Η Κίνα δεν θα κάνει πόλεμο με καμιά χώρα δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ - OlaDeka

Η Κίνα δεν θα κάνει πόλεμο με καμιά χώρα δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα δεν θα ξεκινήσει καμιά ένοπλη σύγκρουση με καμιά χώρα, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έπειτα από μια σύνοδο κορυφής με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Όποιο κι αν είναι το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο μπορεί να φθάσουμε, ουδέποτε θα επιδιώξουμε την ηγεμονία ή την επέκταση και δεν θα επιβάλουμε ποτέ τη βούλησή μας σε άλλους», δήλωσε ο Σι απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στο Σαν Φρανσίσκο.

«Η Κίνα δεν επιδιώκει σφαίρες επιρροής και δεν θα κάνει ούτε θερμό ούτε ψυχρό πόλεμο σε οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε.

Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει επωφεληθεί από την παγκόσμια τάξη στην οποία κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε υπογραμμίζοντας πως οι καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες.

«Πιστεύω πως από τη στιγμή που θα ανοίξει η πόρτα των σινοαμερικανικών σχέσεων, δεν πρόκειται να ξανακλείσει», δήλωσε ο Σι.

Οι Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν χθες, Τετάρτη, στην Καλιφόρνια, να τονώσουν τη σχέση τους που αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, κυρίως ενισχύοντας την απ’ ευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Η Κίνα επιθυμεί να συνεχίσει να βελτιώνει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες ο Σι χαρακτήρισε αμοιβαία επωφελείς, ενώ διαβεβαίωσε τους αμερικανούς οικοδεσπότες του πως η χώρα του δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με κανέναν.

«Η μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα ειρηνικό και σταθερό διεθνές περιβάλλον», δήλωσε επίσης ο Σι, «η Κίνα δεν πρόκειται να μπει στην παλιά οδό της αποικιοκρατίας και της λεηλασίας ούτε θα πάρει τον κακό δρόμο της ηγεμονίας».

ΓΑ

ΑΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria