Πρέσπες: Οι βραβευμένοι καλλιεργητές οσπρίων του Λευκώνα - OlaDeka

Πρέσπες: Οι βραβευμένοι καλλιεργητές οσπρίων του Λευκώνα

Η οικογένεια Δημητρόπουλου, ασχολείται με τη γεωργία από το 1950 μέχρι και σήμερα στον Λευκώνα Πρεσπών. Πρόσφατα τιμήθηκαν με το βραβείο του περιοδικού “Γαστρονόμος” για την ποιότητα των προϊόντων τους. Τα φασόλια των Πρεσπών αποτελούν την κύρια καλλιέργεια των παραγωγών της περιοχής. Τα φασόλια που έχουν χαρακτηριστεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) είναι οι Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών και Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών. Επίσης, στην περιοχή καλλιεργούνται κι άλλα είδη οσπρίων, όπως έγχρωμοι γίγαντες, φασόλια μαυρομάτικα, φασόλια μπαρμπούνια, φασόλια παπούδα, ρεβίθια και φακές. Τα τελευταία χρόνια, στον κάμπο των Πρεσπών έχει ενσωματωθεί η καλλιέργεια της γνωστής κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης, που καλλιεργείται με παραδοσιακές μεθόδους.

Η εταιρία επενδύοντας σε σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό προχώρησε στη δημιουργία ενός διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου οσπρίων, με σκοπό την επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία οσπρίων. Έτσι, η διαδικασία της διαλογής γίνεται σε λιγότερο χρόνο, εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα, την βέλτιστη τιμή και την παραγωγή ασφαλών τελικών προϊόντων με σεβασμό προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Γνώμονας της επιχείρησης, ο συνδυασμός της φύσης και του ανθρώπου με το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, δηλώνει ο Μάνος Δημητρόπουλος.

Ο Βασίλης Δημητρόπουλος διαπιστώνει ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες για δύο νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να μείνουν στην περιοχή τους. Ο πατέρας τους Αντώνης Δημητρόπουλος δήλωσε ότι υποστήριξε τα παιδιά του όταν ανακοίνωσαν ότι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους. Ενώ η μητέρα που έδωσε και τις συνταγές της στην τυποποίηση των προϊόντων επισημαίνει το πόσο υπερήφανη είναι για τις επιτυχίες των παιδιών της.

Ρεπορτάζ: Σ. Ζουζέλη | ertnews.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria