ΚΟΜΙΣΙΟΝ:Pornhub,  Xvideos και Stripchat θα πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων - OlaDeka

ΚΟΜΙΣΙΟΝ:Pornhub,  Xvideos και Stripchat θα πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων

Η Επιτροπή ορίζει μια δεύτερη δέσμη πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Σήμερα, η Επιτροπή εξέδωσε τη δεύτερη δέσμη αποφάσεων χαρακτηρισμού στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντας επίσημα το Pornhub, το Xvideos και το Stripchat ως πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες σύμφωνα με το άρθρο 33 του κανονισμού.

Ο χαρακτηρισμός είναι αποτέλεσμα ερευνών της Επιτροπής που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρεις υπηρεσίες πληρούν το όριο των 45 εκατ. μέσων μηνιαίων χρηστών στην ΕΕ.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε σχετικά: «Οι πλατφόρμες έχουν ευθύνη για την ευεξία των χρηστών τους και έναντι της δημοκρατικής μας κοινωνίας. Χαιρετίζω τον χαρακτηρισμό αυτών των πλατφορμών ως πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών, καθώς θα ενισχύσει τον έλεγχο και τη λογοδοσία των αλγορίθμων και των διαδικασιών τους. Ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών από την τεχνολογία.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, προσέθεσε: «Οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες που χαρακτηρίσαμε σήμερα φέρουν ευθύνη έναντι των χρηστών τους. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ελευθερία του λόγου και την πρόσβαση σε νόμιμο διαδικτυακό περιεχόμενο, αλλά παράλληλα οφείλουμε να καταπολεμήσουμε την ανεξέλεγκτη διάδοση περιεχομένου επιβλαβούς για τους πολίτες μας και ιδίως για τους νεότερους. Χάρη στον κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ρίχνουμε φως σε αυτές τις πλατφόρμες, καθιστώντας τες υπόλογες.»

Εξαιρουμένων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όλες οι επιγραμμικές πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις γενικές υποχρεώσεις του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024. Πέραν αυτών των γενικών διατάξεων, οι Pornhub, Xvideos και Stripchat θα πρέπει εντός τετραμήνου από τον χαρακτηρισμό τους ως πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών να εγκρίνουν ειδικά μέτρα για την ενδυνάμωση και την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, και να αξιολογούν και να μετριάζουν δεόντως τυχόν συστημικούς κινδύνους που απορρέουν από τις υπηρεσίες τους.

Στις 25 Απριλίου 2023 η Επιτροπή χαρακτήρισε τις πρώτες 19 πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης. Από τα τέλη Αυγούστου του 2023, οι εν λόγω καθορισμένες υπηρεσίες υπέχουν υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις πρόσθετες υποχρεώσεις που απορρέουν από την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria