Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα έντεκα ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας για τις Γλωσσικές Τεχνολογίες «ALT-EDIC», με στόχο η χώρα μας να συμμετέχει ενεργά στις ταχύτατες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και να υπάρχει ισότιμη ψηφιακή υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για μια από τις πρώτες Κοινοπραξίες Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Υποδομής (EDIC) με συντονίστρια τη Γαλλία, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής για την «Ψηφιακή Δεκαετία 2030» και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2023-2024».
Αποστολή του «ALT-EDIC» είναι να αναπτύξει μια κοινή ευρωπαϊκή υποδομή στις Γλωσσικές Τεχνολογίες, ιδιαίτερα στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT και το GoogleGemini, ώστε να βελτιώσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, να αυξήσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα φωνής και κειμένου, δημιουργώντας τις συνθήκες που ευνοούν την οικονομία δεδομένων και υποστηρίζοντας συγχρόνως τη γλωσσική πολυμορφία και τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης.
Μέσω της συμμετοχής της η Ελλάδα στοχεύει, αξιοποιώντας τη χρήση αναβαθμισμένων γλωσσικών μοντέλων και υιοθετώντας εφαρμογές ΤΝ, σε κλάδους όπως η Δημόσια Διοίκηση, ο τουρισμός, η πολιτιστική κληρονομιά και η Δικαιοσύνη, στην παροχή ακόμα πιο φιλικών και σύγχρονων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Στο «ALT-EDIC» συμμετέχουν επίσης η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Σλοβενία.
Οι ενέργειες προετοιμασίας για τη διαμόρφωση του πλάνου εργασιών και του καταστατικού της Κοινοπραξίας, υλοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».
Οι Κοινοπραξίες Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Υποδομής (EDIC) είναι ένας νέος μηχανισμός για έργα πολλών χωρών, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να συγκεντρώνουν χρηματοδότηση και άλλους πόρους με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο και να εξασφαλίζουν κοινά πρότυπα διαλειτουργικότητας, προκειμένου να τα επενδύουν σε σημαντικά project ψηφιακού μετασχηματισμού.