Η Κομισιόν προτείνει μέτρα κατά της ρύπανσης από μικροπλαστικά λόγω της έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων - OlaDeka

Η Κομισιόν προτείνει μέτρα κατά της ρύπανσης από μικροπλαστικά λόγω της έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων

Αθήνα, 16/10/2023

Σήμερα, η Επιτροπή προτείνει για πρώτη φορά μέτρα για την πρόληψη της ρύπανσης από μικροπλαστικά λόγω της ακούσιας έκλυσης πλαστικών συσσωματωμάτων.

Σήμερα, περί τους 52 με 184 χιλιάδες τόνους συσσωματωμάτων εκλύονται κάθε χρόνο στο περιβάλλον λόγω κακής διαχείρισης καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Στόχος της σημερινής πρότασης είναι όλες οι επιχειρήσεις που χειρίζονται συσσωματώματα στην ΕΕ να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να μειώσουν την έκλυση συσσωματωμάτων έως και κατά 74%, συμβάλλοντας σε καθαρότερα οικοσυστήματα, σε ποταμούς και ωκεανούς χωρίς πλαστικά και στη μείωση των πιθανών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Η θέσπιση κοινών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ θα συμβάλει επίσης στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. 

Η πρόταση καλύπτει ιδίως τις βέλτιστες πρακτικές για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τον χειρισμό των συσσωματωμάτων, την υποχρεωτική πιστοποίηση και τις υπεύθυνες δηλώσεις, καθώς και μια κοινή μεθοδολογία για την εκτίμηση των απωλειών. Λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις θα ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν στην προσπάθεια συμμόρφωσής τους. Η πρόταση θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δελτίο Τύπου και στις ερωταπαντήσεις.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria