Υπηρεσιακή Κυβέρνηση: Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο - OlaDeka

Υπηρεσιακή Κυβέρνηση: Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο

Υπηρεσιακή Κυβέρνηση: «Είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου» είπε ο κ. Σαρμάς στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά έχει αυτήν την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές. Ο κ. Σαρμάς θα ενημερωθεί και θα προχωρήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης τοποθετώντας σε κομβικά υπουργεία υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς.

Στον διάλογο που είχαν η κυρία Σακελλαροπούλου καλωσόρισε τον κ. Σαρμά στο γραφείο του λέγοντας του ότι «σας κάλεσα γιατί όπως γνωρίζετε το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά μη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει άρθρου 37 και έτσι φτάσαμε στην τελευταία λύση του Συντάγματος για υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Σαρμάς.

Δείτε LIVE:

https://footage.ert.gr/events/ert-newmedia-live-share.html

Από τη στιγμή που μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προέκυψε κυβέρνηση, και δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σύνταγμα προβλέπει πως θα οριστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση η οποία στην προκειμένη αναμένεται να ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τις 11:30 χωρίς να κάνουν δηλώσεις και μετέβησαν στα γραφεία των κομμάτων τους. «Δεν είναι ώρα για δηλώσεις» είπαν εξερχόμενοι.

«Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επιστρέφοντας στον Περισσό από το Προεδρικό Μέγαρο. «Έτσι, οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 Ιουνίου και εκεί θα δώσουμε όλη τη μάχη για να γίνει ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε.

Ποια ονόματα ακούγονται για υπηρεσιακοί ΥΠΕΞ και Εθνικής Άμυνας και Υγείας

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιεύματα τα επικρατέστερα ονόματα για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι τα εξής:

Στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβει ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρεσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Στο υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι της πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρας Νικολαϊδου, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο 66χρονος Ιωάννης Σαρμάς, που ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου, γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι έγγαμος (1987) και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.

Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε τον Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μπορούν να παραμείνουν στις ηγεσίες των δικαστηρίων έως τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα αν το όριο ηλικίας δεν συμπίπτει με αυτό της συνταξιοδότησης, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο αποχώρησης από το δικαστικό σώμα.

Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο “GETTING RESULTS” στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την ειδική έκθεση με τίτλο “GETTING RESULTS” σχετικά με τους οργανισμούς της Ένωσης.

Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά.

Τέλος, μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Τι ισχύει με τη σταυροδοσία και την ορκωμοσία των νέων βουλευτών

Το αργότερο μέχρι το Σάββατο 27 Μαΐου, αναμένεται το πρωτοδικείο να έχει επικυρώσει την σταυροδοσία των βουλευτών (αφού θα έχουν εξεταστεί οι όποιες ενστάσεις και έχουν γίνει επανακαταμετρήσεις όπου απαιτείται) και ο φάκελος θα φτάσει στη Βουλή.

Την Κυριακή 28 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ τη Δευτέρα 29 Μαΐου, το πρωί, στις 10.30, θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του προεδρείου της Βουλής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Βουλή θα διαλυθεί προκειμένου να προκηρυχθούν εκλογές για την 25η Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα, δηλαδή δεν θα υπάρχει σταυροδοσία, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη μια εκλογική μάχη μέχρι την επόμενη. Και, τέλος, η απλή αναλογική πλέον δεν θα είναι το εκλογικό σύστημα, αφού το μπόνους των εδρών επανέρχεται.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria