Ανακοίνωση για προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς - Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Επταχωρίου Καστοριάς - OlaDeka

 Ανακοίνωση για προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς – Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Επταχωρίου Καστοριάς

Ανακοίνωση για προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς

Για άλλη μια χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα θα κληθεί να αντιμετωπίσειτην αντιπυρική περίοδοσε όλη την Ελλάδα με περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις. Και φέτος δεν μπορούν να υπολογιστούν εξολοκλήρου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών περίπου 1.700 πυροσβέστες, αφού στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport» (αποτέλεσμα της συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ για στελέχωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εκχωρηθήκαν στη FRAPORT), του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων, των υπηρεσιών λιμένων κ.ά.

Επομένως, και τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι μεγάλος ο κίνδυνος να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες καταστροφές εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα. Οι πυροσβέστες μας μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία του λαού, αλλά λόγω των μεγάλων ελλείψεων που έχει ο κρατικός μηχανισμός αυτή η ικανότητά του πυροσβεστικού σώματος μειώνεται.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να διοχετεύεται για προσλήψεις και μονιμοποίηση του μη μόνιμου προσωπικού, για τη συντήρηση και την ανανέωση του εξοπλισμού και των πεπαλαιωμένων οχημάτων, για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, καταλήγει στις μισθώσεις για τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

Στον Νομό Καστοριάς άνοιξε το Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Επταχωρίου. Οι 5 πυροσβέστες που έχουν τοποθετηθεί εκεί (τον χειμώνα ενισχύουν τις μονάδες Καστοριάς, Άργους και Νεστορίου) δεν επαρκούν. Για να βγουν οι βάρδιες με βάση τα προβλεπόμενα, χρειάζονται τουλάχιστον 10. Οι υπόλοιποι μετακινούνται από Καστοριά, Άργος και Νεστόριο, αδυνατίζοντας έτσι την επιχειρησιακή δύναμη. Επίσης, οι πυροσβέστες που αναλαμβάνουν τις υπηρεσίες εκεί, καλούνται να μεταβούν με δικά τους έξοδα στο Επταχώρι. Πάει το μηνιάτικο δηλαδή στις βενζίνες. Την μετακίνηση αυτή οφείλει να την καλύψει η Υπηρεσία.

Συνεχίζει το σοβαρό πρόβλημα του ανεπαρκούς κτιρίου της Υπηρεσίας στην Καστοριά, η μείωση του προσωπικού τα τελευταία 4 χρόνια (9 υπεράριθμοι, -17 σε μεταθέσεις), ο γερασμένος στόλος οχημάτων.

Για τις ελλείψεις αυτές ευθύνονται αποκλειστικά όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν περιλαμβάνουν στην πολιτική τους την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.

Λύση στα προβλήματα θα δώσει ο λαός αποκλειστικά και μόνον μέσα από τον αγώνα. Πρέπει να παλέψει και να διεκδικήσει τη δημιουργία ενός άρτιου και αποτελεσματικού συστήματος πυροπροστασίας και δασοπροστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της επιστήμης που υπάρχουν σήμερα και που μπορούν να εξασφαλίσουν την επαρκή προστασία του περιβάλλοντος, των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους, των υποδομών της πατρίδας μας.

13/6/2023

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria