Χαμάς και ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσαν την κήρυξη εκεχειρίας - OlaDeka

Χαμάς και ισραηλινή κυβέρνηση διέψευσαν την κήρυξη εκεχειρίας

Το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς επεσήμαναν σήμερα ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την δέκατη ημέρα του πολέμου που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για εκεχειρία και για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση» σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».

Εξάλλου ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, το μόνο συνοριακό πέρασμα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοικτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».

Στην αιγυπτιακή πλευρα του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.

«Ελπίζω να ακούσω καλά νέα σήμερα το πρωί σε ό,τι αφορά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα (…) ώστε να λάβει βοήθεια το ένα εκατομμύριο άνρθωποι που έχουν εκτοπιστεί προς τα νότια και όσοι ζούσαν ήδη εκεί», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Εκτοπισμένοι

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους της βόρειας Γάζας-περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι-να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα επισημαίνοντας ότι στοχοθετούν την πόλη της Γάζας προκειμένου να καταστρέψουν το επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς.

Περισσότερο από ένα εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει για κάποιες ώρες – από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)– τους διαδρόμους απομάκρυνσης προς νότο

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», τόνισε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

Εξάλλου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και 9.700 έχουν τραυματιστεί.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.

Αραβικός Σύνδεσμος: Παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου “αξίωσε” σήμερα “την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων” στη Λωρίδα της Γάζας και την δημιουργία “διαδρόμων” για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, κατά την δέκατη ημέρα πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

“Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό”, δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η αιφνίδια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και οι βομβαρδισμοί σε αντίποινα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα προκάλεσαν στις δύο πλευρές τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε λίγο πριν από τις δηλώσεις του Αμπούλ Γάιτ ότι δεν υπάρχει “εκεχειρία” σε αυτό το στάδιο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς το Ισραήλ συνέχιζε σήμερα να συγκεντρώνει στρατό στα περίχωρα του παλαιστινιακού θύλακα για μια πιθανή χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς.

“Ο στρατός κατοχής (σ.σ.: ο ισραηλινός στρατός) ανακοίνωσε ήδη από την αρχή ότι ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε καύσιμα δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Γάζα, στερώντας έτσι από τους Παλαιστίνιους την ανθρώπινη υπόστασή τους και ανοίγοντας τον δρόμο σε εθνοκάθαρση”, συνέχισε ο Αμπούλ Γάιτ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, μια “άνευ προηγουμένου καταστροφή” βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, Κυριακή, ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ και ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι είχαν προειδοποιήσει ότι η χερσαία επιχείρηση που δείχνει να ετοιμάζει ο ισραηλινός στρατός “θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρωτοφανών διαστάσεων γενοκτονία”.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria