ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - OlaDeka

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ως εδώ με τις σμπαραλιασμένες Δημόσιες Δομές Υγείας – Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα λαού και υγειονομικών για την υγεία που έχουμε ανάγκη!

Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία 4 χρόνια έχει νιώσει με τραγικό τρόπο τις συνέπειες της
υποχρηματοδότησης και περαιτέρω εμπορευματοποίησης των Δημόσιων Δομών Υγείας, στα πλαίσια του λεγόμενου «Νέου-ΕΣΥ». Πλήρωσε με εκατόµβες νεκρών µέσα στην πανδηµία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν έχει, ή τρέμει το “φυλλοκάρδι” μην αρρωστήσει. Οι υγειονομικοί “πληρώνουν” με εργασιακή εξόντωση, με μετακινήσεις, με ώθηση για παραίτηση. Η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στο σύστηµα υγείας της περιοχής µας µιλάει από µόνη της.
Κενά σε προσωπικό που κυµαίνονται έως και 40% στα 5 νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Κλινικές που είτε λειτουργούν οριακά με το ελάχιστο προσωπικό και μετακινήσεις από άλλες δομές, είτε ετοιμάζονται να κλείσουν.
Μετακινήσεις υγειονομικών που διαμορφώνουν για τους ίδιους “ζωή-λάστιχοο” και στερούν πολύτιμες υπηρεσίες από τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά-περιφερειακά ιατρεία. Τεράστιες αναμονές για χειρουργεία και ελλείψεις σε αναισθησιολόγους. Εκτίναξη των συμβασιούχων που βιώνουν εργασιακή “ομηρία” και βήμα το βήμα παραδίδονται σε εργολάβους σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ που αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας λόγω του γεωγραφικού και πληθυσμιακού της ανάγλυφου. Ελλείψεις στα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) σε Αμύνταιο και Άργος Ορεστικό. Ο τραγικός κατάλογος δεν έχει τελειωμό..
Η κατάσταση αυτή δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία” αλλά αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν υγείας και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και κλιμακώνεται με τα σχέδια για το λεγόμενο “Νέο ΕΣΥ” που προβλέπει μεταξύ άλλων και συρρίκνωση μονάδων.
Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας έχει “χορτάσει” από φιέστες και εξαγγελίες, τόσο από υπουργούς όσο και από δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τους βουλευτές των κομμάτων που κυβέρνησαν, υπηρέτησαν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Καμία αναμονή από όσους σε τοπικό επίπεδο
αναλαμβάνουν το ρόλο της εξειδίκευσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία, προσπαθώντας να πείσουν πως δήθεν οι αναδιαρθρώσεις γίνονται για να βελτιώσουν την πρόσβαση του λαού σε σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, ενώ στην πραγματικότητα την περιορίζουν. Άλλωστε ήταν αποκαλυπτική η σύμπλευση τους προεκλογικά πότε με το να παρουσιάζουν τα ΣΔΙΤ ως “μονόδρομο” για τη δήθεν αναβάθμιση και πότε με το να διαφημίζουν στα προγράμματά τους το επικίνδυνο πέρασμα αρμοδιοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγεία στην τοπική διοίκηση, που θα φορτώσει το λαό περισσότερα χαράτσια.
Κυβέρνηση και αστικό κράτος δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την υγεία του λαού. Οι ανθρώπινες ζωές μετριούνται µόνο µε κέρδη και ζηµιές και στον τοµέα της υγείας. Αντίθετα την αντιμετωπίζουν ως “κόστος”, για αυτό και κάθε χρόνο μειώνεται ολοένα και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο όρος για να πιάνονται τα λεγόμενα “δημοσιονομικά πλεονάσματα”. Ενδεικτικά την περίοδο 2013-2019 η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 30,3%, ενώ ο φετινός προϋπολογισμός απαξιώνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη του λαού για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία καθώς προβλέπει ότι τα έσοδα από «αγοραπωλησία υπηρεσιών Υγείας» στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα θα αυξηθούν το 2024 κατά σχεδόν μισό δισ. ευρώ! Δηλαδή, οι ασθενείς – πελάτες θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οι υγειονομικοί “πληρώνουν” με την επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, υπερεφημέρευση, εξουθενωτικές μετακινήσεις, καθηλωμένους μισθούς & απλήρωτες εφημερίες. Ο λαός πληρώνει διπλά και τριπλά, με τη φοροληστεία, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, με τις απευθείας πληρωμές είτε στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε και τα όποια πακέτα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο πανηγυρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, δεν προορίζονται για να προσθέσουν υποδομές και προσωπικό αλλά για κάποιες κτιριακές αναβαθμίσεις ώστε να διαμορφωθεί η υποδομή για την υποδοχή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Έτσι διαμορφώνεται ένα “χρυσοφόρο” πεδίο κερδοφορίας για τον ιδιωτικό τομέα.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί πως οι δραματικές ελλείψεις θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις το επόμενο διάστημα και δημιουργούν πραγματικούς κινδύνους τόσο στους ασθενείς, όσο και στους υγειονομικούς.
Τώρα πρέπει να δυναµώσει ο αγώνας για ολοκληρωμένο, δωρεάν σύστηµα υγείας για όλο το λαό!
Στηρίζουμε, δυναμώνουμε τους αγώνες των υγειονομικών. Παίρνουμε δύναμη από τις μαχητικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας στη Δυτική Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα. Η ικανοποίηση των αναγκών για Υγεία, μαζί με όλες τις άλλες κοινωνικές ανάγκες, προϋποθέτουν την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς σε κάθε νομό.
Χρειάζεται σύγκρουση µε την αντιλαϊκή πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος και πεδίο κερδοφορίας για τους λίγους. Αγώνα ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην υγεία. Πάλη για να μην περάσουν τα αντιδραστικά σχέδια για το Νέο ΕΣΥ.
Η δυνατότητα για έγκαιρη και ασφαλή υγειονομική περίθαλψη του λαού περνάει μέσα από την επάρκεια σε υγειονομικό προσωπικό, σε σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό. Καμία υποβάθμιση των υφιστάμενων δομών. Άµεση ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και των δημόσιων δομών επείγουσας ιατρικής. Άμεση ενίσχυση όλων των κλινικών των Νοσοκομείων, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.
Να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ στο Μποδοσάκειο, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ΜΕΘ στο Μαμάτσειο. Για τη δημιουργία Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, δημόσιου και δωρεάν, χωρίς ΣΔΙΤ.
Γιατί τώρα είναι πιο κρίσιµο από ποτέ να µπουν µπροστά οι ανάγκες των πολλών για υγεία και ζωή και όχι τα κέρδη των λίγων!
Στον 21ο αιώνα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις, για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας όλα τα απαραίτητα για τη ζωή μας αγαθά, σύγχρονες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας που να καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες όλης της κοινωνίας. Το βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος. Το ΚΚΕ παλεύει για μια ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα, όχι το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μεταξύ των οποίων και στην Υγεία. Το εργατικό κράτος θα διασφαλίζει σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, καθολικά και δωρεάν, με πλήρη αξιοποίηση όλων των
σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη, στην έρευνα και στην τεχνολογία.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η διεκδίκηση για υγεία για όλο το λαό. Για πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων ΠΦΥ και όλων των νοσοκομείων, κόντρα στην πολιτική που συρρικνώνει τις υποδομές υγείας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria