ΠΑΣΟΚ Καστοριάς - Οι προτάσεις μας για τον Πρωτογενή τομέα - OlaDeka

ΠΑΣΟΚ Καστοριάς – Οι προτάσεις μας για τον Πρωτογενή τομέα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και πέντε χρόνια πορεύεται χωρίς χάρτη και πυξίδα στον πρωτογενή τομέα.   Η  αγροτική της πολιτική περιορίζεται μέσα σε 5 χρόνια σε αλλαγή 4 υπουργών και 5 προέδρων  του ΟΠΕΚΕΠΕ.  

Η κυβέρνηση αρέσκεται να διατυμπανίζει ότι η χώρα μας προσφέρει  σταθερότητα για  νέους επενδυτές, αυτό όμως δεν το βλέπουμε στην αγροτική πολιτική. Η αστάθεια, η ανασφάλεια που  βιώνουν οι αγρότες  μας , το άγχος της επιβίωσης και όχι της ευημερίας, ο φόβος των χρεών  που σα δαμόκλειος σπάθη αιωρείται πάνω από τους κόπους τους τους αναγκάζουν να βγουν στους δρόμους. Ζητούν τα αυτονόητα,  αυτά που στην υπόλοιπη Ευρώπη  έχουν ήδη εδώ και χρόνια λυθεί. 

Η κυβέρνηση θέλοντας να καλύψει την αδυναμία της και την έλλειψη σχεδιασμού αναλώνεται  σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. 

Ο κύριος Μητσοτάκης θέλοντας να αποποιηθεί των ευθυνών του για την νέα ΚΑΠ νίπτει τα χείρας του ως νέος Πόντιος Πιλάτος (όπως κάνει άλλωστε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα) και ρίχνει την ευθύνη στην Ευρώπη. Αποκρύπτει όμως πως η  Ε.Ε. θέτει μόνο βασικούς στόχους και ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις και πως τα κράτη μέλη έχουν πολύ μεγάλη ευελιξία στην εφαρμογή της και πως τα ίδια αποφασίζουν ποιοι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας θα ενισχυθούν. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση εκπόνησε ένα σχέδιο για τους αγρότες  χωρίς τους αγρότες με ο,τι αυτό συνεπάγεται. 

Η ανικανότητά τους δυστυχώς επεκτείνεται και στην απλή θέαση της  αύξησης του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 είναι 25%.

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ προτείνει

1. Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.

2. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας και μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος. Το λέμε χρόνια: δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να είναι κόστος για τον φτωχό και τον αγρότη και κέρδος για την ολιγαρχία. Πρέπει κατά προτεραιότητα μεταποιητές, κτηνοτρόφοι, αγρότες συνεταιρισμοί να συμμετέχουν σε αυτές τις ενεργειακές κοινότητες.

3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

4. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις βάσει των σύγχρονων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

5. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει με πολλούς συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα.

6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.

7. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων, που υπονομεύουν τον Έλληνα αγρότη.

Η  πραγματική οικονομία της  χώρας μας  είναι ο πρωτογενής  τομέας. 

Η αυτάρκεια της χώρας μας είναι  δύναμη και πλούτος

Οι αγροκτηνοτρόφοι μας στηρίζουν την περιφέρεια και ιδιαίτερα τον Νομό μας που καθημερινά ερημώνει.

Στεκόμαστε στο πλευρό τους και στα δίκαια αιτήματά τους.

Η Γραμματέας ΝΕ​​​​ ​Υπεύθυνος Αγροτικού

 Μαλέα Βασιλική​​       ​​         Γρηγοριάδης Γιάννης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria