Καστοριά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κοπή δέντρων - OlaDeka

Καστοριά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κοπή δέντρων

Πολίτες της Καστοριάς έχουν δημιουργήσει την ομάδα “Platanus Καστοριά”  η οποία καλεί ανοιχτά όσους δεν επιθυμούν την κοπή των δέντρων στις πλατείες Μακεδονομάχων και Ειρήνης (πρώην Βαν Φλιτ), την οποία έχει προγραμματίσει η δημοτική αρχή Κορεντσίδη. Η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών καλεί σε συγκέντρωση, την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι είναι υπέρ της ανάπλασης, αλλά με όρο τη διατήρηση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των δέντρων”, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: “Ως κάτοικοι μιας πόλης που την αγαπάμε, επιθυμούμε μία διάπλαση με σεβασμό στο πράσινο και τα ψηλά πανέμορφα δέντρα, μία διάπλαση που να ανταποκρίνεται στην σημερινή ανάγκη του πλανήτη για λιγότερο τσιμέντο και περισσότερα δέντρα”.

Δείτε το κάλεσμα για συγκέντρωση και υπογραφή: ΕΔΩ

Δείτε παρακάτω και το κείμενο:

Ο Δήμος Καστοριάς, στο πλαίσιο ανάπλασης της πλατείας Μακεδονομάχων και πλατείας Ειρήνης (πρώην Βαν φλιτ), σκοπεύει να κόψει τα περισσότερα από τα υπάρχοντα δέντρα (εκτός από τα πλατάνια που βρίσκονται περιμετρικά τους,  τα οποία επίσης χρήζουν μέγιστης προσοχής λόγω του μεταχρωματικού έλκους που μεταδίδεται πολύ εύκολα).

Η λίμνη της Καστοριάς, και προφανώς και η παρόχθια, παραλίμνια και περιφερειακή ζώνη, όπου βρίσκονται οι πλατείες αυτές, συνιστούν Περιοχή Προστασίας της Φύσης, υπαγόμενη στο δίκτυο Natura 2000 (ΠΔ της 19ης Ιουνίου 2012, ΦΕΚ τ ΑΑΠ 226). Βλέποντας τις μακέτες με τις σχεδιαζόμενες αναπλάσεις αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν, εν έτει 2023, εν μέσω κλιματικής κρίσης και απώλειας της βιοποικιλότητας, να γίνονται τέτοιες κατασκευές, όταν σε άλλα μέρη έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται εξειδικευμένα έργα, δημιουργώντας τις λεγόμενες ‘πόλεις σφουγγάρια’ που απορροφούν τα νερά, διοχετεύοντάς τα στον υπόγειο ορίζοντα, ενισχύοντας το πράσινο και δροσίζοντας τις πόλεις το καλοκαίρι. 

Η είδηση της σχεδιαζόμενης κοπής των δέντρων μας προκαλεί απορία, απογοήτευση και θλίψη, καθώς δεν υφίσταται κάποια αναγκαιότητα για μία τέτοια “σφαγή” δεκάδων δέντρων. Μια άδεια από δέντρα, τσιμεντένια πλατεία στο κέντρο της πόλης, σε τίποτε δεν θα χρησιμεύσει. Δεν χρειαζόμαστε μια τέτοια, κενή δέντρων, πλατεία.

Αντιθέτως, τα δέντρα αυτά (πολλά μάλιστα έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών) κοσμούν το κέντρο της πόλης μας μπροστά από το Δημαρχείο της, αποτελούν μέρος ενός οικοσυστήματος ιδιαίτερης αξίας, προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι , οξυγόνο και ομορφιά ολόκληρο το χρόνο. Είμαστε υπερ της ανάπλασης, με γνώμονα όμως  τη διατήρηση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των δέντρων, όχι με το κόψιμό τους. 

Εκφράζοντας την άποψη μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας, απαιτούμε τα όμορφα και υγιή αυτά δέντρα να σωθούν, το πράσινο, η ομορφιά, το οξυγόνο, η δροσιά που μας προσφέρουν, δεν πρέπει να χαθούν.

Η πόλη τα έχει ανάγκη. 

 Η ανεξάρτητη ομάδα Πολιτών
Platanus Καστοριά

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria