Ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών - OlaDeka

Ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου το Ελεγκτικό Συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) με την υπ’ αριθμ. 1330/2023 απόφασή του έκρινε ότι οι συντάξεις ΜΟΝΟ των δικαστών «οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα».

Μια τέτοια απόφαση αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας, των οποίων οι προσφυγές στα δικαστήρια για τις περικοπές των μνημονίων, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και το πετσόκομμα των συντάξεων, σωρηδόν απορρίπτονται.

Τελευταίο παράδειγμα απορριπτικής απόφασης ήταν οι υπ’ αριθμ. 1307-1316/2019 αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες έκριναν ότι οι περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι συνταγματικές, τη στιγμή που το Γ΄ Τμήμα τον Δεκέμβρη του 2018 είχε κρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1, αντισυνταγματικές τις περικοπές.

Μάλιστα στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του 2019 είχαν καταγραφεί και τα εξής: «… παρά τις περικοπές των δώρων οι μισθοί των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, συγκρινόμενες με το όριο φτώχειας και με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα!!!».

Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα για το αν οι αποδοχές των δικαστών είναι χαμηλότερες από τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο;;;

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Καστοριάς δεν είχε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι μέσα από τα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν από τις περικοπές των μνημονίων. Αξιοποίησε, όμως, και αυτό το μέσο (τις προσφυγές στο ΣτΕ) στο πλαίσιο της ευρύτερης συνδικαλιστικής του δράσης. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Καμία προσφυγή μας στα δικαστήρια, για τις περικοπές των μνημονίων και του 13ου και  του 14ο μισθού, δεν δικαιώθηκε. Οι μόνες που δικαιώθηκαν ήταν των δικαστών.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμιά επιλεκτική αύξηση συντάξεων, παρά μόνο σε συνολική, στα πλαίσια της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, την καλούμε να απαντήσει στην ελληνική κοινωνία και στους εργαζόμενους σε ποια άλλη χώρα του κόσμου οι δικαστές αποφασίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι ίδιοι!!!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria