Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Φινλανδία να προετοιμάσει την ΕΕ για πόλεμο - OlaDeka

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Φινλανδία να προετοιμάσει την ΕΕ για πόλεμο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε την Τετάρτη από τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας να ετοιμάσει μία έκθεση για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους πολίτες και να ενισχύσουν την αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε πως η φιλοδοξία του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σταματά στην Ουκρανία» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρώην Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinistö.  

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, σύμφωνα με το Politico, έγινε λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου βασικό ζήτημα είναι η άμυνα.

Στη Φινλανδία, «η αμυντική προετοιμασία δεν αφορά μόνο τον στρατό αλλά όλους» είπε η Ούρσουλα φο ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως «πρέπει να μάθουμε πολλά από τη Φινλανδία. Έχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο σκέψης και θεωρώ ότι πρέπει να το υιοθετήσουμε περισσότερο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε έκτακτη ανάγκη, μεταξύ αυτών οι στρατιωτικές, υβριδικές απειλές και οι φυσικές καταστροφές».

Η έκθεση θα απεικονίζει «την συμβατική άμυνα και την αμυντική στάση όλης της ΕΕ, σεβόμενη σαφώς ξεκάθαρα, ότι ο οργανισμός των στρατευμάτων είναι αρμοδιότητα τω κρατών μελών» είπε η φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας τις ανησυχίες πολλών κρατών μελών της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία ξεπερνούν τα 1,300 χλμ. και για αυτόν τον λόγο η Φινλανδία παρακολουθεί πολύ στενά όσα συμβαίνουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Niinistö πρόσθεσε ότι ένα από τα μαθήματα από αυτήν την πολεμική σύγκρουση είναι ότι «ο πόλεμος έχει αλλάξει …είναι συμβατικός, αλλά από την άλλη, έχει drones, και τα πάντα, και επιρροές από τον κυβερνοχώρο. Πρόκειται για έναν μεγάλο συνδυασμό». Η ελπίδα όλων είναι «ότι θα βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια» πρόσθεσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria