ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί πολύ για τους κινδύνους από τη χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών (έκθεση Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας) - OlaDeka

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί πολύ για τους κινδύνους από τη χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών (έκθεση Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας)

Η αύξηση στην παραγωγή ισχυρών νέων ναρκωτικών στην Ευρώπη που μπορεί να οδηγήσουν στη δηλητηρίαση και στον θάνατο απαιτεί μεγαλύτερη επένδυση σε υπηρεσίες και ισχυρότερες πολιτικές κατά των παράνομων ουσιών, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ.

Η έκθεση της υπηρεσίας της ΕΕ για τα ναρκωτικά (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας — EMCDDA), που εδρεύει στη Λισαβόνα, αναφέρει πως η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της παράνομης παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη αυξάνεται και πως οι χρήστες είναι τώρα εκτεθειμένοι σε ένα μεγαλύτερο εύρος ψυχοδραστικών ουσιών.

Η κατάσταση επιτείνει “πολύπλοκα προβλήματα πολιτικής” όπως η αστεγία και η νεανική εγκληματικότητα, ανέφερε.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν όλες οι ουσίες με ψυχοδραστικές ιδιότητες μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν ως ναρκωτικά. Εμφανίζονται στην αγορά συχνά με παραπλανητικές ετικέτες ή σε μίγματα, δήλωσε ο διευθυντής της EMCDDA Αλέξις Γκούσντιλ.

Μερικές από αυτές τις ουσίες περιλαμβάνουν τα συνθετικά κανναβινοειδή, την καθινόνη και τα οπιοειδή. Στα τέλη του 2022, το EMCDDA παρακολουθούσε κάπου 930 νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Σε μια ανακοίνωση η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε “βαθιά ανήσυχη… οι ουσίες που καταναλώνονται στην Ευρώπη σήμερα μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβείς στην υγεία από ό,τι στο παρελθόν”.

Όσοι κάνουν χρήση συνθετικών ναρκωτικών μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους, περιλαμβανομένων δηλητηριάσεων και θανάτων, όπως εκείνα που μπορεί να πωλούνται σε σκόνες ή χάπια με παρόμοια όψη με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν τι παίρνουν, ανέφερε το EMCDDA.

Ο Γκούσντιλ δήλωσε πως η έκθεση είναι “μια έντονη υπενθύμιση πως τα προβλήματα των παράνομων ναρκωτικών μπορούν να βρεθούν απ΄άκρη σ΄άκρη στην κοινωνία” και ζήτησε να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις υπηρεσίες υγείας ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πιο ποικίλες και πολύπλοκες ανάγκες.

Ανέφερε πως περισσότερες υπηρεσίες, όπως χώροι επιτηρούμενης χρήσης ναρκωτικών ή υπηρεσίες ανάλυσης ουσιών, χρειάζονται στην προσπάθεια να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία που προκύπτουν από νέες ουσίες και μίγματα και πως οι χρήστες θα πρέπει να προειδοποιούνται για τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση αυτών των ναρκωτικών.

Η υπηρεσία ανέφερε πως, συνολικά, η κάλυψη και η πρόσβαση σε επεμβάσεις “μείωσης της βλάβης” παραμένουν ανεπαρκείς σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

ΒΧ

ΑΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria