Η συντριπτική πλειονότητα των σαλατών σε σακούλες είναι μολυσμένες από φυτοφάρμακα - OlaDeka

Η συντριπτική πλειονότητα των σαλατών σε σακούλες είναι μολυσμένες από φυτοφάρμακα

Το περιοδικό «60 Millions de consommateurs» ανέλυσε 26 αναφορές σε σαλάτες σε σακούλες.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των συσκευασμένων σαλατών είναι μολυσμένες από φυτοφάρμακα, μερικά από τα οποία είναι «καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή (CMR)» μόρια , αποκαλύπτει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου από το περιοδικό 60 Millions de consommateurs , το οποίο ανέλυσε 26 αναφορές σε σαλάτες. (13 κλασικά μαρούλια και 13 αρνιού ((Valerianella locusta), συμβατικά, βιολογικά ή “χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων” ). 

Σχεδόν επτά στα δέκα νοικοκυριά αγοράζουν αυτές τις συσκευασμένες σαλάτες, σύμφωνα με το περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καταναλωτή (INC).

Από αυτές τις 26 αναφορές σε έτοιμα προς χρήση μαρούλια και μαρούλια αρνιού, μόνο πέντε είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε μόλυνση, σύμφωνα με την έρευνα. Μεταξύ των άλλων συσκευασμένων σαλατών, εντοπίστηκαν 28 διαφορετικά μόρια, μεταξύ των οποίων οκτώ ύποπτα για μόρια «καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή (CMR)» , μια λίστα μορίων που έχει δημιουργηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Echa (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών).

«Εάν οι ποσότητες των υπολειμμάτων που βρέθηκαν παραμένουν εντός των κανονιστικών ορίων, κατά μέσο όρο 3,8 μόρια που βρίσκονται ανά σαλάτα, έχουμε το δικαίωμα να αναρωτηθούμε για ένα πιθανό αποτέλεσμα κοκτέιλ », γράφει το 60 Millions de consommateurs . 

“Μια σαλάτα, ακόμα κι αν περιέχει αυτά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο. Αυτό που είναι πιο ενοχλητικό είναι να την τρώτε κάθε μέρα για μήνες.”Πατρίτσια Χαιροπούλου, δημοσιογράφος στο περιοδικό «60 Millions de consommateurs». «Και πάνω από όλα, υπάρχουν και άλλες πηγές υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα », συνεχίζει η Πατρίτσια Χαιροπούλου στο franceinfo. «Όλη αυτή η συσσώρευση μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών».

Το να πλύνετε ξανά τη σαλάτα δεν θα αφαιρέσετε όλα τα φυτοφάρμακα

Για να αφαιρέσετε τα φυτοφάρμακα, μπορείτε να πλύνετε ξανά τη σαλάτα, «αλλά αυτό δεν θα αφαιρέσει όλα τα φυτοφάρμακα, γιατί μερικά δεν είναι διαλυτά στο νερό» , παρατηρεί ο δημοσιογράφος. Αυτή η παρουσία υπολειμμάτων εξηγείται γιατί «είναι δύσκολη καλλιέργεια» , αφού το μαρούλι είναι «πολύ ευαίσθητο στους μύκητες, οπότε οι αγρότες είναι κάπως υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν φυτοϋγειονομικά προϊόντα» . Μία από τις αναφορές στη βιολογική γεωργία έδειξε επίσης ίχνη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, μια «τυχαία μόλυνση» , σύμφωνα με την Πατρίτσια Χαιροπούλου. «Πρόκειται για ένα φυτοφάρμακο που έχει απαγορευτεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά είναι πολύ ανθεκτικό στο έδαφος», εξηγεί.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria