«Δενδροκτονία» στο όνομα της ανάπλασης σε πλατείες της Καστοριάς - Στη λαιμητόμο της ΕΦΣΥΝ στέλνει ο Κορεντσίδης για θυσία τον Τσανούσα - OlaDeka

«Δενδροκτονία» στο όνομα της ανάπλασης σε πλατείες της Καστοριάς – Στη λαιμητόμο της ΕΦΣΥΝ στέλνει ο Κορεντσίδης για θυσία τον Τσανούσα

«Σου χτυπά την πλάτη, σου ρίχνει ένα ψεύτικο τοξικό και αηδιαστικό μειδίαμα και…αυτό ήταν, η δουλειά έγινε και συ πείστηκες να πέσεις στη φωτιά για αυτόν. Και η πλάτη σου στάζει αίμα από το αριστοτεχνικό χτύπημα του Πλατοχτυπητή…»

«Σου χτυπά την πλάτη, σου ρίχνει ένα ψεύτικο τοξικό και αηδιαστικό μειδίαμα και…αυτό ήταν, η δουλειά έγινε και συ πείστηκες να πέσεις στη φωτιά για αυτόν. Και η πλάτη σου στάζει αίμα από το αριστοτεχνικό χτύπημα του Πλατοχτυπητή…»

Αντιδήμαρχος της νυν δημοτικής αρχής

Με φράσεις όπως: «Την κοπή των δέντρων στο όνομα της ανάπλασης των πλατειών επιχείρησε να αιτιολογήσει ο Ντίνος Τσανούσας…Επιπλέον, έδωσε τον δικό του ορισμό για το τι εστί πλατεία:Θύματα της περιβόητης ανάπλασης…της σχεδιαζόμενης «ανάπλασης»… θα τις καταστήσουν αφιλόξενες…Κι αυτό δίχως να υπολογίζεται ότι η λίμνη της Καστοριάς και η παρόχθια, παραλίμνια και περιφερειακή ζώνη, όπου βρίσκονται οι πλατείες αυτές (η «περιμετρική ζώνη» της λίμνης όπως αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία – Π.Δ. 19/6/2012, ΦΕΚ ΑΑΠ 226), συνιστούν Περιοχή Προστασίας της Φύσης, υπαγόμενη στο δίκτυο Natura 2000…,

καταγράφει με μαύρα γράμματα η ΕΦΣΥΝ στην ιστορία των πανεθνικής και μάλιστα με αριστερό πρόσημο δημοσιογραφικών οργανισμών (με ότι σημαίνει αυτό για τον προοδευτικό χώρο και τον πράσινο ακτιβισμό) τον αντιδήμαρχο Ντίνο Τσανούσα για το θέμα της «δενδροκτοκτονίας» όπως την χαρακτηρίζει.

Με αυτόν τον ηχηρό τρόπο και σε πανελλήνια θέα, σέρνεται στη λαιμητόμο της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας από τον Κορεντσίδη ένας κατά τα άλλα πολύ συμπαθής συντοπίτης μας. Είναι ένας από τους λίγους που πείθονται ακόμη με τον γνωστό τρόπο του «Πλατοχτυπητή» – απερχόμενου να οδηγούνται σε πράξεις που ο ίδιος (ο Πλατοχτυπητής) αύριο όχι μόνο θα απαρνηθεί, αλλά θα κατηγορήσει τους νυν συνεργάτες του ακόμη και δημόσια ως υπεύθυνους, ενώ πίσω από τις πλάτες τους το κάνει έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν. Κατηγορεί τον έναν στον άλλον και τούμπαλιν. Η σαλαμοποίηση, η ίντριγκα και το διαίρει και βασίλευε είναι μέσα στο αίμα του απερχόμενου. Μέσα στο DNA του. Σου χτυπά την πλάτη, σου ρίχνει ένα ψεύτικο τοξικό και αηδιαστικό μειδίαμα και…αυτό ήταν, η δουλειά έγινε και συ πείστηκες να πέσεις στη φωτιά για αυτόν. Και η πλάτη σου στάζει αίμα από το αριστοτεχνικό χτύπημα του Πλατοχτυπητή… (Οι τελευταίες φράσεις ανήκουν σε αντιδήμαρχο της νυν δημοτικής αρχής).

Πρόσεχε Ντίνο! Μη μας πεις ότι δεν στα είπαμε…

Δείτε το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ:

Μια άδεια από δέντρα, πλακοστρωμένη πλατεία στο κέντρο της πόλης δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Τα δέντρα αυτά -πολλά μάλιστα έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών- αποτελούν μέρος ενός οικοσυστήματος ιδιαίτερης αξίας, προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι, οξυγόνο και ομορφιά ολόκληρο τον χρόνο, καταγγέλλει η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών Platanus της Καστοριάς.

Θύματα της περιβόητης ανάπλασης -που όπου εφαρμόζεται στις μέρες μας συνοδεύεται σχεδόν πάντα από «δενδροκτονία»- ετοιμάζονται να πέσουν δύο όμορες πλατείες στην Καστοριά, συνολικής έκτασης περίπου 3,5 στρεμμάτων, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις κατοίκων της πόλης. Πρόκειται για τις πλατείες Μακεδονομάχων και Ειρήνης (πρώην Βαν Φλιτ), που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς και δίπλα στην ομώνυμη λίμνη. Στην ανατολική τους πλευρά, δεσπόζει τμήμα του τείχους του Ιουστινιανού. Είναι από τις ελάχιστες πλατείες που διαθέτει η πόλη και σε αυτές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, συχνάζουν πολλοί περίοικοι, περαστικοί και τουρίστες απολαμβάνοντας τη δροσιά.

Οι υπό ανάπλαση πλατείες όπως είναι σήμερα

Οπως διαφαίνεται από τη φωτορεαλιστική απεικόνιση της σχεδιαζόμενης «ανάπλασης» που δημοσιεύθηκε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλατείες θα μείνουν γυμνές από δέντρα στο εσωτερικό τους και η έλλειψη της σκίασης που προσφέρουν μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα δέντρα θα τις καταστήσουν αφιλόξενες. Τον περασμένο Απρίλιο, ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την έναρξη εργασιών για την ανακατασκευή των πλατειών Μακεδονομάχων και Ειρήνης. Στο πλαίσιο ανάπλασης των δύο πλατειών, ο Δήμος Καστοριάς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κόψει όλα τα υπάρχοντα δέντρα εντός αυτών, αφήνοντας μόνο τα πλατάνια που βρίσκονται περιμετρικά τους. Κι αυτό δίχως να υπολογίζεται ότι η λίμνη της Καστοριάς και η παρόχθια, παραλίμνια και περιφερειακή ζώνη, όπου βρίσκονται οι πλατείες αυτές (η «περιμετρική ζώνη» της λίμνης όπως αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία – Π.Δ. 19/6/2012, ΦΕΚ ΑΑΠ 226), συνιστούν Περιοχή Προστασίας της Φύσης, υπαγόμενη στο δίκτυο Natura 2000.

Την κοπή των δέντρων στο όνομα της ανάπλασης των πλατειών επιχείρησε να αιτιολογήσει ο Ντίνος Τσανούσας, αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Υποδομών και Προγραμματισμού, σε συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοσταθμό Antennes Radio 93,6 στις 16/6/2023. Οπως ανέφερε, στα έργα της ανάπλασης περιλαμβάνονται η τοποθέτηση νέου αγωγού ομβρίων υδάτων, καθώς καταγραφόταν συχνά συγκέντρωση ομβρίων στο σημείο, και η υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων, καθώς υπήρχε πρόβλημα με τα καλώδια της ΔΕΗ από τα περιφερειακά πλατάνια κατά την εκδήλωση ανέμων.

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κοπής των δέντρων

Ο ίδιος είπε ότι οι προς ανάπλαση χώροι αποτελούν ένα μικτό σύστημα πάρκου-πλατείας. Και ότι θα δημιουργηθεί με φυσικά υλικά μια ζώνη περιμετρικά των υπαρχόντων πλατανιών που περιστοιχίζουν τις δύο πλατείες για την κίνηση των πεζών και θα φυτευτούν δύο συγκεκριμένα τμήματα δίπλα στις πλατείες ως ισοζύγιο της απώλειας του πρασίνου που θα προκύψει από την κοπή των δέντρων που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Επιπλέον, έδωσε τον δικό του ορισμό για το τι εστί πλατεία: «Η πλατεία ορίζεται από τα δέντρα που την περιστοιχίζουν. Μέσα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία επιφάνεια», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Τσανούσας είπε ότι μπορεί να μεταφυτευτούν κάποια από τα υπάρχοντα δέντρα ή να φυτευτούν κάποια καινούργια και δήλωσε ότι το τι θα κοπεί τελικά θα το αποφασίσει σε συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο. Σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» ο κ. Τσανούσας ανέφερε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει ποια από τα δέντρα που προορίζονται για κοπή θα μεταφυτευτούν, υποστήριξε ότι το ισοζύγιο του πρασίνου που θα φυτευτεί μαζί με τα υπάρχοντα πλατάνια ισοδυναμεί με την κοπή των δέντρων και ότι η προστατευόμενη περιοχή δεν αφορά την εντός σχεδίου ζώνη. Για τους λόγους αυτούς θεωρεί ότι η υφιστάμενη κριτική είναι λίγο άδικη και λάθος.

«Η είδηση της σχεδιαζόμενης κοπής των δέντρων μάς προκαλεί απορία, θλίψη και οργή καθώς δεν υφίσταται καμία απολύτως αναγκαιότητα για τη «σφαγή» τους. Μια άδεια από δέντρα, πλακοστρωμένη πλατεία στο κέντρο της πόλης δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αντιθέτως, τα δέντρα αυτά -πολλά μάλιστα έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών- δημιουργούν μια όαση στο κέντρο της πόλης. Αποτελούν μέρος ενός οικοσυστήματος ιδιαίτερης αξίας, προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι, οξυγόνο και ομορφιά ολόκληρο τον χρόνο. Είμαστε σαφώς υπέρ της ανάπλασης, με γνώμονα όμως τη διατήρηση, τη συνεχή και από ειδικούς φροντίδα αυτών των δέντρων και κάθετα αντίθετοι με το κόψιμό τους», καταγγέλλει η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών Platanus της Καστοριάς που προχώρησε στη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 14/6, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η επερχόμενη κοπή των δέντρων όπως τη ζωγράφισαν τα παιδιά

«Εκφράζοντας την άποψη μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας, απαιτούμε τα υγιή αυτά δέντρα να μην πέσουν στον βωμό μιας δήθεν ανάπλασης. Το πράσινο, η ομορφιά, το οξυγόνο και η δροσιά που προσφέρουν δεν πρέπει να χαθούν. Η πόλη τα έχει ανάγκη και αυτό το διαπιστώσαμε τόσο από τις υπογραφές που συγκεντρώνονται στο Avaaz όσο και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε. Το είδαμε όμως κυρίως στις ζωγραφιές που φιλοτέχνησαν επί τόπου τα παιδιά που προσήλθαν με τους γονείς τους. Κυρίως για αυτά τα παιδιά πρέπει και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», καταλήγει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria