμό με τις πολιτικές της Δεξιάς. 

Έτσι απαντάμε και στον συντηρητισμό του ΚΚΕ που καταψήφισε το αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα του γάμου για όλους τους πολίτες και μεταθέτει την αλλαγή των συσχετισμών στη Δευτέρα Παρουσία. Έτσι απαντάμε στις κατακερματισμένες προσπάθειες δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς που αδιαφορούν για το κοινωνικό αίτημα για ενότητα, στο όνομα ιδεολογικών διαφορών που απασχολούν πολύ λίγους. Έτσι απαντάμε στο γενικευμένο ρεύμα της αποχής και της αποστροφής για την πολιτική που εντέλει, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, καταλήγει να ενισχύει τον κύριο Μητσοτάκη. 

-Η Νέα Αριστερά δεν φοβάται τις λέξεις. 

Εμείς θέλουμε μια κοινωνία ασφάλειας. 

Κοινωνικής, οικονομικής και θεσμικής ασφάλειας. 

​Θέλουμε μια κοινωνία που θα ζούμε καλύτερα. 

​Θέλουμε μια πολιτική ριζοσπαστικού ρεαλισμού που είναι εφαρμόσιμη στο σήμερα και μπορεί να δώσει στην κοινωνία μας αυτό που της λείπει: αυτοπεποίθηση και σιγουριά. 

-Σήμερα, εδώ, καταθέτω ένα άμεσο σχέδιο δράσης για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας

1) Μας αξίζει μια ζωή δίχως ακρίβεια. 

Αυτό σημαίνει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, σε όλη την αλυσίδα αξίας, μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης, πλαφόν στην κερδοφορία επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν.

Σημαίνει επίσης αύξηση μισθών και συντάξεων. 

Σημαίνει τέλος να πληρώσουν την κρίση αυτοί που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσα στην κρίση, με ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών. 

2) Μας αξίζει μια χώρα που το κράτος είναι σύμμαχος του πολίτη και έχει ρόλο Αναπτυξιακό.

Και αυτό σημαίνει άλλες προτεραιότητες.

Όχι στην Ελλάδα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, της τουριστικής ανάπτυξης δίχως κανόνες, της επιστροφής στο μοντέλο που μας οδήγησε στη μεγάλη οικονομική κρίση. 

Τα λεφτά των εξοπλισμών να γίνουν τώρα δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες υποδομές. 

Θέλουμε ένα Κράτος που θα έχει την ικανότητα να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές. Να μεριμνά για την οχύρωση της χώρας από την κλιματική κρίση. Να στηρίζει την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Να επενδύει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Να διασφαλίζει και να διευρύνει τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινών αγαθών. Το νερό, τις παραλίες, τις συγκοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές.

Να έχει ισχυρή παρουσία στο τραπεζικό σύστημα.

Να επενδύει στο κράτος πρόνοιας που θα στηρίζει το παιδί από την πρώτη του μέρα, τον ηλικιωμένο και την οικογένεια σε όλες της τις μορφές που σήμερα ανθίζουν. 

3) Μας αξίζει μια οικονομία που λειτουργεί προς όφελος των πολλών. 

Αυτών που παράγουν και δημιουργούν και δεν απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του κόπου τους. 

Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3. 

Θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να αμείβεται για την προσπάθειά του και να δουλεύει με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας. 

Και αυτό σημαίνει ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας δίχως μείωση των αποδοχών, σχεδιασμός για το τι παράγει και τι αξίζει να παράγει αυτή η χώρα.

Σημαίνει ενίσχυση της έρευνας και της οικονομίας της γνώσης.

Σημαίνει βεβαίως ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό σύστημα, ώστε αυτό να καταστεί πραγματικά προοδευτικό, δίκαιο και αναδιανεμητικό.

4) Μας αξίζει μια ουσιαστική κλιματική μετάβαση.

Με κοινωνικό πρόσημο όμως, όχι με όρους κερδοσκοπίας μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Αυτό σημαίνει γενναίες δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση της παρουσίας του δημοσίου στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Σημαίνει ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, των ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να κοινωνικοποιηθούν τα οφέλη της πράσινης μετάβασης.

Σημαίνει αναστολή των εξορύξεων, πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στροφή στις ΑΠΕ, κρατική στήριξη για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας.

Σημαίνει τέλος ισχυρός δημόσιος πυλώνας ενέργειας και κρατικός έλεγχος στη ΔΕΗ.

5) Μας αξίζει μια κοινωνία με ένα σπίτι για όλους. 

Και αυτό σημαίνει αυστηρό πλαίσιο κανόνων στη λειτουργία των funds, σημαίνει κατάργηση της Golden Visa, σημαίνει περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, σημαίνει επενδύσεις και προγράμματα που θα απευθύνονται σε ευάλωτους, νέους, χαμηλόμισθους, σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια σε προσιτές τιμές και ενοίκια.

Και σημαίνει τέλος ένα μεγάλο πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία, όπως κάνουν οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου για να καλύψουν το κενό που αντικειμενικά ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας αδυνατεί να καλύψει.

6) Μας αξίζει μια Ελλάδα σταθερότητας και ειρήνης.

Και αυτό σημαίνει ανάδειξη του διαμεσολαβητικού ρόλου που η χώρα μας αντικειμενικά μπορεί να παίξει σε όλα τα ανοικτά μέτωπα στην γειτονιά μας και στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων χωρίς αστερίσκους.

Σημαίνει σαφή θέση υπέρ της Ειρήνης και σαφή θέση για το σταμάτημα του άδικου πολέμου στην Ουκρανία.

Σημαίνει σαφή θέση για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να γίνει επιτέλους πράξη το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ελευθερία. 

Γιατί εμείς ξέρουμε ότι η γεωπολιτική ασφάλεια δεν διασφαλίζεται με εθνικιστικές κορώνες και τη συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικές συρράξεις.

Γιατί ο δικός μας πατριωτισμός δεν υποκύπτει στον μιλιταρισμό και στη λογική των ταμπού στα εθνικά θέματα.

Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η πατριωτική στάση είναι η ειλικρινής στάση: της συνεννόησης, του διαλόγου, της επίλυσης των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. 

7) Μας αξίζει μια χώρα με δικαιώματα και δημοκρατία. 

Όχι η Δημοκρατία ως ταμπέλα. 

Δημοκρατία σημαίνει κράτος δικαίου. 

Δημοκρατία σημαίνει ανεξαρτησία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης. 

Δημοκρατία σημαίνει αντίσταση στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, αντίσταση στη συγκάλυψη της τραγωδίας στην Πύλο, αντίσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό και στον ασφυκτικό έλεγχο της δημόσιας ζωής. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γελοιοποιεί τη δημοκρατία μας.

Και αυτό υπονομεύει το αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. 

Για εμάς δημοκρατία σημαίνει τέλος διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Με ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη. Με σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών. Με προάσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας μας. Με μια κοινωνία συμπερίληψης και ισονομίας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria